Recenzie sentimentala: Cartea Alt timp nu am, Seneca

Alt timp nu am, sau poate gasesc cateva ore pentru o carte captivanta

De cele mai multe ori gasim intelepciune vie in trecut. Aceasta a fost rostita intr-un mod sau altul de oameni inteligenti, curiosi si mereu ancorati in stiintile universale, care au cautat raspunsuri la intrebari existentiale importante. Fie ca au reusit sau nu, acesti ganditori din trecut si-au lasat amprenta pe dezvoltarea culturala, spirituala si intelectuala a umitatii.

In fiecare oaza a istoriei universale o sa gasim cateva expresii de inteligenta productiva, pe care o regasim in carti, note elaborate si piese de teatru si multe alte opere scrise sau transmise oral din generatie in generatie.

carte filosofie Seneca

O sa gasim mereu in trecut oameni incredibili, ganditori mareti, capabili sa ne deschida mintea la idei mai mult decat fascinante. Atunci cand dam peste o carte interesanta, nu strica sa o recomandam prietenilor si familiei. In acest mod impartim o parte din pasiunea noastra pentru carti cu cei dragi.

In prezent avem un acces deosebit la carti, care mai de care mai captivante. Uneori pierdem notiunea timpului daca avem in mana o carte buna. Stim ca mai nou multi oameni opteaza pentru cartile digitale, insa apetitul pentru cartile fizice nu a scazut. Daca privim putin cat de multe carti sunt comandate online sau cumparate direct din librarii, putem spune ca oamenii aleg mereu sa gaseasca intelepciune in cartile cumparate.

Si chiar sa stiti, exista o pasiune aparte pentru carti. De cate ori nu ati dat comanda de carti si ati asteptat cu sufletul la gura sa ajunga comanda acasa? Noi de foarte multe ori ne lasam fascinati de mirosul specific de carte noua. De asemenea, citim si cu drag si atentie prima pagina, pentru a ne delecta cu gustul dulce al cartii. Asa am patit si noi cu cartea „Seneca, alt timp nu am”.

Aveti timp pentru o carte cu totul speciala?

avantaje dezavantajeSperam ca raspunsul la acesta intrebare este da deoarece noi va recomandam Seneca, alt timp nu am: despre scurtimea vietii, despre viata fericita. Seneca face parte din curentul filosofic stoicism. Totul a pornit cu scoala filosofica din Atenta, intemeiata de Zenon din Kition (300 i.Hr.).

Seneca face parte din acest curent filosofic, impartind „laurii” cu Cleante, Crisipus, Diogene din Babilon, Antipater din Tarsus, Panaetius, Posidonius, Cicero, Epictet si Marc Aureliu. Editura Seneca Lucius Annaeus ne aduce o carte interesanta pe care o putem devora relativ rapid. Aceasta are doar 174 de pagini. Nu strica sa o cititi cu atentie rabdare.

In cuprins o sa gasiti Dialoguri:

  • Despre scurtimea vietii, De brevitate vitae
  • Despre viata fericita, De vita beata

Dupa ce parcurgeti dialogurile, puteti citi cateva lucruri despre Seneca, Paulinus si Novatus. Mai mult decat atat, gasiti si cateva randuri despre stoici, epicureii si cinicii. O sa regasiti in aceasta carte cateva imagini minunate (realizate cu dibacie artistica deosebita), gandite de Stefan Procopie, Sasha Staicu si Andrei-Flori Macesanu, eleci la Universitatea Nationala de Arte Bucuresti. Am tinut sa-i mentionam deoarece ne-au placut mult imaginiile prezente in carte.

Desi cartea a fost publicata in 2014, se pare ca in prezent a prins gustul popularitatii. Are o coperta paperback si merita sa o ingrijiti. Daca aveti o sectiune de filosofie in biblioteca personala, cu siguranta o sa gasiti un loc special pentru aceasta carte.

Ne-am bucurat enorm atunci cand am inceput sa citim Alt timp nu am, de Lucius Annaeus Seneca. Pe masura ce cititi aceasta carte intelegeti mai multe lucruri despre timpul scurt alocat pe acest Pamant oamenilor si cum sa ne bucuram de el mai mult.

Cartea merita atentia oricarui filosof tanar sau trecut prin viata. Ascunde mici secrete inteligente pe care merita sa le descoperim in zorii diminetii sau in gingasia noptii.

O sa gasiti in paginiile acestei carti o sursa de revitalizare intelectuala si spirituala aparte, pe care trebuie sa o analizati cu atentia. Pe scurt: ne-a placut mult cartea si o recomandam tuturor celor care au o slabiciune pentru filosofie, si mai precis, pentru stoicism. Aceasta carte o gasiti la Carturesti. Daca sunteti atenti sau norocosi poate o prindeti si la o reducere ceva. Noi asa am reusit sa o achizitionam. Nu a fost o reducere „wow” insa a meritat.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.