Top cinci carti de primavara: lecturi-martisor

Primavara a venit cu martisoare-lecturi: 5 carti de citit in luna femeilor

Magia primaverii vine cu carti martisor pe care le putem citi cu drag si deosebit interes. Toata lumea se pregateste de venirea sezonului cald si a sarbatorilor aferente. 1 si 8 Martie sunt primele momente de magie literara, mai ales dupa trecerea sezonului rece. Aceste doua zile reprezinta prilejul ideal pentru cadouri, si uneori, cartile reprezinta cele mai bune variante mai ales pentru cei care iubesc sa citeasca. Sunt foarte multe optiuni literare pe care le avem la dispozitie atunci cand vine vorba de cadouri. Persoanele care citesc des, se pot bucura de cadouri minunate in forma unor carti imprevizibile si poate chiar fascinante.

De foarte multe ori primim de la prieteni si familie pe care niciodata nu le-am fi cumparat. Acestia se gandesc cu deosebita atentie la ceea ce ar aprecia persoana care urmeaza sa primeasca cartea. Daca tot suntem in luna de apreciere a femeilor, ne uitam cu atentie si la cartile ce pot deveni cadouri minunate.

Si uite asa, cu entuziasmul caracteristic, ne-am decis sa cautam cinci carti de primavara care pot fi oferite drept cadouri-martisor. Fiecare documentare in materie de carti implica si pasiunea noastra pentru ele, care de cele mai multe ori se releva in ceea ce scriem. Instinctul de a descoperi lumea prin carti este universal, prezent in doze diferite in oameni. Vrem sa stim care sunt subtilitatile vietii si daca se poate, sa le intelegem. Uneori reusim sa facem acest lucru prin intermediul cartilor pe care le citim.

Iubim cartile si ceea ce ne ofera ele, indiferent de gen. Asa cum am descoperit de atatea ori, fiecare gen literar are comorile lui. Setea vie de cunoastere ne indeamna sa fim vigilenti si sa citim cu drag tot ceea ce ne intereseaza. Trebuie doar sa stim cum sa cautam printre cartile care ni se par interesante si potrivite pentru persoana care urmeaza sa le primeasca. Astfel de activitati sunt foarte placute si ne „obliga” sa ne gandim cu adevarat la cel care o sa primeasca cartea. In acest mod, apar tot felul de ganduri in analiza noastra „oare a citit J.K Rowling, Yuval Noah Harari, Anne Applebaum, David Eagleman sau Jordan B. Peterson?” sau „iubeste oare genul SF?”.

Top cinci de primavara: martisoare literare pentru femei fericite

In aceasta primavara trebuie sa ne indreptam atentia catre martisoare si mici atentii pentru persoanele importante din viata noastra, mai ales cele de gen feminin. Abia asteptam sa alegem cartea potrivita pentru mama, bunica, prietena sau sotia noastra. Este util sa ne documentam putin pentru a face cea mai buna alegere. Daca timpul nu este de partea voastra, atunci ati putea citi cateva recomandari. Acestea va pot face munca mult mai usoara. Daca totusi timpul liber nu va permite sa treceti de la un articol la altul despre carti, atunci un ghid mic dar sincer poate fi de real ajutor. Din acest motiv, ne-am decis sa va oferim cateva repere, pe baza cartilor citite.

In 2018 si 2019 am reusit sa citim cateva carti mai mult decat interesante si care proveneau din genuri diferite. Iubim cartile si incercam sa le acordam atentia necesara pentru a capta spiritul lor. Au fost cazuri fericite dar si nefericite. Multe carti au lasat o amprenta asupra noastra si unele care au trecut la fel de repede cum au venit. Fiecare experienta a fost importanta deoarece ne-au oferit ocazia sa descoperim ceva nou si interesant. Chiar si o carte mica, de doar 72 de pagini, cum este Recunostinta de Oliver Sacks, ne poate stimula intelectual si chiar existential. Pe langa cele 5 carti pe care le vom descrie in cateva randuri mai jos, credem ca puteti oferi martisor-literar si cartea Recunostinta, mai ales cuiva care-si pune des intrebari existentiale si cauta raspunsuri printre litere.

Noi am pregatit cinci pe care le-am citit si care au lasat o impresie buna, uneori chiar revelatoare. Totusi, sunt multe alte carti care pot deveni martisoarele perfecte. Un mic sfat pentru cei care cadouri in randul cartilor: daca stiti ca persoana care urmeaza sa primeasca cartea de la voi, are o serie pe care o citeste sau urmareste cu drag, ii puteti lua urmatorul volum. Sigur o sa aprecieze gestul deoarece pot continua lectura si aventura eroilor principali, in care au investit ore si ore.

Carte Gulagul. O istorie, scrisa de Anne Applebaum

carte istorie gulagul applebaum

La sfarsitul anului trecut am primit un cadou special de Craciun: cartea Gulagul, scrisa de castigatoarea premiului Pulitzer pentru contributiile sale in cunoasterea particularitatilor regimurilor comuniste din Europa de Est, Anne Applebaum. Am „poftit” aceasta carte de cateva luni bune si cand am primit-o cadou, ne-am bucurat nespus. Evident am inceput sa o citim din prima zi si nu am fost dezamagiti.

Ne-a cucerit stilul clar, obiectiv si chiar fermecator al autoarei, care reuseste sa scrie istoria unei retele impresionant de dure si brutale de lagare de munca. Acestea erau situate pe intreg teritoriul Uniunii Sovietice. Le puteati gasi pe insulele de la Marea Alba, pana la cele din Romania. Lenin si Stalin au construit o politica economica pe carca lagarelor de munca, unde detinutii lucrau fara sa fie platiti pentru dreptul de a manca.

Sunt multi oameni care au auzit de Gulag dar nu au avut timp sau dorinta sa citeasca o carte despre acest subiect. Totusi, tot ceea ce a reprezentat Glavnoe Upravlenie Lagerei sau Gulag, a fost descris cu maiestrie de autoare in cele 684 de pagini ale cartii. Asa cum speram ca o sa descoperiti, Gulagul a insemnat mai mult decat un loc de munca fortata pentru detinuti ci o metoda de represiune, teroare si opresiune.

Prima „schita” a Gulagului pe care-l cunoastem a fost la Solovetki, un loc pe care o sa-l descoperiti la pagina 54. Daca iubiti istoria si persoana care urmeaza sa primeasca cartea va impartaseste pasiunea, atunci Gulagul poate fi un martisor demn de luat in seama.

Cartea Pierduta a Vrajitoarelor, de Deborah Harkness

carte buna vampiri vrajitoare

HBO Go ne-a surprins anul trecut cu un serial misterios si fascinant: Cartea Pierduta a Vrajitoarelor. Daca initial am fost sceptici, primul episod ne-a cucerit. Si uite asa am inceput sa urmarim cu drag povestea Dianei Bishop si a enigmaticului Matthew Clairmont. Atunci cand am vazut cartea in librarie, nu am stat prea mult pe ganduri si am cumparat-o. Am vrut sa descoperim povestea celor doi in intimitatea literelor. Aceasta carte face parte dintr-o serie, tradusa in 40 de limbi ceea ce este mai mult decat impresionant.

Daca doriti sa cititi o poveste romantica si cu elemente fantastice (vrajitoare, vampiri si demoni), atunci aceasta carte atentia voastra. Iubirea, misterul si nesiguranta viitorului face din Cartea Pierduta a Vrajitoarelor o minunata optiune pentru cei care iubesc genul. Din acest motiv, cartea poate fi cadoul martisor capabil sa starneasca zambete si voie buna!

Cartea Inclestarea Regilor din seria Cantec de gheata si Foc, de George R.R Martin

urzeala tronurilor volum 2

Milioane de oameni urmaresc cu entuziasm, groaza si placere serialul Urzeala Tronurilor. De asemenea, cartile au cucerit inimile oamenilor din intreaga lume. Daca aveti prima carte in biblioteca, atunci al doilea volum Inclestarea regilor sigur o sa va incante. Orice fan al seriei Cantec de Gheta si Foc o sa aprecieze volumul II, varianta cartonata. Cine nu iubeste o poveste care include o intriga politica incredibila, „tesuta” cu maiestrie de un autor talentat si uneori „diabolic”?

Cei care aspira la tronul din Westeros au in fata cele mai apasatoare provocari: tradari iesite din comun, iubiri neasteptate, rivalitati intre dinasti si dragoni renascuti din cenusa timpului. Sa nu uitam de zidul de gheata din Nord, unde Garda Noptii pazeste cele Sapte Regate de venirea umblatorilor albi.

Noi am citit cu patima fiecare capitol, descoperind lucruri fascinante despre membrii celor mai importante familii din Westeros: Targaryen, Arryn, Tully, Stark, Baratheon, Lannister, Tyrell si Martell. Sunteti pregatiti pentru noi povesti?

Cartea Istoria Omenirii de Hendrik Willem Van Loon

o carte buna de istorie adolescenti

Istoria fascineaza si starneste pasiuni. Ea ne invita sa punem intrebari si sa cautam raspunsuri. Uneori le gasim iar alteori trebuie sa depunem efort pentru a lua contact cu adevarul. De la o varsta frageda trebuie sa prindem „gustul” istoriei. In acest mod reusim sa pastram ochii deschisi la manifestarile regimurilor totalitare, care din cand in cand incearca sa revina la putere. Una din cartile care merita atentia celor care iubesc istoria este Istoria Omenirii, scrisa de Hendrik Willem Van Loon. Aceasta carte a fost scrisa pentru adolescenti, cei care au nevoie de notiuni introductive in complicata istorie a omenirii. Are 704 pagini de istorie. O sa gasiti aici povesti cu talc, pe care orice adolescent o sa le citeasca cu drag.

In aceasta editie se afla si referinte la dezvoltarea retelelor de socializare, si impactul pe care acestea le-au avut in societate. Cei care care doresc sa inteleaga cateva lucruri din pulsul istoric pot alege cu incredere acest volum pentru tineri. Este un prim pas in agora complicata si fascinanta a istoriei.

Carte Incognito. Vietile secrete ale creierului

carte buna despre creier

Alegerea unei carti-cadou implica documentare si uneori putin stres. Trebuie sa ne concentram pe cartile care pot deveni surse de informatii utile, interesante si de ce nu, fascinante. Aici, va invitam cu deosebita placere sa descoperiti cartea Incognito. Vietile secrete ale creierului, scrisa de talentatul David Eagleman.

Ultima noastra recenzie de carte a fost la Creierul aceluiasi scriitor si putem spune ca Incognito este o placere literara. Poate fi citita de toti cei care doresc sa descopere misterele creierului si cum acesta ne creioneaza realitatea. Autorul reuseste sa surprinda particularitatile creierului si cum functioneaza. David este un specialist in neurostiinte, care incearca sa descrie creierul uman.

In aceasta carte, o sa gasiti cateva capitole interesante despre creier. Puteti citi despre experimente fascinante care implica o relatie fascinanta intre tehnologie si creier. Autorul isi foloseste intelepciunea pentru a ajuta cititorul, fie el si novice, sa descopere cateva lucruri interesante despre modul cum functioneaza creierul si nu numai. Din acest motiv si nu numai, recomandam cu caldura aceasta carte tuturor celor care vor sa ia contact cu „vietile secrete ale creierului”.

In concluzie

De fiecare daca incepem sa cautam carti cadou dam peste o gama variata de optiuni literare. Astazi, autorii reusesc sa surprinda cititorii cu creatiile lor. Multi din cei care iubesc sa citeasca carti se minuneaza de nenumaratele optiuni pe care le au la dispozitie. Daca esti pasionat de lectura, atunci te bucuri sa vezi in librarii atat de multe carti bune, demne de citit in orice sezon. Uneori avem noroc si dam peste carti care ne cuceresc de la prima interactiune cu ele. Fie ca citim o pagina in librarie sau dam peste o recenzie buna online, incepem sa ne gandim cum ar fi dezvoltam biblioteca cu ceva nou. Daca vrem sa oferim cadou o carte, atunci cu siguranta ne gandim cu atentie la variantele disponibile.

Noi am incercat sa va oferim cinci repere si o scurta mentiune, care sa va faca munca mult mai usoara. De ce sa nu profitati de experientele literare ale altor persoane? Astazi putem profita de munca depusa de cititori darnici, care, dintr-un motiv sau altul, au decis sa imparta experientele lor cu alte persoane.

Stim ca sunt o sumedenie de carti care merita sa fie in bibliotecile prietenilor vostri. Asa cum ati vazut, avem un interes aparte pentru carti. Le iubim si vrem sa impartasim pasiunea noastra cu cei care vor sa citeasca carti interesante. Ne bucuram nespus cand vedem cat de multe carti sunt astazi disponibile celor care vor sa se delecteze cu experiente literare placute.