Complexitatea vietii naste situatii imposibile, pe care omul le poate depasi dare are un sens drept ghid!
De-a lungul anului 2020, am trecut prin stari intense si conflictuale. Pandemia a avut efecte produnde asupra societatii romanesti. Nu a fost usor sa trecem printr-o stare de urgenta si avand in fundal un virus al naibii de periculos. Romanii reusesc mereu sa se adapteze la noile provocari, gasind solutii la problemele intalnite.
Ei fac tot ceea ce pot pentru a trece cu succes peste toate obstacolele intalnite zi de zi. Acest an s-a dovedit a fi o povara greu de suportat pentru multe persoane. Pentru a reusi sa ne mentinem pe linia de plutire si sa eliminam stresul si depresia din viata sociala actuala, ar fi util sa fim bine pregatiti mental.
Atunci cand sa simtim ca controlul ne scapa printre degete, incercam sa gasim ajutor in carti, tutoriale online si conferinte tinute de profesori si specialisti. Avem la dispozitie atat de multe surse utile de ajutor, online si offline, incat cu siguranta vom gasi ceea ce avem nevoie. Am vrut si noi sa gasim o sursa de informatii care sa ne ajute sa dezvoltam stabilitatea emotionala si intelectuala necesara pentru a trece cu bine peste orice obstacol. Deoarece nu dorit ca lucrurile sa ramana pe un fagas descendent, ne-am gandit ca ar trebui sa ne revitalizam mintea cu idei noi si utile.
In cautarea sensului vietii, in fiecare zi fara oprire!
Cartile le-am folosit pentru a descifra cateva din misterele vietii. Unele au fost perfecte pentru elucidarea unor intrebari ale trecutului formulate cu talc de specialisti iscusiti. Istoria a avut multe perioade negre, cu dificultati greu de procesat. Totusi, din greutatile istoriei avem ce invata. Asa ca trebuie sa fim atenti si sa nu le ignoram.
Stim ca sunt multe persoane care prefera sa uite trecutul, mai ales cand vine vorba de aspectele neplacute. Multe secrete au fost adanc ingropate in analele istoriei insa unele pur si simplu nu pot fi ignorate. In ultimele luni, am ales sa citim inspirationale dar bazate pe fapte reale. Sunt prea multe carti scrise de persoane cu o imaginatie bogata dar fara experienta de viata.
Dupa o cautare atenta, am reusit sa dam peste cartea Omul in cautarea sensului vietii, scrisa de Viktor E. Frankl. Aceasta biografie cu iz de eseu, a reusit sa ne fascineze in profunzime. Am avut intrebari lipsite de raspuns dar si revelatii. Ambivalenta ne-a determinat sa recitim anumite pasaje din carte. Nu este mare. Are doar 176 de pagini. O sa fiti surprinsi cat de repede o sa le cititi. Am simtit aceasta carte.
Nu putem spune ca aceasta carte este o lectura de relaxare ci una de contemplare. Credem cu tarie ca aceasta care trebuie sa se afle in bibliotecile romanilor. De altfel, avem trei prieteni care deja au citit cartea si ne-au felicitat pentru alegerea facuta. Ei nu ne-au spus nimic dar au mentionat sa fim pregatiti.
Ne-am lovit de zidul ignorantei. De ce? In ciuda faptului ca am citit carti de istorie despre regimele totalitare din Europa si nu numai, cartile biografice ne surprind mereu cu sensibilitate, autenticitate si detalii incredibile. Uneori simti ca esti alaturi de autor, in mijlocul unei nopti friguroase, intr-o baraca lipsita de caldura, lumina sau compasiune primara. Violenta, rautatea, brutalitatea si nepasarea erau prezente la tot pasul in lagarele de concentrare din Germania nazista. Atunci cand esti pus fata in fata cu o asemenea tragedie umana, parca nu iti vine sa crezi ca omul este capabil de acte atat de crude si brutale.
„Cel care un de ce, va indura orice cum”, Friedrich Nietzsche
Ne-a ramas in minte aceasta zicala a marelui ganditor. El a fost des mentionat de autor si pe buna dreptate. Stim ca sunt oameni in cautarea sensului vietii. Si noi ne numaram printre ei. Dupa o lunga cautare interioara, am ales sa citim cateva biografii ale supravietuitorilor de la Auschwitz, Birkenau sau Varsovia.
Dupa ce am citit cartea Gulagul. O istorie de Anne Applebaum, am inteles ca trecutul a fost extrem de nemilos cu omenirea. 60 de ani de Gulag, un complex monstruos de lagare de munca, prin care au trecut peste 30 de milioane de zeki. Ce viata si destin tragic au avut multi oameni. Durerea apasatoare si neiertatoare a cruzimii omenirii trebuie rememorata, mai ales daca nu vrem sa o repetam. Viata in lagarele de concentrare naziste a fost grea si necrutatoare. Milioane de oameni au murit. Supravietuitorii au impartasit durerea lor cu omenirea.
Unii au scris carti si altii au tinut conferinte si discutii cu plicul despre ororile regimului national-socialist din Germania lui Adolf Hitler. Viktor Frankl s-a numarat printre cei care au surpravietuit lagarului de concentrare de la Auschwitz.
Ce trebuie sa stiti despre Viktor Frankl?
In primul rand, pe langa statutul de supravietuitor, Viktor a fost un om extraordinar, cu idei creative despre natura mintii si rolul omului pe Pamant. Venirea celui de-al doilea razboi mondial si ororile savarsite de regimul lui Hitler a insemnat o schimbare incredibila pentru Viktor. El a avut chiar posibilitatea de a ajunge in Statele Unite ale Americii inainte de punerea in miscare a masinariei naziste.
Totusi, a ales sa ramana alaturi de familia sa. El si-a petrecut trei ani din viata in lagarul nazist de la Auschwitz. Aici a descoperit de ce unii oameni au reusit sa supravietuiasca si sa accepte noul statut depersonalizat de detinut. Va puteti imagina metamorfoza de la un om obisnuit la un numar? Noi nu, chiar daca am citit si vazut documentare despre procesul de depersonalizare/dezumanizare din lagarele de concentrare din Germania nazista.
Cartea trateaza un subiect sensibil dar atat de important. Trebuie sa privim raul in ochi si sa nu-l ignoram. Daca devenim constienti de pericolul extremismului, de stanga si dreapta, atunci il putem stavili atunci cand incearca sa iasa la suprafata. Stiti foarte bine ca istoria este ciclica. Asa ca este recomandat sa includem in lecturile standard si carti mai sensibile.
De ce ati putea citi Omul in cautarea sensului vietii?
- 1. Daca sunteti in cautarea unui raspuns la intrebarea „care este sensul vietii?”, puteti incepe cu aceasta carte drept indrumar.
- 2. Persoanele care studiaza logoterapia. In partea a doua a cartii, se afla „Logoterapia pe scurt” care poate deveni o introducere utila intr-o viata mai buna si stabila.
- 3. Persoane ca noi, care doresc sa controleze imprevizibilul din viata de zi cu zi. Nu strica sa stim cum sa gestionam mai bine emotiile in fata unor situatii extraordinare.
- 4. Daca studiati istoria si doriti sa strangeti informatii despre viata in lagar, atunci puteti utiliza experienta lui Viktor Frankl drept revelatie.
Stiati ca initial autorul a vrut sa publice cartea sub anonimat? Totusi, acesta a decis sa adauge greutate manascrisului care a devenit un bestseller international. Au fost vandute peste 10 milioane de carti, ceea ce este incredibil, avand in vedere subiectul delicat. Suntem mereu intr-o cautare, fie de sens, proiecte noi de dezvoltat sau oameni interesanti de intalnit. Nimeni nu-ti poate spune
Autorul ne povesteste cum a reusit sa supravietuiasca intr-un loc atat de inospitalier si cat de aproape a fost de moarte. Sansa joaca un rol important in jocul crud al supravietuirii. Fiecare poveste citita in carte, ne-a demonstrat ca fara sansa si sens, nu poti rezista presiunii sincere de a capitula. A avea un sens coincide cu supravietuirea, mai ales intr-un mediu atat de predispus mortii.
Dupa ce am citit partea a doua a cartii, despre logoterapie, am realizat ca o astfel de terapie poate face minuni in societatea romaneasca. Problema sensului vietii este mai mult ca niciodata prezenta in lume. Din ce in ce mai multi tineri simt ca nu-si gasesc sensul in viata si cad prada depresiei. Daca ar lucra la acest aspect, ar fi putin mai usor sa evite anxietatea, stresul inadaptarii sociale si depresia.
Cartea scrisa de Viktor Frankl poate fi un pas important catre controlul sporit asupra nenumaratelor emotii care apar atunci cand ajungem in situatii neprevazute. In prezent, romanii sunt nevoiti sa raspunda la o criza sanitara iesita din comun. Aceasta naste dificultati emotionale, care trebuie sa fie abordate cu atentie si rabdare. Noi am reusit sa extragem din aceasta carte numeroase sfaturi utile, care ne-au linistit mintea. Am conturat un plan pentru asemenea situatii neplacute si greu de suportat.
In concluzie dupa lectura: Am citit repede cartea si planuim sa o lecturam cat de curand posibil. Acum am trecut la Origini. Cum a modelat Pamantul istoria omenirii de Lewis Dartnell. Vom avea aproape In cautarea sensului de catre Viktor Frankl, deoarece credem ca o sa o citim a doua oara. Credem ca este foarte important sa avem in biblioteca carti care sa ne stimuleze imaginatia si inteligenta.
Trebuie sa crestem si sa ne pregatim mintea de situatii imprevizibile. Putem recomanda cu incredere aceasta carte persoanelor care sunt in cautare de raspunsuri dar nu stiu de unde sa inceapa. Intrebarile despre viata si sensul ei sunt diverse si vin atunci cand te astepti mai putin! Spor si lectura placuta!