Recenzie carte Odiseea umana de Leonard Mlodinow

De ce merita sa cititi cartea Odiseea umana scrisa de Leonard Mlodinow?

Daca simtiti chemarea lecturii, atunci incercati mereu sa gasiti carti interesante, care sa va ancoreze atentia intr-un puls intens. Va intelegem. De fiecare data cand intram intr-o librarie, inima prinde un ritm latino si anticiparea unei carti bune o simtim din plin. Ce entuziasm placut! De cele mai multe ori cautam cateva carti documentate sau recomandate si in decursul cautarii, dam peste unele noi. Asa am patit cu Odiseea umana de Leonard Mlodinow. Ce surpriza incantatoare!

Am citit cateva randuri in librarie si am decis sa o iau acasa. A fost decizia potrivita pentru urmatoarea luna. Abia asteptam sa incepem o citim. Astazi scriem cu satisfactie aceasta recenzie. Cartea a fost surpriza anului 2021 si am trecut prin multe lecturi. Asadar, m-am straduit sa surprind esenta cartii fara a va plictisi. Cei care citesc recenzii de carti, apreciaza efortul de a asterne pe panza digitala cateva cuvinte despre o carte pe care nu o cunosteau. Sa incepem!

Recenzie carte Odiseea umana, scrisa de Leonard Mlodinow

Pasiune. Familie. Stiinta. Aceste cuvinte pot starni cititorul sa treaca de la o pagina la alta cu determinare. Recunosc ca nu sunt strain de cartile care incearca sa explice natura omului si „lupta” sa cu intelegerea lumii inconjuratoare. De la viata in copaci la intelegerea cosmosului este tema cartii abordate de Leonard Mlodinow. Similar cu cele douasprezece munci ale lui Hercule, autorul a pornit intr-o aventura dificila, aceea ce a pune in 416 pagini, evolutia omului de la savana periculoasa la atomul intrigant si teoria cuantica (pe care sincer, abia de o pot intelege, desi am citit cateva carti in care autorii o explicau. Al naibii de grea!).

Inainte de a intra in tainele cartii, am zis sa scriem cateva randuri despre autor. Sincer sa fiu, inainte de a lua cartea in studiu, nu stiam nimic despre el. Acest lucru nu-i rau, nici bun. Nu poti sa-i cunosti pe toti autorii magistrali. Totusi, cand dai de ei, wow, Big-Bang! Apropo, in carte, o sa gasiti informatii captivante despre stiinta si oamenii care i-au dat voce. In timpuri macinate de restrictii si greutati greu de imaginat in 2021, domenii ca fizica si chimia au pornit avand drept fondatori oameni incapatanati dar geniali.

Sa-l aflam cateva lucruri despre Leonard Mlodinow, un autor pe care sper ca o sa-l cunoasteti mai bine. Fizician american si matematician, Leonard a facut pasul in arta scrisului pentru populatia generala si bine a facut. L-am descoperit cu placere si abia astept sa citesc „Subliminal. Cum ne determina inconstientul comportamentul”, care a aparut in 2013 de la editura Humanitas, carte scrisa de acelasi autor. Este in wishlist si la urmatoarea comanda, o asteptam cu nerabdare pe scarile blocului. Cred ca o sa fie o carte mai mult decat interesanta.

Leonard este fiul unor parinti care au supravietuit Holocaustului. De altfel, autorul foloseste cateva povesti spuse de tatal sau pentru a stabili o legatura cu pasiunea pentru stiinta. Una mi-a ramas in minte si o voi folosi drept punct de referinta pentru a stabili gradul de curiozitate al unei persoane. Tatal lui Leonard a fost prizonier in lagarul de concentrare de la Buchenwald si de multe ori era sa moara.

Cateodata sansa a intervenit si i-a salvat viata. Totusi, povestea care mi-a ramas in minte se refera la spiritul curiozitatii care persista chiar si intr-un loc atat de oribil. Tatal lui Leonard avea un tovaras de detentie, de formatie matematician, care l-a invitat sa rezolve o enigma matematica. Cateva zile a stat tatal lui a incercat sa gaseasca un raspuns dar nu a reusit. Desi il ruga pe tovarasul respectiv sa-i dea raspunsul, acesta nu reusea. In schimb, daca primea o bucata de paine, ii oferea raspunsul mult-dorit. Intr-un loc ca Buchenwald, mancarea era diferenta intre viata si moarte dar tatal lui Leonard a preferat sa afle raspunsul la enigma matematica si a renuntat la paine.

Setea de cunoastere a omului este incredibila. Vrea sa stie cum functioneaza lumea si care este rolul sau. In aceasta carte, Leonard Mlodinow ne duce intr-o aventura a stiintei in formele sale incipiente si avansate. Vom descoperi lucruri interesante despre cativa din cei mai importanti oameni de stiinta ai umanitatii. Unii vor fi noi iar altii cunoscuti. De la nasterea chimiei, biologiei si fizicii moderne, pana la notiuni mai mult decat fascinante despre viata.

Uimit si fermecat de Odiseea umana

Specia umana a trecut prin multe momente dificile si a reusit sa supravietuiasca. Multi factori au contribuit la succesul nostru colectiv. Curiozitatea a fost cea care ne-a ajutat sa fim cu multi pasi inaintea celorlalte specii. Am invatat sa controlam mediul inconjurator si modelam pentru a ne asigura siguranta, mancare si confort. Autorul incearca sa surprinda momentele importante ale speciei si societatii umane. Reuseste? Sigur ca da!

Cartea este scrisa cu talc. Nu te plictisesti nici macar in momentele in care autorul explica lucruri aplicate din fizica sau chimie. Sa nu va speriati. Acestea sunt necesare si de natura generala. Totusi, eu am citit sectiunile de doua ori, pentru a aprofunda informatiile. O sa aflati cum a trecut omul de la utilizarea unor unelte de piatra la taina scrisului. De ce am inventat scrisul? O sa fiti surprinsi, cat de practic este raspunsul (no spoilers!). Nasterea chimiei de la secretul imbalsamarii egiptene pana la infamul dar geniul lui Mendelev este un drum mai scurt decat banuiti. Timpul fuge dupa glorie, iar majoritatea geniilor care au creat si ulterior revolutionat diverse domenii de activitate, au fost mai mult decat excentrici.

Cat de important a fost „de ce” la inceputul ratiunii grecesti si romane? Cum ne-a ajutat aceasta intrebare sa privim dincolo de ceea ce ne oferea natura. Cum s-au nascut stiintele experimentale? Ce povesti de origine incredibile! O sa trecem prin mintile unor genii ca Socrate, Platon, Aristotel, Galilei, Newton, Lavoisier, Darwin, Einstein, Bohr, Max Plank, Ernest Rutherford, Heisenberg si multi altii. Ce placere dar si ce onoare!

Am fost surprins de capacitatea acestor oameni de a crea noi taramuri stiintifice, bazate pe firmituri intelectuale si intuitii de geniu. Legile naturii nu erau create. Haosul intuitiv si ordinea aristotelica dominau societatea dezbinata a umanitati (oare inca continua sa fie asa?). Salturile stiintei au fost facute de oameni curajosi. Ei au avut curajul necesar de a scrie un cod de legi stiintifice, menit sa fie imbunatatit de „mostenitori”.

Mi-a placut foarte mult partea despre fizica. Luptele teoretice ale fizicienilor sunt savuroase si productive. Heisenberg si al sau microcosm al atomolui, unde fizica cuantica scria si rescria legi, a fost in mod special atragator. Din punctul meu de vedere, cartea merita citita doar pentru acest capitol. Spun prostii. Cartea este creata de la inceput pana la sfarsit pentru a fi devorata in profunzime si cu rabdare!

In concluzie

La sfarsitul cartii, am simtit ca o sa-i ducem dorul. Am simtit acest regret la sfarsitul cartii Sapiens de Yuval Noah Harari si la sfarsitul cartii Maiestrie de Robert Greene. As putea spune acelasi lucru si despre 12 Reguli de viata a lui Jordan Peterson, insa ea ocupa un loc special in biblioteca.

Odiseea umana seamana putin cu Origini de Lewis Dartnell, insa perspectiva umana o face diferita. Mi-a placut mult cartea si o voi recomanda oricand prietenilor si celor care ne citesc website-ul! Spor la lectura si sa va bucurati de litere magice!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.