Top 10 carti de citit in 2025

Omul, timpul si urmatoarele carti de citit in 2025

Timpul a devenit o comoditate pentru multi oameni. Simt din ce in ce mai mult ca nu mai am timp pentru lucruri care candva veneau de la sine. Iubesc sa citesc. Imi plac cartile provocatoare dar si cele light, care te seduc cu un mesaj simplu dar bine închegat in naratiune. Astazi, am la dispozitie mult mai putine minute decat mi-as dori pentru lectura dar nu renunt.

Asadar, m-am reorientat atentia catre anumite carti, pe care le-am devorat in 2024. Unele sunt chiar pe lista scurta de relecturi. Mi-am dorit de ceva vreme sa impartasesc cu voi un top 10 carti de citit in 2025, care merita sa le aveti in casa. In timp ce Mateiaș doarme pe mine, scriu la 06:00 dimineața primele randuri ale acestui articol de tip recenzii practice.

O sa descoperiti carti interesante din diverse genuri, scrise de autori consacrati sau oarecum necunoscuti in Romania. Unele carti mi-au fost recomandate de alte carti (sectiunea de o sa-ti placa si aceste titluri) iar altele le-am urmarit cu atentie pana ce le-am prins la reduceri. Am o problema cu cartile. Cumpar prea multe si prea des. Glumesc!

Fie ca ajungeti sau nu la acest top cu carti citite de mine in ultimul an, ma voi asigura ca fiecare recomandare este facuta in buna credinta. 10 sunt prea multe? Nici vorba. In 2024 am mai lenes decat mi-as fi dorit dar sa zicem ca am avut circumstante atenuante: un copil mic.

Matei a fost o binecuvantare dar a schimbat modul de utilizare al timpului. Acesta din urma a fost impartit între lucru, proiecte personale si responsabilitatile unui tata implicat. Sa incepem cu cateva recomandari de carti pe care sa le descoperiti in 2025!

1. The Daily Dad, scris de Ryan Holiday

Ryan este unul din mentorii mei, chiar daca digitali. Il urmaresc cu interes si incerc sa aplic invatatorile sale. Nu-i un guru mistic, ci un tip destept care a popularizat stoicismul in lume. The Daily Dad este o culegere de povesti zilnice, pe care le poti utiliza ca un ghid. De regula, la prima cafea, citesc povestea zilei si ma apuc de treaba. Cred ca acestea ma ajuta sa devin un tata mai bun, mai ales atunci cand zilele sunt acompaniate de probleme.

O recomand cu oricui doreste sa devina un tata si un om mai bun. Unele zile sunt mai usoare, altele mai grele. Totusi, nu-i rau sa ai alaturi un ghid care sa-ti aminteasca de ce lupti in fiecare zi. Cartea este in limba engleza si are 432 de pagini. Lectura este placuta si fluida.

2. Țineți copiii aproape. De ce parintii trebuie sa conteze mai mult decat anturajul. Carte scrisa de Gordon Neufeld, Gabor Mate

Ramanem in aria cartilor pentru parenting. Am aceste carti in meniu de cand s-a nascut Matei deoarece vreau sa fiu un tata bun sau cel putin unul care sa greseasca cat mai rar cu putinta. Sunt ingrijorat de ceea ce vad la copiii din zilele noastre.

Par ca ratacesc printre blocurile reci, fara repere, repetand tipare lipsite de sens. Putini ies din tiparul mediocritatii si adeseori, dau doar peste teribilisti lipsiti de educatie. Apoi, cine sa te educe pe tiktok (sper sa-l interzica in Romania).

Parintii au nevoie de ajutor in mareata operatiune de intelegere a copiilor. Modelele gresite pot duce la alegeri proaste si experiente de viata cu totul nedorite. Gabor Mate este cunoscut peste tot in lume. Studii recente arata ca cei mici cauta modele printre ei, ceea ce inseamna o lipsa totala de valori.

Nu este usor sa restabilesti bazele atasamentului sau sa recastigi increderea copilului. Ai nevoie de cateva repere sau cel putin sfaturi practice pe care sa le aplici atunci cand simti ca cel mic se indreapta intr-o directie gresita.

3. Tu esti muntele. Cum sa transformi autosabotarea in autocontrol, de Brianna Wiest

Am ascultat aceasta carte in 3 zile. Nu va spun providerul de audiobooks. Ha! E unul din cele doua mari optiuni si incepe cu „A”. Mi-a placut cartea. De regula sunt sceptic cand vine vorba de carti de dezvoltare personala. Ma obosesc si se repeta obsesiv sfaturile.

Totusi, Brianna Wiest face o chestie faina: transforma sfaturile intr-o aventura, ceea ce te tine ancorat in ceea ce ai putea face pentru a depasi pericolul autosabotarii si sa-ti controlezi viata mai bine.

4. Luminile si umbrele sufletului, de Petru Cretia

Am citit cartea prima oara in timpul facultatii. Petru Cretia are o minte sclipitoare si cred ca voi reveni la Luminile si umbrele sufletului pe la 40 de ani. Te asteapta 160 de pagini de seninatate intelectuala, cu subiecte fertile sufletului.

Privesti inauntru si dai examen la moralitate la final. Pana acum, l-am cazut de doua ori. Pe masura ce treci de la o pagina la alta, te descoperi putin cate putin, cu bune, cu rele.

5. Biblioteca de la miezul nopții, Matt Haig

Rar mi-a fost dat sa ascult o carte atat de faina ca aceasta. Matt Haig are darul de a transforma supranaturalul intr-o aventura greu de uitat. Am ascultat cartea intr-o zi de lucru. Asa a fost sa fie. Nu mi-a distras atentia si chiar am reusit sa fiu conectat la pataniile Norei.

Ideea e foarte misto: biblioteca cu carti, a caror povesti provin din alte realitati. Asa ca Nora primeste la intrebarile ce s-ar fi putut intampla daca. Unele raspunsuri sunt placute, altele necrutator de rele. Vreti sa-i aflati povestea?

6. Biografia lui Leonardo da Vinci, scrisa de Walter Isaacson

Am avut mereu o slabiciune pentru Leonardo da Vinci. Nu stiu de ce. Poate ca perioada Renasterii din Florenta a fost atat de puternica pentru cultura europeana incat mereu am dat peste ea. Anul acesta am avut placerea de a vedea operele lui Leonardo la muzeul Louvre din Paris. A fost o intalnire emotionanta, cu totul speciala.

Cartea lui Walter este o lectura obligatorie pentru toti cei care vor sa afle mai multe despre geniul din Florenta. Lucrarea este incantatoare. De ce? Este accesibila, umana si usor de citit. Vei da peste elemente din istorie, stiinta, arta si psihologie, atent imbinate de autor pentru crearea profilului lui Leonardo da Vinci.

Principalele beneficii ale cartii:
  • 1. Descoperiti curiozitatea caracteristica lui Leonardo;
  • 2. Conexiunile lui Leonardo dintre arta si stiinta;
  • 3. Autorul are un stil natrativ placut si clar iar inspiratia este din caietele lui Leonardo;
  • 4. Leonardo este uman, cu bune, cu rele. Nu il recunosti ca mitul geniului, ci omul care a realizat lucruri uimitoare.

7. Alain de Botton. A therapeutic journey: Lessons from the school of Life

Ai participat vreodata la un vals al emotiilor tale? Le-ai analizat din mers in diferite ipostaze. Cartea de fata pune fata-n fata durerea interioara cu compasiunea si blandetea trairii zilnice. Nu este o carte de self-help, ci o meditatie filosofica asupra spiritului tau si cum sa-l vindeci chiar si in lumea complexa in care traim.

Este cartea mea preferata a anului 2024. Mi-a placut si m-a ajutat mult. Alain propune intelegerea ranilor psihologice cu ajutorul psihoterapiei, artei, literaturii si al filozofiei. Calatoria terapeutica ne invita sa intelegem de ce am ajuns sa suferim si cum putem trai mai bine.

Temele centrale din carte:
  • 1. Ancorele durerii emotionale;
  • 2. Vindecarea dureaza si este subtila;
  • 3. Psihoterapia este un spatiu unde putem „invata sa nu mai fim rai cu noi insine”;
  • 4. Relatiile sunt oglinzi ale ranilor care ne bantuiesc gandurile.

Nu vei gasi sfaturi rapide, ci ganduri cu bataie lunga. Mi-am simtit sufletul pastorit de un ghid intelept care a stiut cum sa ma duca mai aproape de raspunsuri.

8. Cultura, Surprinzatoarele conexiuni si influente dintre civilizatii, Martin Puchner

O carte a simturilor culturale. La fel ca Peter Parker, fiecare pagina inseamna o mare responsabilitate. Pasionatii de istorie, literatura, arta, antropologie si filosofie vor iubi cartea. De altfel, daca citesti Yuval Noah Harari, Robert Kaplan sau Alain de Botton, sigur vei dori Cultura in biblioteca.

Pe masura ce parcurg cartea, incep sa inteleg ceea ce ne face umani. Pornesti de la nevoia de a da sens lucrurilor prin intermediul povestilor si simbolurilor. Realizezi ca ideile au creat imperii, religii si substratul social al lumii in care traim azi. Puchner este un autor cu un stil clar, narativ si include paralele din trecut cu prezentul, ceea ce e foarte placut pentru fundamentul evolutiei culturale.

9. Nexus, Yuval Noah Harari

Il urmaresc cu interes pe Yuval, atat in forma literara cat si online. Mintea sa este sclipitoare si ofera o intruziune intr-o lume cu idei interesante. Nexus este o carte pe care am cumparat-o din Iulius Mall, la o iesire in familie. Bine am facut. Cum am ajuns acasa, cum am inceput sa-i descopar potentialul.

In Nexus, autorul exploreaza evolutia relatiei informatiei cu omul de-a lungul istoriei. De la primele forme de comunicare pana in prezent, in mainile digitale ale inteligentei artificiale.

El ofera cititorilor o anaiza atenta, in stilul caracteristic, a modului in care informatia a modelat societatea umana. Vei descoperi lucruri interesante despre relaxia complexa dintre informatie si adevar, administratia statului si mitologie, intelepciune si putere.

10. Regele si cadavrul, scrisa magistral de Heinrich Zimmer

Una din cartile care mi-au dat de gandit, poate mai mult decat as fi crezut. Am trecut prin cartea unui istoric al religiilor si mitolog, cu o preocupare aparte pentru traditii indiene. Pentru a pune sare pe rana intelectuala, cartea a fost editata de Joseph Campbell.

Cartea „gazduieste” povesti din mitologia indiana, legende celtice, mituri europene medievale (Cavalerul verde, preferata mea – transformata si in film, disponibil pe HBO Max, destul de dezamagitor) si elemente variate din filozofia greaca si crestina. Cartea este incantatoare, mai ales daca ati citit Joseph Campbell sau sunteti interesati de mitologie comparata, spiritualitate si arhetipuri.

Citat de referinta din carte: „Mitul este limbajul metaforic al sufletului; in el, povestea devine poarta catre adevarul interior.”

Vei da peste lectii spirituale si psihologice, atent tesute in povestile selectate de autor. Citesti si dai peste drumul sufletului catre iluminare, infruntand pe alocuri frica, moartea, haosul si raul interior. Must-read in 2025!

O scurta concluzie, poate chiar utila

Fiecare carte, ascultata sau citita mi-a fost de mare ajutor in lupta cu monotonia. Atunci cand ai copil si lucrezi zilnic de dimineață până seara, rutina devine companion agasant, fie ca vrei sau nu.

M-am echipat cu markere de la Schnider pentru a sublinia ce mi se pare demn de retinut sau interesant.

Va invit sa descoperiti de ce consider aceste carti a fi demne de locuri privilegiate in orice biblioteca. In mod cert, veti descoperi lucruri interesante despre propria persoana si lumea inconjuratoare. Vad ceea ce se intampla in jurul meu si simt altfel pericolele care se formeaza in mediul digital si nu numai.

Cititi si bucurati-va de cele invatate!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.