Te-ai intrebat pana acum ce este stilul standinav in design interior?
Ai vrea sa descoperi particularitatile acestui stil deosebit? Oare il poti aplica in amenajarea casei tale? M-am gandit sa abordez aceste intrebari intr-un articol, mai ales ca din ce in ce mai multi romani vor sa-si amenajeze apartamentele si casele.
Avand in vedere ca sunt un curios din fire, m-am apucat de cautat. Am fost uimit de numarul mare de raspunsuri prezente in mediul online. Foarte multi specialisti si reprezentanti de seama a unor firme de design interior din Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Oradea si Brasov. De ce sa nu le ascultam vocea digitala?

Ce este stilul scandinav in design interior?
Daca cauti o definitie pentru stilul scandinav online, o sa descoperi o sumedenie de variante. Eu voi introduce o sinteza a elementelor comune intalnite in aceste definitii. De ce? In acest mod, o sa ai o imagine clara a stilului.
Asadar, stilul scandinav este caracterizat prin urmatoarele caracteristici:
- 1. Simplitate
- 2. Minimalism
- 3. Functionalitate
- 4. Luminozitate
Cele patru elemente sunt extrem de populare in dorintele romanilor. Ei vor lumina in apartamente. Au fost numeroase studii care arata cum lumina naturala influenteaza pozitiv starea de spirit a omului. Din acest motiv, multe case si apartamente sunt echipate cu ferestre mari, unele chiar din tavan in podea, pentru a lasa cat mai multa lumina naturala in interior.
Functionalitatea este alt aspect care incet dar sigur isi face aparitia in lista de prioritati a oamenilor. De ce nu ti-ai dori ca locuinta sa fie functionala? Nu stiu. Vreau ca apartamentul sa fie capabil sa raspunda la nevoile mele, sa ma ajute, nu doar sa arate frumos. In ceea ce priveste simplitatea si minimalismul, accept orice expresie a spatiului liber, fara aglomeratie. De cand a venit baietell in viata noastra, jucariile sunt mai peste tot. Le strangem zi de zi dar, pff, mi-as dori sa iubeasca si el spatiul liber.
Stilul scandinav este influentat considerabil de designul si cultura tarilor nordice, de aici si numele. Asadar, spatiile interioare sunt inspirate de ceea ce fac designerii in Suedia, Danemarca, Norvegia, Finlanda si Islanda.
Nota complementara: Am fost impresionati de ceea ce am vazut in Suedia si Danemarca. Tari curate, oameni frumosi si spatii interioare simple dar atragatoare. Mai mult decat atat, ne-am promis ca daca vreodata vom avea suficient suport financiar, ne facem o casa in stil scandinav. Oare vom reusi? Ramane de vazut. Acel sistem de doua case legate cu spatiu de socializare, ni se pare foarte fain. Eh, mai e mult pana departe.

Revenim la subiectul nostru. Care sunt principalele caracteristici ale stilului scandinav?
- 1. Exista o paleta principala de culori: alb, gri palid, bej, pasteluri si nuante cat mai naturale.
- 2. Mobila minimalista. Simpla si functionala. Mobilierul trebuie sa fie functional, cu forme simple si curate. Accentul se pune pe confort si practic. De regula, acest tip de mobilier este foarte apreciat in lume. De ce credeti ca IKEA are succesul pe care-l are? Ha!
- 3. Unde se poate, lemnul natural este preferat. De regula, lemnul natural, in culorile sale naturale, devine parte din planul de design interior. Cine nu vrea un pic de natura in casa?
- 4. Lumina naturala. Yes, baby! Daca puteti include lumina naturala in casa, faceti acest lucru cu incredere. O sa va bucurati de caldura luminii, atat pe piele cat si in suflet. Ferestre mari si neacoperite? Sigur ca da!
- 5. Decor minimal si simplu. Totul prinde contur fara ingramadeala. Ce priveliste minunata! Parca ti-e drag sa locuiesti si sa muncesti acasa. Da. Acum inteleg de ce scandinavii sunt atat de linistiti si fericiti. Printre cele mai utilizate decorative sunt cele prezente in natura: plante, lumanari si alte obiecte organice.
Care este scopul stilului scandinav?
Acest stil are un tel nobil: sa creeze un spatiu aerisit si luminos, care sa asigure sentimentul de confort si prietenie. Conceputul de Hygge prinde viata in Romania, ceea ce este incantator. Putem renunta la lucrurile pe care nu le folosim si care doar ocupa spatiu.
Subiectul acesta a pornit dupa ce am inceput sa caut informatii despre amenajarea sufrageriei in stil scandinav. Am pornit in cautarea unei schimbari placute, care sa transmita armonie si liniste in fiecare zi. Uite asa, cu chiu si drag, am ajuns la stilul standinav. Printre cele mai intalnite recomandari merita sa mentionez:
- 1. Sa alegi o paleta de culori luminoase: alb, gri deschis, bej sau pasteluri.
- 2. Accent pe linii drepte si forme simple. Exemplu: mobilier cu picioare inalte si finisaje simple, fara prezenta unor detalii ornamentale.
- 3. Accente de culoare prin intermediul unor decoratiuni alese cu atentie. Exemple: perne decorative sau paturi in culori pastelate.
- 4. Iluminat natural, atat cat se poate. Poti adauga si lampi de podea sau de masa, ce pot crea iluminare difuza.
- 5. Adauga plante de interior. Iubesc plantele dar majoritatea nu supravietuiesc in apartamentul nostru. Trist, nu-i asa? Eh! Se pare ca plantele reprezinta o modalitate excelenta de a aduce natura in casa dar si de a imbunatati calitatea aerului. Poti cauta pe Google informatii despre plante in stil scandinav disponibile in Romania.
6. Alege accesorii decorative minimaliste. Exemple: Oglinzi cu rame simple si lampi de podea sau masa.

Stiai ca exista designeri de interior care pot implementa stilul scandinav in casa ta?
Da! Am descoperit multi designeri capabili sa creeze spatii de interior incredibile. Parca nici nu-ti vine sa creezi ca mintea unui om poate crea locuri atat de frumoase. In timp ce cautam surse de inspiratie online, am reusit sa dau peste JIF Interiors, care m-a surprins placut cu proiectele de design interior.
Am vazut ce inseamna sa creezi amenajari interioare frumoase din punct de vedere estetic dar si functionale. Daca doriti sa descoperiti ce servicii de design interior ofera JIF Interiors, intrati cu incredere pe siteul lor sa ii puteti contacta la numarul de telefon 0720.333.741 sau la adresa de email office@jifinteriors.ro!
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.