Recenzie carte Sapiens Scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari

Pomul cunoasterii si omul mereu in cautarea adevarului.

Fiecare an ne ofera posibilitatea de a citi carti interesante, capabile sa ne influenteze intr-un mod sau altul perceptia asupra umanitatii si evident, sa o intelegem mai bine. Cititorul avid, dornic de cunoastere si intelepciune, incearca mereu noi provocari livresti. Unele carti sunt surprize placute, pe care le devoram cu placere copilareasca. Alte carti le trecem in categoria „citite si uitate”.

Totusi, fiecare emotie literara, mica sau mare, ne aduce ceva nou in palatul mintii (Sherlock Holmes). Renovam camerele prafuite ale creierului si le decoram cu informatii interesante, placute, obraznicute sau chiar esentiale dezvoltarii noastre personale. Aici punem cu deosebita placere, mici secrete intelectuale, absorbite de minte pe masura ce trecem de la o carte la alta.

de ce sa cititi carte sapiens

Indiferent de cartea pe care o avem in biblioteca sau dorim sa o cumparam, pasiunea pentru cunoastere creste. Cei care iubeste sa citeasca, o sa gaseasca mereu un lucru interesant intr-o carte. Asa cum probabil stiti si voi, cartile bune te imping la marginea existentiala. Incepi sa gandesti intr-un ton sincer, analitic sau poate emotional si nebunatic.

Conteaza genul cartii si evident subiectul tratat de autor. Sunt momente, fie ele rare sau nepretuite, cand dam peste o carte speciala, peste trecem cu greu si revenim mai tarziu cu drag. Alteori, cartea ne gaseste pe noi, prin vocea timida sau puternica a prietenilor. Asa s-a intamplat cu surpriza livreasca a anului 2017: Sapiens, scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari.

Probabil ati vazut aceasta carte in topurile librariilor si v-ati intrebat de ce a atras atentia romanilor. Ne-am gandit sa va oferim un raspuns la aceasta intrebare. Si uite asa, am ajuns sa scriem o recenzie, speram utila, despre o carte pe care pur si simplu o iubim.

Primul contact cu Sapiens de Yuval Noah Harari

recenzie utila carte sapiens

Cum am ajuns la cartea Sapiens? Facebook este uneori extrem de util atunci cand vine vorba de carti. Sunt multi oameni care citesc diverse carti si ulterior le recomanda drept surse de informatii utile si fascinante. Asa cum poate ati patit si voi de cateva ori, unele descrieri va capteaza atentia. Dupa ce am citit descrierea unui prieten pe Facebook (succinta dar romantica) despre Sapiens, m-am hotarat sa o cumpar pentru nevoile personale de studiu. Zis si facut.

Dupa prima pagina citita, mi-am dat seama ca aveam in maini ceva cu totul special. Google mi-a spus cateva lucruri despre profesorul Yuval Noah Harari si opera sa. Acesta este profesor titular in cadrul departamentului de istorie, din Ierusalim, al Universitatii Ebraice. Cartea Sapiens a fost tradusa in peste 40 de limbi, ceea ce reflecta calitatea desavarsita a lucrarii.

Majoritatea celor care au avut posibilitatea de a citi Sapiens s-au bucurat de o lectura placuta. Istoricul incearca sa ne deschida mintea, aducand in discutie evolutia omului, de la stadiul de vanator – culegator la specia dominanta de azi. Sapiens este o lectura obligatorie pentru cei care vor sa inteleaga mai bine lumea in care traim dar si de unde a pornit marea aventura a umanitatii. Yuval Noah Harari este un povestitor desavarsit care fascineaza prin informatiile oferite cititorului. M-am bucurat enorm atunci cand am vazut cartea in librarie. Un soi de entuziasm de care m-am agatat imediat. Din acest motiv cred ca Sapiens trebuie sa se regaseasca in orice biblioteca personala.

Suntem pusi in fata unei experiente speciala a literelor. Fiecare etapa a dezvoltarii umanitatii pe Terra este explicata intr-un mod clar si fascinant, ceea ce inseamna o intelegere aprofundata. Cititorul trece prin revolutia cognitiva, revolutia agricola, unificarea umanitatii si revolutia stiintifica fara efort.

Autorul ne prezinta evenimentele si implicatiilor lor pentru om cu atentie si cu talc. Sincer, pe alocuri m-am simtit atins de gratia povestirii clasice, un soi de Sherezada moderna, cu tema intelectuala importanta.

De cate ori am avut ocazia, am recomandat Sapiens prietenilor si acum incercam sa facem cunoscuta cartea celor care, dintr-un motiv sau altul, nu stiu de ea. Nu vom intra in prea multe detalii deoarece este genul de carte pe care trebuie sa o simti live.

 

De ce am supravietuit intr-o lume atat de nesigura si periculoasa?

Cum a putut omul sa urce in lantul trofic in ciuda limitarilor sale fizice?

Ce rol a jucat religia in stabilirea unui coeziuni puternice in randul oamenilor?

Am domesticit noi graul sau el ne-a domesticit pe noi?

Care este destinul speciei noastre?

Acestea sunt doar cateva din intrebarile pe care autorul incearca sa le abordeze in carte. Sunt evident multe alte lucruri din aceasta minunata carte pe care Yuval Noah Harari le ofera cititorului.

Povestea Sapiens este incitanta, captivanta si mereu capabila sa dea nastere unor noi intrebari. Cunoastem persoane care au citit Sapiens si s-au minunat de lucrurile noi pe care le-au descoperit. Cartea are aceste efect asupra cititorului. Te invita sa-i devorezi fiecare pagina cu deosebita placere si atentie.

Nu am dorit sa facem o recenzie gen „Aveti grija: spoiler inainte”. Nu. Am vrut sa scoatem in evidenta modul subtil si unic al povestirii, gratia autorului in crearea unei carti de istorie si sociologie accesibila tuturor. Mai mult decat atat, cartea te invita la un vals intelectual aparte. Incepi sa-ti pui intrebari. Unele sunt dificile, altele mai usoare. Sunt intrebari la care nici autorul nu a indraznit sa raspunda, dar le-a pus. Intr-un fel, am primit si „tema” pentru acasa, dar fara stresul aferent invatamantului traditional.

Speram ca v-a placut mica noastra recenzie. Abia ce am inceput sa citim ultima carte scrisa de Yuval, intitulata Homo deus, Scurta istorie a viitorului. Cand terminam, postam cu mare drag o noua recenzie. De unde puteti achizitiona cartea Sapiens? Puteti sa o comandati online de pe emag.ro sau de pe carturesti.ro. Cum considerati voi ca este mai bine. Important este sa stiti ca aveti la dispozitie o sursa de carti interesante, gata oricand sa va ajute sa cititi ceva interesant.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.