Top 10 carti de citit in 2020

Citim carti incredibile si descoperim povesti fascinante despre om si Univers!

Anul 2020 s-a dovedit a fi o provocare pentru toata lumea. Venirea coronavirusului in Europa a determinat schimbari sociale greu de conceput in ianuarie. Oamenii au fost nevoiti sa stea in casa pentru a preveni raspandirea virusului in societate. Tranzitia de la o viata sociala activa la una restrictiva a fost dificila pentru multi romani. Daca tot trebuie sa stam mai mult timp in casa, am putea investi timp in propia dezvoltare intelectuala. Ce inseamna acest lucru? Citim carti si urmarim tot felul de cursuri online, in prezent oferite gratis oamenilor. Avand in vedere caracteristicile lumii in care traim astazi, am putea investi timpul in documentare personala si profesionala. Asa vom fi mai pregatiti pentru viata intr-o tara post-coronavirus. Multe lucruri se vor schimba. Unele ne vor afecta la locul de munca iar altele in societate.

Mintea trebuie sa fie pregatita pentru schimbarile care vor uma. Trebuie sa fim pregatiti sa ne adaptam si sa raspundem productiv la noile schimbari, fie ca ne place sau nu. Asadar, putem folosi timpul disponibil pentru a citi tot felul de carti interesante, care sa „antreneze” mintea pentru urmatoarea perioada. Nu stim cum o sa arate lumea dupa aceasta pandemie insa trebuie sa fim pregatiti. Alegerea unor carti de citit in aceasta perioada, poate fi activitatea ideala, mai ales cand avem in fundal stiri negative pe tema coronavirus. Putem citi o sumedenie de carti interesante! Avem atat de multe optiuni captivante, incat uneori zambim sincer cand rasfoim librarii online. Uneori gasim atat de multe carti „seducatoare”, ceea ce face ca munca alegerii sa fie extrem de placuta.

Daca sunteti in cautarea unor carti bune de citit in 2020, sigur o sa gasiti ceva care sa completeze biblioteca. Deoarece am petrecut mai mult timp acasa, ne-am gandit la un itinerariu de citit, care sa ne ajute sa descoperim lumi noi sau sa invatam mai multe lucruri despre cea in care traim. Asadar, ne-am gandit sa va facem 10 recomandari de carti, pe care credem ca merita sa le aveti in vedere daca cautati lecturi captivante!

Top 10 carti de citit in 2020

Iubim cartile! Citim cu drag romane SF, thriller, politiste si de dragoste deoarece acestea ne ajuta sa ne detasam de sursele zilnice de stres si anxietate. Atunci cand dorim sa fim in pas cu descoperirile din diverse domenii stiintifice, alegem carti pe masura. Diversitatea lecturilor este bine primita, mai ales de cei care citesc pentru a se relaxa sau pentru a se destinde intelectual.

Mintea trebuie „hranita” si este important sa facem acest lucru des si cu spor. Avem timp liber la dispozitie si il putem investi in lectura. Gasim un loc confortabil in casa si incepem „munca”! In randurile de mai jos, o sa gasiti zece carti interesante, pe care le-am citit cu drag. A fost o perioada extrem de prolifica pentru citit si am profitat de ea cu deosebita placere.

In acest top 10 o sa gasiti urmatoarele carti:

  • 1. Marea cea Mare. O istorie umana a Mediteranei – scrisa de David Abulafia
  • 2. 12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru – scrisa de Jordan B. Peterson (o carte magistrala)
  • 3. Aventurile unui tanar naturalist. Expeditiile Zoo Quest – scrisa de Sir David Attenborough (o experienta literara sublima, magistral descrisa)
  • 4. Astrofizica pentru cei grabiti – scrisa de Neil deGrasse Tyson
  • 5. Prietena mea geniala – scrisa de Elena Ferrante
  • 6. Biografii necenzurate ale unor oameni celebri – scrisa de Will Cuppy (o bucurie literara, atat de amuzanta si cu talc, incat cu dificultate o poti lasa jos)
  • 7. Printese Necuviincioase. Povestiri istorice adevarate fara final fericit – scrisa de Linda Rodriguez McRobbie
  • 8. Cosmosapiens. Evolutia Omului de la Originile Universului – scrisa de John Hands (revelatia stiintifica a anului, am citit cu deosebit interes cartea si nu am fost dezamagiti)
  • 9. Povestea Mea – scrisa de fosta Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama
  • 10. Tatuatorul de la Auschwitz – scrisa de Heather Morris

Marea cea Mare. O istorie umana a Mediteranei – scrisa de David Abulafia

Istoria ocupa un loc central in preocuparile noastre literare. De fiecare data cand gasim o carte interesanta, jubilam de fericire si abia asteptam sa o citim. Uneori suntem intampinati de povesti incredibile iar alteori, avem un gust amar in cerul mintii, deoarece dintr-un motiv sau altul nu am fost captivati de ceea ce am citit. Sunteti in cautarea unei carti de istorie despre popoarele care s-au asezat in jurul Marii Mediterane?

Va recomandam sa incercati cartea Marea cea Mare. O istorie umana a Mediteranei, scrisa cu dibacie de David Abulafia. Cele 808 pagini nu vor trece rapid, mai ales cand ne gandim la scrisul mic si nota descriptiva a istoriei popoarelor care au locuit in jurul marii. In ciuda faptului ca aceasta carte este plina de note istorice, acestea sunt prezentate intr-un mod placut.

Marea Mediterana a fost mii de ani inima Europei, oferind cetatilor stat si mai tarziu Imperiului Roman, motive de vrajba si razboi. Popoarele marii au un spirit aparte, care merita analizat cu rabdare si atentie la radacinile istorice. David Abulafia este un profesor de renume mondial, cu catedra la Universitatea Cambridge.

El ne invita la o aventura riguroasa in spiritul mediteranean si cum acesta a luat nastere si evoluat la popoare diverse. O sa descoperiti numeroase personaje istorice importante dar si unele atipice, care si-au lasat amprenta in analele istoriei. Unele au fost recuperate de istoriei. Altele asteapta sa fie descoperite!

12 Reguli de viata. Un antidot la haosul din jurul nostru – scrisa de Jordan B. Peterson (o carte magistrala)

Una din cartile care, pur si simplu, le-am devorat este 12 Reguli de viata. Am citit cartea in tren, dupa un drum lung de la Bucuresti la Cluj Napoca si apoi Iasi. A fost nevoie de o calatorie lunga cu trenul si trei zile de city break intr-un oras romanesc, modern sa citim o carte incredibila. Il stiam pe profesorul Jordan B. Peterson de la podcastul lui Joe Rogan. De atunci, am urmarit cu deosebita placere conferintele profesorului impreuna cu Sam Harris si alti ganditori moderni.

Cartea a fost un ghid pentru noi, menit sa ne duca intr-un punct intelectual, emotional si mintal stabil, productiv si ancorat in taramul dezvoltarii reale. Cartea se citeste destul de rapid si include povesti din viata autorului, cu accent pe latura talcului bine exprimat. Recunoastem ca iubim cartea si credem ca profesorul Jordan B. Peterson este mai mult decat necesar in prezent. El pune accent pe simtul responsabilitatii personale, ordine si eficienta in actiuni.

Daca ascultati podcastul lui Jordan B. Peterson (cautati in YouTube numele lui – are peste 2.65 milioane de urmaritori), o sa descoperiti un carturar modern si intelept. Cartea este clara si necesara atunci cand simtim ca trebuie sa avem reguli pentru ordine in viata de zi cu zi. Ne-a placut mult si am incatat o sumedenie de lucruri utile!

Aventurile unui tanar naturalist. Expeditiile Zoo Quest – scrisa de Sir David Attenborough

Unele aventuri merita impartasite cu lumea. Viata lui Sir David Attenborough a fost mai mult decat interesanta si include o serie de povesti incredibile. Atunci cand am vazut cartea in librarie, ne-am bucurat nespus de mult. Am urmarit atat de multe documentare cu sau narate de David Attenborough incat doream nespus sa citim o carte scrisa de el. Cartea ne-a surprins placut, dar parca banuiam ca asa o sa fie.

Sir David Attenborough este un povestitor inascut, ce reuseste sa surprinda elementele importante ale experientei prin care autorul a trecut. Aventurile sale sunt extraordinare, departe de monotonia orasului. Acestea au loc in Guyana, Indonezia si Paraguay, unde David trebuia sa prinda tot felul de animale interesante pentru gradina zoologica din Londra.

Autorul combina umorul de situatie, descrierea magistrala cu importanta capturarii animalelor de interes. David si echipa lui, au putut descoperi cateva exemplare incredibile, care si-au gasit casa noua in Londra. Am descoperit cateva lucruri interesante despre furnicarul gigant, pestele canibal, porci (care fugeau din canoe de fiecare data cand aveau ocazia), serpi si multe animale. Asa cum speram ca o sa descoperiti, cartea este fermecatoare!

Astrofizica pentru cei grabiti – scrisa de Neil deGrasse Tyson

In ultimii ani, fizica a reusit sa atraga un public numeros. Din ce in ce mai multi oameni doresc sa descopere mai multe lucruri despre nenumaratele legi ale fizicii. Asa ca nu suntem surprinsi deloc sa vedem oameni precum Neil deGrasse Tyson, Brian Greene, Brian Cox sau Michio Kaku in lumina reflectoarelor. Acestia sunt invitati la conferinte internationale pe diverse subiecte, urmarite cu deosebit interes de mii de persoane si online (YouTube) de milioane. Incredibil, nu-i asa?

Urmarim cu drag podcastul StarTalk al lui Neil, care mereu ne invata lucruri noi despre Univers si nu numai! Majoritatea celor care-l iubesc pe Neil si doresc sa ramana la curent cu modul sau unic de a gandi, vor sa citeasca cartea Astrofizica pentru cei grabiti. De multe ori ne-am gandit cum ar fi sa avem la dispozitie o carte despre fizica pe scurt. Neil parca ne-a citit gandurile si a scris aceasta carte.

Astrofizica pentru cei grabiti ar trebui sa se afle in bibliotecile celor care iubesc fizica si stiinta. Nu este o carte mare sau dificila. Totusi, necesita atentie la fiecare pagina! Ati putea scrie cateva notite, facand astfel lectura completa. Aflati cateva lucruri interesante despre spatiu, timp, Univers, Big Bang, mecanica cuantica si mult mai multe!

Prietena mea geniala – scrisa de Elena Ferrante

De-a lungul anilor, am avut placerea de a descoperi multe seriale, filme si carti care ne-au atins profund si nu le-am uitat niciodata. Din intamplare, am reusit sa dam peste serialul Prietena mea geniala, pe HBO Go, care pur si simplu ne-a cucerit. Am simtit chemarea cartii! Asa ca am cautat si cumparat cartile de indata. Prima oara am luat volumul I si apoi am comandat restul.

Am vrut sa simtim pulsul cartii, pentru a ne decide daca trebuie sa luam restul volumelor. Prima carte ne-a sedus. Elena Ferrante are un stil aparte, de povestitor spilcuit care te atrage prin naturaletea literelor. Simti ca descoperi intr-un mod placut, aproape unic viata dusa de tinerele adorabile Elena si Lila intr-o suburbie saracacioasa din Napoli. In primul volum, micutele sunt puse in fata unor situatii diferite de viata, pe care nu le inteleg deplin.

Am citit foarte repede cartea, deoarece pur si simplu ne-a fascinat. Povestea incepe in anul 1950, iar Lila si Elena isi incep aventura existentei. Cele doua sunt diferite, insa le leaga o prietenie greu de descris. Ele au destine diferite, insa mereu impart un drum comun. Se iubesc, se cearta si descopera viata impreuna. Serialul este superb si cartea la fel. O puteti citi cu drag! Abia asteptam sa terminam si celelalte volume!

Biografii necenzurate ale unor oameni celebri – scrisa de Will Cuppy

Anul trecut am avut placerea de a citi aceasta carte pe plaja in Tel Aviv. Aveam nevoie de o carticica micuta, care sa nu ocupe mult spatiu si sa ne incante intelectual. Data fiind pasiunea noastra pentru marile personalitati ale istoriei, am ales o carte care sa ne incante. A fost o alegere de impuls, dar una care s-a dovedit a fi geniala. Fiecare minut petrecut pe plaja in compania scriitorului Will Cuppy a fost extrem de placut.

Am ras si ne-am simtit bine alaturi de nenumaratele personaje istorice expuse de autor. Acesta are un stil deosebit, care combina informatia istorica cu umorul nonconformist. Citeam si radeam! Cam asa treceam de la o pagina la alta. Cartea are 288 de pagini, insa este micuta si fasneata. Asa am descoperit cam 26 de personalitati istorice interesante. Moralitatea este mereu pusa sub semnul intrebarii la regi, imparati si regine.

Printese Necuviincioase. Povestiri istorice adevarate fara final fericit

Atunci cand ne-am apucat de citit serios, am intalnit o sumedenie de optiuni captivante. Unele dintre ele se regasesc deja in biblioteca noastra, iar altele sunt intr-un wishlist bine gandit. Desi a fost imposibil sa vizitam librarii, am petrecut multe ore in cele online. Asa am incercat sa tinem pasul cu cele mai interesante lansari de carti, demne de inclus intr-o biblioteca de casa.

Una din surprizele literare ale noului an este cartea Printese Necuviincioase. Povestiri istorice adevarate fara final fericit, scrisa de Linda Rodriguez McRobbie. Aceasta carte poate fi pe placul fetelor, deoarece trateaza vietile unor printese mai nabadaioase, cu personalitate. De altfel, o fata care a citit cartea, ne-a oferit o recenzie onesta si clara. Avand drept concluzie finala „Cartea este o revelatie nebuneasca, pe care am citit-o cu drag”, putem spune ca am avut imboldul necesar pentru a o incepe.

Cosmosapiens. Evolutia Omului de la Originile Universului – scrisa de John Hands

Luna trecuta am terminat Cosmosapiens, o carte care ne-a placut foarte mult. Instructiva, clara, informativa si transparenta, cartea ofera acces facil la o serie de informatii utile despre Univers, Pamant, aparitia vietii si om. Trebuie sa recunoastem ca nu este tocmai o casa usoara. In ciuda faptului ca sunt prezentate diverse teorii stiintifice, idei filosofice si premise despre originea vietii, trebuie sa fiti atenti.

Uneori fizica poate prezenta anumite dificultati, mai ales daca lecturarea are loc dupa o zi lunga si cu multe probleme de rezolvat. Avand in vedere subiectul complex, ar fi util sa cititi cartea intr-un loc linistit, lipsit de distractii. Acesta este cel mai bun mod de a intelege informatiile prezente in carte. Am invatat multe lucruri interesante, care ne-au ajutat sa intelegem mai bine lumea in care traim. Este o carte necesara!

Povestea Mea – scrisa de fosta Prima Doamna a Statelor Unite ale Americii, Michelle Obama

Presedintele Statelor Unite ale Americii a reusit mereu sa atraga atentia lumii intregi. Barack Obama a fost un lider impunator, cu talent oratoric si o prestanta de invidiat. In timpul mandatului sau, Prima Doamna, Michelle Obama, a reusit sa atraga atentia opiniei publice prin inteligenta si frumusetea sa sclipitoare.

Aceasta a impresionat prin grija acordata actiunilor umanitare dar si prin cuvantarile ei. Cartea surprinde onest momente importante din viata familiei Obama. De la inceput pana in prezent, aflam lucruri mai mult decat interesante despre ea si Barack. A fost placut sa citim aceasta carte. De altfel, avem cativa prieteni care au ales sa citeasca cartea, mai ales fete, si nu au fost dezamagiti de alegere.

Tatuatorul de la Auschwitz – Heather Morris

Autoarea acestei carti, s-a bucurat de un mare succes la lansarea cartii, fiind una dintre cele mai bine vandute carti din lume in anul 2018. A adunat un milion de exemplare vandute in doar 9 luni, cartea fiind tradusa in peste 35 de tari. De altfel, multi romani au citit cartea si o recomanda in diverse retele de socializare. I-am ascultat si asa am ajuns la acest roman. Cat a durat sa citim cartea? O saptamana! Credem ca puteam citi mai repede cartea dar am mers si la munca (atat cat am putut in aceste vremuri dificile). Ce trebuie sa stiti despre carte?

Romanul descrie povestea lui Lale Sokolov, supravetuitor al lagarului de la Auschwitz-Birkenau intre suferintele indurate si povestea de dragoste dintre el si Gita. Amandoi prizoneri ai lagarului, evrei de origine slovaca, acestia se vor ajuta reciproc pentru a supravetui. Faptul ca Lale ajunge sa tatueze numerele detinutilor noi intrati in lagar, este ceea ce il ajuta in multe situatii si ii ofera anumite privilegii. Uneori poate fi destul de greu sa trecem prin anumite momente ale romanului, insa acestea ii confera personalitate.

O poveste care ne-a placut enorm, chiar daca prezinta o parte din istoria neagra a omenirii. Stilul de scriere este atat de usor, incat am dat pagina dupa pagina si nici nu am simtit cand cartea a ajuns la final. Autoarea cartii a obtinut informatiile prezentate, chiar de la Lale, care a supravetuit si s-a stabilit in Melbourne, Australia. Cartea este o placere pentru orice cititor. Nu va puteti grabi, desi nici nu o simtiti cand ati terminat cartea. Ne-a placut mult si credem ca merita citita de cei care doresc sa cunoasca istoria intr-un mod beletristic.

In concluzie

In realizarea acestui top 10 carti de citit in 2020, am inclus doar titluri pe care le-am citit. Acestea le-am recomandat si prietenilor. Unii ne-au ascultat iar altii asteapta coletele cu cartile comandate de la diverse librarii online. Alegerea unei carti noi de citit, mai ales intr-o perioada atat de sensibila, este o actiune speciala si uneori de durata. Noi suntem foarte atenti cu cartile pe care vrem sa le citim.

Totul se desfasoara cu tact si rabdare. Citim recenzii si opinii, pentru a fi siguri daca anumite carti o sa ne ofere experiente literare de neuitat. Cartile prezente in acest top, au fost citite cu drag si atentie. De fapt, unele chiar vor fi recitite si ne gandim deja la Prietena mea geniala. Speram sa mentinem viu apetitul pentru carti!