Recomandari de 10 carti fantasy de citit in 2022

Incepem inspiratia literara in luna februarie cu un strop de fantezie!

Pasim in taramul fantasticului nemuritor, prin intermediul a 10 carti fantasy pe care merita sa le aveti in biblioteca. Unele fac parte din serii incredibile iar altele creatii unice, imersive si atat de placute. In ultimii ani, genul fantasy a stralucit in lumina reflectoarelor de acasa. Platformele de streaming video au adus in casele romanilor genul fantasy la cel mai spectaculos nivel. Seriale precum Urzeala Tronurilor, The Witcher, Cartea Pierduta a Vrajitoarelor, Materiile Intunecate, The Wheel of Time, The Nevers, Lovecraft Country, Magicienii, Stranger Things, Merlin, Outlander, Shadow and Bone, Locke and Key si multe altele, au starnit pasiuni si intrigi de necrezut.

Continutul video s-a transformat in unul literar. De cele mai multe ori, tranzitia de la video la carte devine o bucurie de nedescris. Asa am patit si noi cu The Witcher. Nu am trecut prin mintea creativa a lui Andrzej Sapkowski pana la serial. Nici macar jocul nu l-am testat. Mai bine. Uite asa am dat peste Geralt din Rivia si Ciri in cel mai placut mod posibil.

Cat despre Urzeala Tronurilor, ce sa spunem? George R.R Martin ne-a transformat vietile cu Westeros, Casele Stark, Baratheon, Targaryen, Greyjoy, Tyrell, Martell, Arryn, Tully si Lannister si dragonii fiorosi. Serialul a fost exceptional iar personajele o sa ne ramana in inimi pentru totdeauna (desi, fie vorba intre noi, ultimul sezon nu fost tocmai reusit).

Wingardium Leviosa! Ha, cine iubeste Harry Potter?

Uneori simtim nevoia sa evadam din cotidian, departe de rutina zilnica, responsabilitati si practic de tot ce inseamna activitatile administrative ce fac parte din viata unui adult. Oare era mai bine cand eram copii? De ce oare ne doream atat de mult sa crestem mari? Respectarea constanta a regulilor si a cerintelor (din partea sefilor, familiei, prietenilor si uneori a catorva necunoscuti bagaciosi etc.)  poate induce o senzatie de ingradire. Ea persista. Pentru multi romani, devine o povara greu de digerat. Stresul devine depresie si uite asa vietile pot deveni mai plumburii (de tipul Bacovia). De aceea este foarte important sa investim in pasiunile noastre. O optiune la indemana pentru a ne stimula creativitatea si a readuce o doza de entuziasm in vietile noastre, sunt cartile de tip fantasy.

De ce sunt atat de speciale cartile fantasy? In primul rand, va ofera sansa sa patrudenti intr-o altfel de lume si sa explorati un numar infinit de posibilitati creative prin intermediul unor personaje mai mult decat interesante.

In al doilea rand, va aduce in perspectiva povestile si trairile unor persoanje/caractere cu adevarat deosebite (unele de neuitat!). Si nu in ultimul rand, citirea unei carti de tip fantasy poate fi o pauza benefica si binemeritata—un mod de a ne reincarca cu energie si entuziasm. Inca nu sunteti convinsi? Va invitam sa descoperiti top 10 carti fantasy pe care le puteti citi in luna februarie sau in restul anului. Cum doriti!

Bucura-te de experiente inedite cu top 10 carti fantasy recomandate pentru anul 2022!

Se spune ca o carte citita inseamna inca o viata traita. Pe masura ce citim mai mult, devine o placere sa traim. Ancoram in realitate din lumi creative, atinse de magie si fantezie fermecatoare. Si cum timpul este resursa cea mai pretioasa, de ce sa nu o valorizati?

Noi va sustinem astfel de initiative cu un top 10 carti fantasy ca sa aveti de unde alege. Am citit cu drag cartile prezentate mai jos. Unele chiar au fost citite de doua ori. Speram ca o sa intrati cu pasiune in universul fermecator al fantasticului!

Harry Potter si Piatra Filosofala, Editia Ilustrata — J. K. Rowling

J.K Rowling este autoarea noastra favorita de fantasy. Stim, stim, subiectivismul ne ghideaza optiunile, insa asa simtim cartile. Cum ar fi sa vedem lumea imaginata de J.K intr-o grafica de exceptie? Imaginile care insotesc cuvintele frumos intesute pentru a descrie aventurile faimosului Harry Potter, fac aceasta carte sa fie si mai memorabila. Si nu sunt orice fel de ilustratii, ci creatii ale lui Jim Kay, castigator al medaliei Kate Greenway. Cu alte cuvinte, fiecare ilustratie a fost atent creata pentru a aduce la realitate personajele fantastice ale lui J.K. Rowling. Stiti cat de frumoase sunt? Exceptionale!

Desi Harry Potter si Piatra Filosofala isi are propiul film, nimic nu se compara cu magia descoperirii caracterelor prin cuvintele atent alese ale autoarei. Fiecare pagina are farmecul ei si spune o poveste aparte, ceea ce face ca editia ilustrata fala sa fie o necesitate pentru orice pasionat de carti fantasy. Noi o avem de cateva luni in biblioteca si din cand in cand, mai aruncam cate o privire peste ilustratii.

Povestirile Bardului Beedle  — J. K. Rowling

Magia este in aer! Ea ne ajuta sa privim viata cu o bucurie iesita din comun. In universul lui J.K Rowling, o sa gasiti numeroase creatii interesante, menite sa extinda placerea de a ramane intr-o cautare perpetua. Pentru a pastra tonul, a doua recomandare este o carte scrisa tot de J.K. Rowling—Povestirile Bardului Beedle—practic o aditie valoroasa a seriei Harry Potter si de nelipsit din biblioteca unui fan inrait sau a unui cititor curios. Povestirile Bardului Beedle a primit atentie pentru prima data in Harry Potter si Talismanele Mortii. Va aduceti aminte?

Datorita traducerilor lui Hermoine din runele stravechi, acum aveti ocazia sa patrundeti in lumea fascinanta a vrajitorilor. Cartea consta intr-o serie de povestioare („Vrajitorul si Ceanul Saritor”, „Fantana fericirii”, „Aurelia Iepurelia si buturuga ei hohotitoare”, „Inima cea paroasa a Magului” si poate cea mai importanta, „Povestea celor trei frati” – unde am descoperit lucruri interesante despre celebrele „deathly hallows”.)  menite sa stimuleze creativitatea cititorilor si sa-i ajute sa descopere un univers plin de magie. Sunt povesti pentru copilul din fiecare! Le-am iubit si abia asteptam sa le impartasim si cu Matei!

Foc si Sange — George R.R. Martin

Cartile scrise de George R.R. Martin se remarca printr-un stil unic care reuseste sa surprinda si sa acapareze cititorul, fara a fi previzibile, lasandu-ne mereu sa ghicim in ce directie se indreapta firul narativ. Nimeni nu a uitat Nunta Rosie. Cum o poti uita? Nu prea ai cum. Operele lui George R. R. Martin au castigat populariate la nivel mondial o data cu aparitia serialului Urzeala Tronurilor. A fost cel mai popular serial din toate timpurile. Oamenii se intalneau doar pentru a urmari impreuna episoadele serialului. Si noi, cu placere si entuziasm, am organizat intalniri Game of Thrones cu prietenii. Au fost foarte faine!

Versiunea televizata a seriei a atras milioane de fani in intreaga lume—fascinand prin persoanejele construite cu atentie, intrigi politice, razboaie, prezentand latura tiranica a marilor conducatori. John Snow, Robb Stark, Sansa Stark, Daenerys Targaryen vor ramane in inimile noastre! Nu prea ne-a placut ultimul sezon, dar am revazut cu drag ultimele sapte sezoane.

Foc si Sange este dedicata Casei Targaryen si actiunea are loc cu sute de ani inainte de Urzeala Tronurilor. Aceasta este povestea generatiilor de regi si regine care s-au luptat pentru a pastra Tronul de Fier—care in cele din urma a dus la distrugerea lor. Stiati ca o sa fie un serial nou cu familia Targaryen? Sigur ati vazut trailerul! Speram sa fie interesant!

Zeii Americani — Neil Gaiman

Neil Gaiman este unul dintre cei mai indragiti autori de fantasy—cartile sale se remarca prin abordarea inventiva in creionarea personajelor principale. Din pacate, noi l-am descoperit destul de tarziu. Cum? Am urmarit serialul cu numele acestei carti si apoi am trecut la carte! Zeii Americani este o calatorie fascinanta in America (tara celor liberi si curajosi), unde zeii atotputernici isi duc existenta ascunzandu-se in vazul tuturor. Ei sunt oameni obisnuiti dar cu puteri greu de cuantificat. Similar cu epopeeile grecesti, zeii se amesteca in vietile muritorilor de rand, urmarindu-si propriile interese, care mai de care mai periculoase.

Gaiman reuseste sa puna in perspectiva tairile zeilor surprizand in detaliu experientele interne privind dragostea, sacrificiul de sine, razboiul si divergentele dintre zeii noi si zeii vechi. Shadow este protagonistul principal iar Mr. Wendnesday tatal sau celest (Odin, anyone?). Serialul este senzational iar cartea te transporta intr-un carusel de experiente captivante!

Mitologia Nordica — Neil Gaiman

Nordul indepartat dar atat de aproape de noi. Mitologia nordica a prins viata odata cu succesul extraordinar al serialului Vikings. Povestea lui Ragnar Lodbrok a revitalizat interesul americanilor si al europenilor pentru mitologia nordica. Ca sa ramanem in aceeasi linie narativa, va aducem spre atentie o alta carte scrisa de Neil Gaiman, de asemenea canalizata pe zeii nordici. Opera literara este o reinterpretare creativa, prin filtrul unic al lui Gaiman, a marilor mituri scandinave.

Cartea prezinta povestea lui Thor, fiul lui Odin, cel cu puteri incredibile si opusul acestuia, Loki cel viclean, care este definitia manipularii si inselaciunii. Fie vorba intre noi, abia asteptam sa vina Disney Plus in Romania si sa vedem serialul Loki. Pana atunci, mai revedem Thor si the Avengers.

Gaiman reuseste sa modeleze aceste povesti stravechi incepand cu cele noua taramuri legendare—Ragnorak fiind amplasat in epicentru—pana la sfarsitul zeilor si renasterea unei noi ere si tipuri de oameni. Practic, veti avea sansa sa va transpuneti intr-un alt univers, un univers al zeilor atotputernici. Daca vreti sa descoperiti cateva lucruri despre mitologia nordica, aceasta carte poate fi un inceput bun!

Ultima Dorinta – Andrzej Sapkowski

Cand spunem Andrzej Sapkowski, spunem de fapt “The Witcher” si instant gandurile ne zboara la Geralt, un vanator de monstri dibace, cu parul alb si ochii galben-stralucitori care a reusit sa facineze milioane de oameni din intreaga lume. Seria a devenit arhicunoscuta dupa ce Netflix a hotarat sa creeze un serial dedicat lui Geralt din Rivia (interpetat de fostul Superman, Henry Cavill). Ce mutare extraordinara! Bineinteles, nici jocurile video nu dezamagesc—totul depinde de cum preferati voi sa descoperiti aventurile witcherului. Am cunoscut gameri care considera The Witcher cel mai bun joc facut vreodata (inca nu am avut placerea de a juca The Witcher).

Va propunem sa patrundeti in intriganta lume a lui Geralt, un mercenar singuratic, care la prima vedere pare un asasin cu sange rece care ucide fara remuscari si doar pentru bani. Ce nu stie lumea despre Geralt? Care sunt aventurile sale? Pe parcusul cartii veti descoperi alte laturi ale lui Geralt si iti vei fi alaturi in zecile de aventuri in infruntarea regilor incestuosi, harpiilor, vampirilor si a altor creaturi fabuloase, create cu dibacie de autor.

Cartea pierduta a vrajitoarelor – Deborah Harkness

Facem tranzitia de la monstrii cu trasaturi de brute din seria The Witcher, catre vampiri, demoni si vrajitori—monstri de multe ori portretizati ca fiind eleganti, cizelati si atragatori. Cartea pierduta a vrajitoarelor este la baza o poveste romantica sofisticata si plina de suspans. In prim plan, se urmareste activitatile profesorului universitar Diana Bishop, care a renuntat la puterile de vrajitoare (transmise din generatie in generatie) in favoarea unei vieti normale. Diana este prezenta si in serialul cu acelasi nume de pe HBO Go. Acolo am descoperit aceasta lume a vrajitoarelor si vampirilor!

In cercetarile sale, descopera un manuscris fermecat—Ashmole 782—in cadrul bibliotecii Oxford, ce era considerat pierdut de majoritatea fiintelor. Cartea isi face aparitia doar in prezenta Dianei. Oare de ce? Diana este speciala. In paginile secrete ale manuscrisului se afla cheia unui trecut plin de mistere. Aceasta serie a fost vanduta in milioane de expemplare si are propiul fan-base atat in ceea ce priveste cartile cat si serialul (s-a ajuns la sezonul 3, ultimul din serie). Cartea are doar 656 de pagini, ce pot fi parcurse cu usurinta!

Sabia Destinului – Andrzej Sapkowski

Lista cu 10 carti fantasy de citit in februarie nu ar fi fost completa daca nu am fi inclus inca o carte din seria The Witcher. De ce? Seria este incredibila. Ea te tine conectat la o lume incredibila, deloc plicitisitoare. Sabia Destinului este a doua carte din serie si asa cum va asteptati, personajul principal este Geralt din Rivia—asasinul fara mila si cu puteri magice. Geralt este un adevarat vanator cu puteri supranaturale pe care le-a obtinut in urma unor antrenamente indelungate si crunte—cu putini supravietuitori. Insa tenaticitatea si abilitatile speciale il fac pe Geralt un personaj unic, prevazator, dornic de pace, liniste si o baie fierbinte.

In Sabia Destinului veti avea oportunitatea sa participati la aventurile lui Geralt—descoperind o alta lume, o lume a monstrilor in care nu totul este alb sau negru. Pasiti cu incredere in lumea fascinanta a vrajitorilor, a regilor nemilosi si a povetelor infricosatoare!

Miss Peregrine 1, Caminul copiilor deosebiti – Primul Volum din seria Miss Peregrine

Un pic de spooky alaturi de fantastic poate fi reteta unei creatii literare captivante. Caminul copiilor deosebiti este un roman fascinant, misterios si care va duce intr-o lume cu multe intrebari. Nu doar atat, insa este ilustrat cu fotografii care surpind si cele mai mici detalii ale bizarului—oricat de tulburatoare ar fi. Actiunea are loc pe o insula izolata in cadrul unui orfelinat abondonat—loc unde odinioara erau trimisi copiii cu nevoi speciale. Cartea se axeaza pe trairile si descoperirile tanarului Jacob, care in varsta de doar saisprezece ani ajunge in acest loc misterior.

Pe masura ce exploreaza orfelinatul, incepe sa constate ca cei care au cautat adapost in acest loc au fost mai mult decat speciali. Caminul copiilor deosebiti este o carte potrivita pentru toate categoriile de varsta, ceea ce o face o lectura demna de lista noastra cu top 10 carti fantasy. Nu uitati ca puteti urmari si filmul. Eva Green joaca rolul lui Miss Peregrine. Se descurca de minune!

Dansul Dragonilor — George R.R Martin

Incheiem lista noastra cu o carte care ar trebui citita mai ales daca ati fost fani ai serialului Urzeala Tronului (exceptand poate ultimul sezon). Serialul a starnit curiozitati si indiferent de calitatea productiei, nu se poate compara cu stilul in care George R. R. Martin descrie situatiile si personajele. Daca ati inceput valsul literar al autorului, sigur ati ajuns si la Dansul Dragonilor. Din punctul nostru de vedere, cartea este senzationala. Am devorat-o cu o repeziciune iesita din comun.

Dansul Dragonilor este a 5-a carte din serie si practic a stat la baza serialului Urzeala Tronurilor. Este punctul culminant—peste tot izbucnesc dispute cumplite si tradari sangeroase—si o data ce veti incepe sa cititi aceasta carte va fi foarte dificil sa o puneti deoparte. In asteptarea noii carti a lui George R.R Martin, puteti citi cu pasiune Dansul Dragonilor. Nu o sa va plictisiti.

In concluzie

Ati ajuns la finalul acestui articol! Bravo! Speram ca ati descoperit cateva carti interesante. Ele pot va reimprospata biblioteca sau cel putin o vor face mai fantastica. Un mod de a va face lunile de primavara si vara mai placute este sa petreceti cateva momente de liniste impreuna cu personaje fantastice si taramuri cu povesti fermecatoare. Este cea mai buna hrana pentru suflet si minte—lasati-va purtati in lumile fascinante ale zeilor, regilor, vanatorilor si a vrajitorilor. Sa adaugam in mix si cativa vampiri? Ha!

Fiecare carte reprezinta o sansa sa descoperiti un univers magic—inseamna deconectare, reincarcare cu energie pozitiva si stimularea creativitatii. De ce ati spune nu unor asemenea experiente?

Asa ca va invitam sa incepeti luna februarie cu cel putin una din cartile mentionate in top 10 carti fantasy de citit. Spor si explorare placuta in 2022!