Top 20 carti de citit oriunde in lume in 2022

O serie fascinanta de carti de citit oriunde v-ati afla in lume in 2022!

Incepem noul an cu aceeasi pasiune pentru lectura. Atat cat timpul ne permite, sau mai bine zis, micutul nostru jucaus, vom pastori lumea captivata a lecturilor in 2022. Toti cei care iubesc cartile, abia asteapta sa descopere titluri noi. Zi de zi oamenii cauta carti noi, pe care sa le „devoreze” in timpul liber. Ori de cate ori, gasim carti interesante, „imprumutam” timp si scriem despre ele. Biblioteca noastra a devenit un sanctuar literar, greu de imblanzit.

De altfel, cu greu mai gasim locuri libere in casa pentru cartile noi. Totusi, mai cumparam un corp de mobila, mai punem carti si in alte camere si tot asa. Mai bine deschidem o biblioteca si stim ca pasiunea pentru literatura este impartasita de toti cei care ne viziteaza. Credeti ca este o idee buna? Poate ca da, poate ca nu. Pastram aceasta idee in sertar. Ii vom da viata la timpul potrivit. Pana atunci, vom incerca sa conturam un top care sa cuprinda 20 de carti de citit oriunde in lume in 2022.

De ce am ales un titlu atat de pompos? Apoi, credem ca este mai practic ca niciodata. In 2022, romanii vor calatori oriunde le permite bugetul. De la Zanzibar, Maldive, Grecia, Spania si Turcia pana la Mexic, Peru, Hawaii si multe alte locatii exotice, gasim pasiunea romaneasca pentru explorat. Acest lucru ne bucura enorm! Oriunde v-ati gandit sa calatoriti in acest an, luati o carte cu voi.

In aceasta vara, romanii se pregatesc de sesiuni distractive si linistitoare la mare, indiferent cum s-ar numi ea. Sesiunea de bronzat poate fi completata de o lectura interesanta, care sa dea un sens aparte existentei umane. Hai sa exploram impreuna cateva optiuni literare!

Lista completa de 20 de carti prezente in articol:

  1. Paradoxul bunatatii. Despre relatia ciudata dintre virtute si violenta in evolutia omului – scrisa de Richard Wrangham
  2. Eroul cu o mie de chipuri, Joseph Campbell
  3. Miturile care ne invata sa traim, Joseph Campbell
  4. Lebada neagra – Impactul foarte putin probabilului, Nassim Nicholas Taleb
  5. Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viata, Jordan B. Peterson
  6. Tim Mackintosh-Smith: Arabi – O istorie de 3000 de ani a popoarelor, triburilor si imperiilor
  7. SPQR – O istorie a Romei Antice – Mary Beard
  8. Katherine May – Iernile Sufletului
  9. Matt Haig – Evie si Animalele
  10. Lisa Feldman Barrett – Sapte lectii si jumatate despre creier
  11. Atomic Habits – James Clear
  12. Mary Beard – Pompeii Viata unui oras roman
  13. Carlo M. Cipolla – Legile Fundamentale ale imbecilitatii Umane
  14. Originile Creativitatii Umane – Edward O Wilson
  15. Frans de Waal – Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor
  16. Jordan B. Peterson – 12 reguli de viata
  17. Simon Sinek – Incepe cu De ce
  18. Andy Weir – Artemis
  19. Avi Loeb – Extraterestru
  20. Isaac Asimov – Eu, Robotul

1. Paradoxul bunatatii. Despre relatia ciudata dintre virtute si violenta in evolutia omului – scrisa de Richard Wrangham

carte despre agresivitate violenta omului in istorie

De ce violenta defineste evolutia omului? Cum actioneaza agresivitatea pasiva si proactiva asupra individului activ in societate? Am vrut sa aflam raspunsurile la aceste intrebari. Ele ne-au bantuit de cateva luni. Acum ca a inceput razboiul din Ucraina, ele sunt mai importante ca oricand. Dintre cartile intalnite in cautarile noastre, Paradoxul bunatatii a fost o optiune de nerefuzat. Asa ca atunci cand am prins o oferta la carte, am luat-o imediat. Ce ar trebui sa spunem despre ea?

In primul rand, am invatat foarte multe lucruri despre domesticire, violenta, agresivitate reactiva si proactiva. O sa gasiti povesti fascinante, selectionate cu atentie de autor. Le-am parcurs cu grija si uneori oroare, caci violenta nu-i pentru cei slabi de inger. Care sunt asemanarile dintre om, bonobo si cimpanzeu? Cum gasim tipare comportamentale comune intre noi si cel mai apropiat primat? Au fost numeroase studii care au descoperit lucruri interesante. Ele se regasesc in aceasta carte.

Recomandam cartea? Da! Este necesar sa analizam violenta si cum ne-a marcat evolutia.

2. Eroul cu o mie de chipuri, Joseph Campbell

Am ajuns tarziu la Joseph Campbell. Ne pare rau. In cei aproape 35 de ani pe care-i avem la momentul redactarii acestui articol, am trecut prin multe experiente literare. Si printr-o intamplare fericita, am dat peste Eroul cu o mie de chipuri. Cartea ne-a sedus de la primele pagini. A fost dragoste la prima vedere? Da!

Editura Herald a publicat cartea. Ea are 400 de pagini care merita parcurse cu rabdare, atentie si liniste. Graba nu este binevenita. Una din cele mai importante carti ale autorului, Eroul cu o mie de chipuri este in lucru la noi: o citim de zor. Dupa primele 50 de pagini, va spunem ca am ales bine momentul intalnirii cu opera lui Campbell. Daca studiati mitologia, nu ar trebui sa treceti pe langa aceasta carte.

3. Miturile care ne invata sa traim, Joseph Campbell

carte buna istorie mituri

Continuam cu acelasi autor. „Miturile care ne invata sa traim” am luat-o impreuna cu „Eroul cu o mie de chipuri”. Ea se afla in lista scurta de carti pe care trebuie sa le citim in perioada urmatoare. De ce o recomandam daca nu citit-o inca? Are recenzii pozitive (peste tot in lume!) si continua sa aprofundeze impactul miturilor asupra societatii umane. Care este legatura dintre om si mit? Ce intrebare!

Se pare ca miturile sunt mai prezente in vietile noastre decat banuim. Miturile vii sunt fundamentul pe care omul construieste societatea. Vom vedea cum stiinta, ritualurile si divergentele dintre Orient si Occident au radacini adanci infipte in fiinta miturilor. Omul contemporan are o relatie ciudata si adeseori revitalizata cu miturile. Constientizarea miturilor reprezinta un pas important in definitivarea realitatii interioare dar si a celei exterioare. Dificil, nu-i asa? Invatam!

4. Lebada neagra – Impactul foarte putin probabilului, Nassim Nicholas Taleb

De foarte mult timp, wishlistul nostru la multe librarii online include si carti scrise de Nassim Nicholas Taleb. Nu stiu de ce in momentul comenzii ezitam mereu sa o includem. A, da! Mi-am adus aminte. Pretul. Rareori am dat peste Lebada Negra la un pret avantajos.

Suntem cautatori de oferte. Majoritatea cumparatorilor ne impartasesc sentimentul. Si pana la urma, am gasit o portita si am cumparat cartea. Este in lista imediata de lectura si abia asteptam sa ne apucam de ea.

Ar trebui sa stiti ca Nassim Taleb este un profesor la Institutul Politehnic al Universitatii din New York, cu accent pe ingineria riscului. Cartea sa „Lebada neagra” a fost si inca este, un real succes literar, atragand atentia celor care doresc sa afle mai multe lucruri despre teoria probabilitatii si cum imprevizibilul devin probabil cu impact diferit asupra omului. Din cate am inteles, dupa ce citesti cartea, privesti altfel lumea, o intelegi intr-un mod aparte.

5. Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viata, Jordan B. Peterson

Suntem fani Jordan B. Peterson. De la prima sa carte, 12 Reguli de Viata, pana la podcastul si nenumaratele conversatii cu oameni interesanti, Jordan reuseste sa impresioneze cu mintea sa sclipitoare. Dincolo de ordine a fost scrisa intr-o perioada dificila a vietii lui Jordan si chiar si asa, a iesit o expunere literara clara si vie. Milioane de oameni din intreaga lume citesc cartile lui Jordan, incercand sa puna ordine in vietile lor.

Unii reusesc, iar altii depun efort considerabil pentru a face schimbari in bine. Credem ca este important sa-l citim pe Jordan. Stim ca sunt personaje care-l contesta. Sa fie sanatosi. Echilibrul emotional si stabilitatea mintii pot forma o realitate pe care sa o „imbratisam” in fiecare zi. Sa nu va inchipuiti ca este usor.

Intermezzo literar: Ha! Mergem mai departe!

Cate carti v-ati propus sa cititi in 2022? Iata cateva titluri care merita atentia voastra

Cu siguranta v-ati propus cateva obiective pentru 2022 cu scopul de a va imbunatati calitatea vietii, poate sa va schimbati anumite comportamente (de exemplu: sa economisiti mai mult, sa eliminati cat mai multe vicii din activitatile zilnice sau sa fiti mai creativi la locul de munca) sau efectiv sa creati cat mai multe amintiri frumoase alaturi de cei dragi.

Insa, nu trebuie sa uitati sa va hraniti si sufletul, deseori un aspect de care uitam, lasandu-ne coplesiti de activitatile de rutina si stresul de la serviciu. Oare vom reusi? Greu de raspuns. Avem in preajma mult prea multe distractii si mai nou, un razboi in Europa. Trist!

De-a lungul anilor am descoperit ca cea mai buna hrana pentru suflet este o carte. Cateva ore in care puteti sa evadati intr-un alt univers ce va sta la dispozitie sa il explorati cu fiecare pagina citita, pot fi remediul pefect dupa o zi istovitoare. Nu doar atat, insa la final veti castiga mai multa intelepciune si posibil o alta perspectiva a vietii. Fiecare carte reprezinta o investitie in voi, pentru a deveni versiunea la care aspirati. Si aceasta investitie nu se va devaloriza niciodata.

Iesiti din confortul propriul tipar intelectual. Adaugati ceva nou. Un pic de intelepciune. Creativitate si emotie literara reala. Respirati. Priviti in jur. Viata are un alt puls.

20 de carti de citit in 2022: revitalizati-va mintile!

Fiindca stim ca timpul este una dintre cele mai pretioase resurse la dispozitia omului. O folosim bine pentru dezvoltarea personala si profesionala? Greu de spus. Fiecare om este diferit. Aspiratii, dorinte, asteptari. Toate vin intr-un pachet personalizat, care trebuie respectat.

Am ales cu multa atentie o lista de carti deosebite care credem ca o sa faca cinstei bibliotecii voastre. In speranta ca o sa treceti prin toate recomandarile, va uram spor si lectura placuta!

1. Tim Mackintosh-Smith: Arabi – O istorie de 3000 de ani a popoarelor, triburilor si imperiilor

Cultura la superlativ in 690 de pagini, editie hardcover. Da! A fost o achizitie impulsiva, deoarece beneficia de o super reducere cand am cumparat-o. Am fost mereu fascinati de populatia araba si de istoria ei. Asa ca ne-am decis sa transformam fascinatia intr-o certitudine literara.

Aceasta carte este un adevarat tezaur al culturii arabe, pe care-l puteti accesa cu usurinta si cu multa rabdare. Aveti la dispozitie un studiu vast care curpinde aproape trei milenii de existenta araba. Mackintosh-Smith surpinde detaliat obiceiurile fascinante ale triburilor si popoarelor arabe, avand in prim plan rolul limbii ca fundament cultural si element de coeziune sociala. Modul in care se comunica acum mii de ani putea duce la unificari sau destramari ale triburilor afectand progresul unui popor.

In paginile cartii, veti descoperi ca nuantele lingvistice si metodele de comunicare in lumea araba de acum 3,000 de ani se reflecta si in prezent. Naratiunea incepe cu mai mult de 1,000 de ani inainte de profetul Mohamed, autorul concentrandu-si atentia doar asupra originea si evolutia limbii arabe. Cei care au o slabiciune pentru aceasta lume, nu trebuie sa rateze aceasta carte.

2.  SPQR – O istorie a Romei Antice – Mary Beard

Cetatea Eterna. Roma naste pasiuni peste tot in lume. Vremurile glorioase ale Imperiului Roman raman atragatoare. Din ce in ce mai multi romani aleg sa studieze Roma Antica si tot ceea ce a reprezentat ea pentru umanitate. Foarte bine!

Roma este unul din cele mai importante puncte urbane din lume. Pe langa ruinele conservate destul de bine si maretul Colosseo care intampina turistii, invatatura romana ramane de actualitate. Cum au trait romanii? Cum s-a dezvoltat Imperiul? De ce reprezinta pana astazi un pol de atractie cultural si politic? Avem foarte multe de invatat de la Roma antica, poate chiar mai multe decat banuim. Ideologiile din spatele dezbaterilor romanilor despre cetatenie, terorism si drepturile omului se regasesc si in dezbaterile din prezent privind libertatile civile. Dreptul roman? Da!

SPQR reprezinta o radiogafie panoramica a Imperiului Roman, demonstrandu-ne cat de important este sa nu ne uitam istoria. Mary Beard scrie exceptional. Simtiti pulsul cartii. Nu este o istorisire sterila ci una romantica, cu iz de seductie literara indecenta.

3. Katherine May – Iernile Sufletului

224 de pagini. Un roman pe care trebuie sa-l aveti in biblioteca. Deseori echilibrul intern al fiintei umane poate fi foarte usor deraiat de la normalitata cunoscuta zi de zi.  Un eveniment negativ poate impacta totul si intr-o clipa fatidica, viata se schimba la 180 de grade. Universul in care suntem obisnuiti sa ne ducem existenta devine un chin iesit din comun. Autorul Katherine May ne invata sa acceptam derapajele vietii ca oportunitati sa ne dezvoltam, sa ne atingem adevaratul potential.

Cartea am primit-o cadou si se afla in lista scurta de lecturi din luna mai, pe care trebuie sa o devoram. Ne-am refacut pulsul literar si usor dar sigur, am repornit motoarele mintii. Am putea spune ca aceasta carte reprezinta o metamorfoza a caracterului uman definitoriu, care a suferit transformari considerabile, similare cu cele incredibile ale naturii prin timpul iernii. Totul moare sau adoarme, pentru a primi asa cum se cuvine revitalizarea vie a primaverii.

Asa cum natura a invatat sa indure frigul si conditiile precare ale iernii, la fel si autoarea s-a inspirat pentru a gasi forta necesara de a continua. Nu suntem fani ai anotimpului rece. Iubim primavara.

4. Matt Haig – Evie si Animalele

Nu-i asa ca uneori v-ati dorit sa fi inteles ce va zice animalutul de companie? Daca sunteti parinte, sigur vreti o carte pentru copii, care sa fie captivanta. Optiunile literare sunt diverse si potrivite unor gusturi diferite. Cu siguranta unele conversatii cu animalele pot fi cel putin interesante. Din fercire pentru Evie, ea poate auzi animalele, le poate intelege gandurile si chiar comunica cu ele. Dr Dolitle ar fi invidios! Insa acest dar special al ei, nu vine fara primejdii si provocari. Animalutele sunt mereu alaturi de ea. Vor sa ii sara in ajutor si sa o ajute sa creasca mare!

Aceasta carte poate fi o alegere amuzanta si educativa pentru copiii vostri. Credem ca orice parinte ar trebui sa aiba in biblioteca o carte scrisa de Matt Haig. Le puteti citi cateva pagini inainte de somn pentru a le stimula creativitatea. Ilustratiile prezente in aceasta carte au fost realizate de Emily Gravett.

5. Lisa Feldman Barrett – Sapte lectii si jumatate despre creier

Daca sunteti o fire curioasa si vreti sa va intelegeti mai bine gandurile si implicit comportamentele, atunci aceasta carte o sa va incante toate simturile. 200 de pagini de intelepciune. Editura Versant reuseste an de an sa publice carti interesante despre conditia umana si secretele ei. Avem destul de multe de la ei in bilbioteca. „Omul in cautarea sensului vietii”, scrisa de Viktor Frankl ramane una din cele mai cutremuratoare si utile carti citite de noi in ultimii 5 ani.

Neurocercetatoarea Lisa Barett spulbera cateva mituri in ceea ce priveste modul de operare al creierului si explica intr-o maniera relativ simpla si educativa cum functioneaza acest organ absolut vital existentei umane. Sunt cateva esee scurte (7), simplu de parcurs insa ele contin lectii importante de care veti beneficia cu certitudine!

Daca sunteti curiosi sa aflati cateva lucruri utile despre creier, atunci merita sa cititi cartea. Ea a primit laude si de la Leonard Mlodinow, pe care-l stimam enorm pentru cartea sa „Odiseea umana”.

6. Atomic Habits – James Clear

Intr-o zi relativ insorita, ne plimbam prin Iasi si am vazut un baiat care purta un bebe in sistem si citea Atomic Habits. Apoi, am tot vazut pe Linkedin recomandari de la antreprenori, manageri si specilisti pentru aceasta carte. Toata lumea citeste Atomic Habits? Wow! Raspunsul era da. Totusi, nu ne-am grabit sa o achizitionam.

Era in wishlist. Se spune ca buturuga mica rastoarna carul mare. Oare este adevarat? Hmm, depinde de context si bune practici. Aceasta esenta este surprinsa si in cartea lui James Clear. Schimbarile mici, consistente, pot duce la rezultate incredibile. Putem confirma!

Atomic Habits este o carte extrem de practica si utila care va invata doua lucruri importante:

  • sa va reorganizati viata si obiceiurile zilnice
  • sa va largiti orizonturille profesionale si personale

Cu totii ne-am dori sa devenim mai buni si sa renuntam la acele activitati nocive care ne consuma timpul si energia. Obisnuinta are dezvat, chiar daca procesul in sine este greu de pus in aplicare. Unele comportamente necesita reprogamare si asta inseamna sa avem rabdare cu noi insine si sa ne indreptam catre schimbare cu pasi mici dar siguri. Atomic Habits este ca un ghid folositor pentru a ne descoperi potentialul. Cartea are doar 272 de pagini.

7. Mary Beard – Pompeii. Viata unui oras roman

Revenim la istoria Romei Antice! Pasiunea pentru Imperiul Roman ramane la fel de puternica ca cea simtita in anii studentiei.

Va propunem un alt roman al autoarei Mary Beard, acesta fiind dedicat orasului Pompeii, unul dintre orasele principale ale imperiului Roman. Puteti descoperi unul din cele mai bine conservate orase antice. Sa multumim vulcanului Vezuziu! Aceasta carte scoate la iveala si picteaza in amanunt o lume fascinanta ce apartinea unui oras din Antichitate care zdruncina multe mituri—incepand cu data asa-zisei eruptii ale muntelui Vezuviu, legendarul numar de bordeluri (care cel mai probabil, a fost doar unul singur), igiena termelor (care in realitate erau adevarate focare de infectii) pana la pierderile masive de vieti omenesti (care probabil nu au depasit o zecime din populatia orasului).

Aceasta carte prezinta realitatea vietii cotidiene ale unui oras roman din timpuri indepartate, folosindu-se de fapte pentru a valida ipotezele pe care este cladita naratiunea. Va veti simti transportati in timp si deoseori veti avea impresia ca explorati strazile orasului Pomeii cu fiecare pagina citita. Pare un roman cu personaje vii, uneori cutremurator de similare cu cei din vietile noastre.

8. Carlo M. Cipolla – Legile Fundamentale ale imbecilitatii Umane

Desi nu este mereu simplu sa recunoastem, cu siguranta fiecare dintre noi a facut unele alegeri ce pe termen lung s-au dovedit a fi mai putin bune. De altfel, multi din cei care au pareri foarte bune despre ei, s-ar putea sa nu fie prea incantati de acesta carte. Evident, asta nu inseamna ca suntem imbecili, ci doar oameni. Si tine de natura umana sa gresim. Insa nu ar fi excelent daca ar exista cateva elemente de baza care sa ne ajute sa identificam acele situatii in care am iesi in pierdere? Hai sa plusam putin! Cum identificam imbecilii care ne pot face viata grea si uneori chiar insuportabila?

Profesorul Carlo M. Cipolla asta isi doreste sa surprinda—o serie de legi care explica cum lipsa informarii corecte asupra unui subiect impinge oamenii catre comportamente stupide (pandemia COVID-19 poate fi un exemplu). Autorul ne indeamna sa gandim singuri, sa analizam fapte, nu opinii si sa nu uitam sa luam in considerare si contextul. Aceasta carte poate fi privita ca un ghid pentru a construi o minte critica.

9. Originile Creativitatii Umane – Edward O Wilson

Una dintre trasaturile umane definitorii este creativitatea in abordarea activitatilor zilnice (de la simplu la complex, de la usor la greu). Explorarea acesteia ne-a adus mii de opere de arta, literare si inventii stiintifice. Tehnologia nu a evoluat singura. Intotdeauna omul a fost creativ cu privire la abordarea problemelor intampinate. Unele solutii au fost mai intreprinzatoare decat altele.

Daca ne putem imagina un lucru, acesta poate deveni si realitate. Wilson pledeaza pentru imbinarea stiintei cu disciplinile umaniste, care doar impreuna pot conduce la o dezvoltare cognitiva a omului. Cartea nu este lunga. Intrebarile provocatoare ridicate de autor dar si raspunsurile posibile, va tin ancorati intr-o lectura captivanta.

Capacitatea noastra de a folosi limbajul, aprecierea artei si dorinta de a cuceri noi orizonturi ne instiga la intrebari provocatoare din dorinta de a cunoaste si a descoperi conexiunea umana cu natura. Cartea este o invitatie la sondarea creativitatii umane. Ne-a placut mult!

10. Frans de Waal – Suntem indeajuns de inteligenti pentru a intelege inteligenta animalelor

Cat de inteligente sunt animalele? Cum vad si simt ele lumea? Aceasta carte va propune io calatorie incredibila prin universul surprinzator a cognitiei animalelor, care nu sunt doar simple vietati ce reactioneaza instinctiv la stimuli externi. Cartea 368 de pagini si a fost publicata de editura Humanitas. Lectura este fluida si usor de parcurs, in ciuda greutatii subiectului.

Autorul ne prezinta evolutia cercetarilor din ultimele decenii din domeniu. Acestea au descoperit ca primatele isi pot chiar face planuri de viitor, pot folosi unelte si chiar sunt capabili de emotii pe care noi le-am denumi specific umane (cum ar fi empatia). Surprinzator, nu-i asa?

Cartea lui Frans de Waal ne va provoca sa reexaminam conceptiile fundamentale pe care credem ca le stim despre inteligenta animalelor. Totusi, oare vom reusi sa le acceptam?

11. Jordan B. Peterson – 12 reguli de viata

Am citit aceasta carte intr-un drum dus-intors Iasi – Cluj Napoca, cu o oprire in Malmo. Cartea a fost un bestseller international, dand nastere unui superstar intelectual, pliabil pe nevoile maselor nu doar a elitelor. Un intelectual care incanta prin onestitea mintii si franchetea mesajului.

12 Reguli de viata este cartea care va poate revitaliza mintea. Il urmarim cu interes pe YouTube. Are un canal fain, cu conversatii interesante, purtate cu oameni sclipitori si cateodata controversati. Redescoperiti valorile vietii avandu-l ghid pe Jordan!

12. Simon Sinek – Incepe cu De ce

Am vrut sa incepem un business. Ne-am impus sa fie altfel. Asa ca am inceput sa citim cartea „Incepe cu De ce”, care ne-a ajutat enorm sa intelegem corespunzator etapele businessului nostru viitor. Cartea ne-a determinat sa luam notite de studiu. Exemple de business expuse corect si clar, cu sfaturi utile.

Simon Sinek a devenit o emblema pentru discursurile motivationale in ceea ce priveste locurile de munca. El este urmarit de sute de mii de oameni din toata lumea. Inca din 2009 el a initiat o miscare prin care inceca sa ajute oamenii sa devina entuziasmati atat de serviciu lor cat si de colegii si clientii cu care interactioneaza. Va invitam sa-l cautati si pe TED. Are o cuvantare interesanta, cu peste 37 de milioane de vizualizari.

In decursul anilor, Simon a castigat aprecierea si atentia a milioane de oameni care se simt motivati de puterea discursurilor sale. Ceea ce il face pe Simon un bun speaker este abordarea umana insa si obiectiva a fiecarui subiect. Aceasta carte ne va ajuta sa intelegem diferite comportamente si care este acel “de ce” din spatele actiunilor luate atat de companii cat si de angajati.

V-ati pus intrebarea „de ce”?

13. Andy Weir – Artemis

Va puteti imagina cum ar fi traiul intr-un oras pe Luna? Andy Weir surprinde aceasta posibilitate prin filtrul caracterului principal, Jazz Bashara. Intr-un mod similar cu orasele de pe Terra, in Artemis (orasul de pe Luna), cei bogati se bucura de privilegii in timp ce oamenii simpli trebuie sa treaca prin numeroase provocari. Primul oras pe Luna este destul de bizar si cu restrictii inoportune. Totusi, daca esti bogat, portile se deschid.

Jazz s-a hotarat ca viata lui va fi una similara cu a miliardarilor si isi propune sa faca tot ce ii sta in putinta sa se imbogateasca. Insa alegerile sale il duc in situatii mai putin favorabile si care ar putea pune in pericol intreaga existenta a orasului si a cetatenilor lui. Romanul este o placere pentru cei care iubesc genul SF dar si scriitora de exceptie a lui Andy Weir. Va aduceti aminte de Martianul?

14. Avi Loeb – Extraterestru

Fiindca tot am mentionat de viata pe o alta planeta, credem ca ar merita explorata si posibilitatea interactiunii cu extraterestrii dar nu intr-un roman ci in realitate. Astrofizicianul Avi Loeb ne indeamna sa renuntam la ideea ca noi am fi centrul Universului si sa incercam sa acceptam faptul ca in acest imens spatiu inca neexplorat in totalitate, ar putea exista si alte forme de viata. Il puteti urmari pe Avi Loeb si la podcastul lui Lex Friedman.

Indiciile sunt prezentate intr-o maniera eleganta, frumos argumentate care cu certitudine va vor fascina si stimula imaginatia. Nu suntem convinsi insa cartea starnit curiozitatea. Am parasit putin certitudinea si am cochetat cu un scenariu aparte, creionat cu dibacie de autorul israelian.

15. Isaac Asimov – Eu, Robotul

seria carti robotii asimov

O alta posibilitate la fel de fascinanta (si reala) precum optiunea cu interactiunea cu extraterestrii, este interactiunea cu robotii. Avansarile tehnologice nu sunt departe de a crea acele inteligente artificiale care pot avea infatisarea unui om insa puterea de procesare a unui computer extrem de performant. Iubim aceasta carte si inteligenta din spatele fiecarei povesti.

Eu, Robotul este o colectie interesanta de noua povestiri relatate din perspectiva unui robo-psiholog. Acesta descrie in detaliu progresul si aventurilor primilor roboti inteligenti care au fost creati. Aceasta carte a deservit ca sursa de inspiratie pentru diverse ecranizari, inclusiv filmul cu acelasi nume – I, Robot. Cartea este mai buna decat filmul si merita sa parcurgeti!

In concluzie:

Fiecare calatorie este un prilej extraordinar de conectare cu emotii noi si experiente cat mai diverse. Adaugarea unei carti calatoriei poate reprezenta factorul „x” de care aveati nevoie pentru a va bucura de sesiunea de bronzat sau cafeaua de dimineata din fata muntilor semeti.

Oricand va permite timpul, investiti in sanatatea intelectuala. Ea va ajuta sa vedeti lumea cu alti ochi, deschisi si cuprinzatori. Nu o sa mai fiti vulnerabili la eventuale incercari de manipulare. De asemenea, cartile sunt companioni bravi in fata valurilor nataflete sau a muntilor imbracati in verde.

Cartile mentionate de noi in acest top, reprezinta experiente literare pe care le-am reproduce oricand, oriunde. Ele ne fac placere si surprind lumi noi, in litere atent tesute de autori dibaci. Penita digitala este mai activa ca oricand. Apar autori noi in fiecare an iar cei consacrati reusesc sa creeze lucrari sclipitoare. Acestea formeaza biblioteci si pasiuni in case de peste tot din lume. De altfel, am vazut multe cafenele care ofera vizitatorilor acces la carti si reviste.

Bucurati-va de lecturi captivante si litere jucause! Ele merita atentia celor care iubesc  sa citeasca. Pe parcursul acestui an, vom încerca sa gasim cat mai multe carti interesante, pe care sa le includem in articole dedicate. Ele pot fi surse de inspiratie literara pentru vizitatorii 10 recenzii. Asa cum stiti deja, suntem alaturi de toti cei care iubesc arta fina a lecturii. Speram ca ati gasit acest top util!

Spor la citit si bucurati-va de viata!