In cautarea fericirii? Cititi cartea Ipoteza Fericirii a lui Jonathan Haidt!
Intr-un prezent atat de complicat, ar fi indicat sa avem la dispozitie un ghid care sa ne faca viata mai usoara. Pe fondul unei crize atat de profunde, credem in puterea cartilor de a ne imblanzi mintile. Anul 2020 a insemnat pentru noi un lung sir de lecturi fascinante, care ne-au schimbat complet perspectivele de viitor si modul cum privim viata. Am fost tare norocosi cu selectia de carti din acest an. Inspiratia ne-a condus catre multe lecturi interesante, care intr-un mod sau altul ne-au ajutat sa fim mai calmi si receptivi la schimbarile produse in societatea romaneasca.
Una din cele mai faine carti pe care le-am citit in ultima luna a fost Ipoteza Fericirii – Armonia dintre stiinta moderna si vechea intelepciune, carte scrisa de Jonathan Haidt. Ne-a marcat la un nivel atat de profund incat am simtit nevoia de a scrie o recenzie. Stim ca sunt multi oameni care doresc informatii despre carti care sa-i ajute sa devina mai stabili emotional si intelepti. Wow! Stiti cate optiuni au la dispozitie? Foarte multe!
Cu bucurie si entuziasm, retraim informatiile oferite de Jonathan Haidt. Armonia dintre stiinta moderna si vechea intelepciune este descrisa exemplar de autor. Acesta din urma, reuseste sa duca cititorul printr-un labirint de informatii utile despre om si „lupta” sa cu fericirea. Cum o putem accesa? Hai sa vedem impreuna cum poate o carte sa va schimbe modul cum priviti viata!
Recenzie detaliata si subiectiva a cartii Ipoteza Fericirii
Prima oara cand l-am vazut si auzit pe Jonathan Haidt, a fost la podcastul lui Joe Rogan. Ne-a starnit interesul pentru intelepciunea sa si am cautat o sumedenie de conferinte ale lui Haidt pe YouTube. Asa am reusit sa concluzionam ca trebuie sa citim cartea sa, Ipoteza Fericirii. Stiam ca aceasta se afla in pregatire la Editura Humanitas si ne-am bucurat sa o vedem disponibila spre cumparare. Ce incantare! Avand in vedere numarul impresionant al cartilor lansate de editura Humanitas din biblioteca personala, am ales cu bucurie sa adaugam Ipoteza Fericirii langa celelalte optiuni literare.
Atunci cand am inceput sa citim primele pagini ale cartii, am inteles ca ne asteapta ceva special. Am fost mereu intr-o cautare a notiunii de fericire si cum sa o pastorim mai mult timp. Nu este o activitate usoara si mereu necesita efort si implicare. Momentele de rastriste emotionala ne pot deturna de la acest nobil deziderat insa perseverenta ajuta enorm. De ce consideram Ipoteza Fericirii cea mai fascinanta carte citita in ultimii ani? Avem atat de multe lucruri de invatat si trebuie sa pastram o atitudine umila si stricta in ceea ce priveste rolul in societate.
Revelatia fericirii pentru toti
Autorul incepe fiecare capitol cu proverbe sau maxime care ilustreaza ceea ce doreste sa descrie. Include povesti personale, studii de specialitate si referinte la intelepciunea anticilor in incercarea nobila de a defini parametrii ideali ai fericirii. Capitolele sunt despre natura umana si om, in ipostazele numeroase si dificil de inteles. Ce trebuie sa stiti despre „sine”? Oare cum si de ce ne razgandim?
Care este rolul principiului reciprocitatii in vietile noastre? (nota bene: capitolul reciprocitatii ne-a fascinat cel mai mult, deoarece aveam o fascinatie pentru acest principiu.) Analogia cu calaretul si elefantul pentru descrierea relatiei dintre sine si parta rationala a mintii. Aceasta analogie folosita de autor se regaseste in scrierile antice in alte forme. Cum gestionam aceasta relatie dificila? Prin antrenament si o implicare constienta in lupta. Pe masura ce am inaintati in studiu, o sa descoperiti cateva lucruri interesante despre intelepciunea lui Freud, Platon si Buddha.
Cum decurge relatia dintre minte si corp? Sa zicem asa: relatia este complicata. Sa inaintam cu capitolele. Vom descoperi cum interactionam cu celelalte persoane, mai precis cu greselile lor. Cautarea fericirii, da! Sa incepem cu un citat prezent in carte dar intalnit si alte locuri „Oamenii buni renunta cu adevarat la toate atasamentele. Sfintii nu exprima vreo dorinta. Cand simt placere sau durere, inteleptii se afla deasupra acestora.” Buddha. Asa cum bine observati, cautarea fericirii este o calatorie lunga, care incepe de la primele ganduri constiente pana la plimbarea batraneasca prin parc de la sfarsitul anilor uitati de timp.
Povesti. Invataminte si un ghid intelectual catre fericire
Cartea are 380 de pagini dar nu se simt. Autorul are un stil atat de placut incat am citit cartea rapid. Ne-am dedicat studiului cartii, pe care am completat-o cu conferinte pe YouTube ale profesorului Haidt. Unele au fost interesante si altele fermecator de inteligente. Cateodata trebuie sa depui efort suplimentar pentru a gasi calea optima catre oaza fericirii. Nu exista scurtaturi. Iubirea si atasamentele reprezinta un popas important in atingerea fericirii. Graba nu este utila, mai ales cand vrem sa folosim iubirea drept reper existential.
Jonathan Haidt ne-a surprins cu multe povesti interestante. Una ne-a atras atentia in mod special: cea a patratului care traia in taramul plat si sfera care-l viziteaza din lumea sa tridimensionala. Diferentele dintre dimensiunile bidimensionale si tridimensionale sunt acompaniate de viziuni diferite ale patratului si sferei. Patratul nu poate intelege ceea ce ii spune sfera, desi ea se chinuie de zor. Apoi, deodata ea decide sa-l duca in lumea tridimensionala. Dupa ce patratul observa particularitatile lumii sale, trece printr-o revelatie.
Din pacate, atunci cand se intoarce acasa si incearca sa le explice cunoscutilor ceea ce a vazut, nimeni nu-l crede. Am stat mult timp si am analizat aceasta povestioara deoarece ne-a pus in locul persoanelor care incercau sa ne explice ceva nou dar nu ii ascultam cu adevarat. Ne lipsea perspectiva. Acum o avem si este atat de utila.
Cartea ocupa un loc de cinste in biblioteca, langa „Origini. Cum a modelat Pamantul istoria omenirii” de Lewis Dartnell si Legile Naturii Umane a lui Robert Greene. Companie selecta. Acestea sunt ultimele carti citite pana la Ipoteza Fericirii. Putem spune ca ne-am antrenat mintea pentru aventura intelectuala propusa de profesorul Haidt.
Existenta umana implica numeroase cumpene, provocari si probleme. Asadar, daca ne pregatim corespunzator mintea, atunci devine mult mai usor sa gasim solutii optime. Pe masura ce citeam cartea, realizam cat de buna ar fi fost in timpul studentiei. Ne-ar fi ajutat atat de mult sa o citim. Acelasi lucru poate fi spus si despre Legile Naturii Umane a lui Robert Greene, o carte pe care o pretuim nespus.
In concluzie dupa o lectura pe cinste
Sfarsitul cartii ne-a determinat sa ne ancoram in gratia fericirii cu mai multa putere. Cu siguranta o sa mai citim cartea in viitorul apropiat. De ce? Simtim ca Ipoteza fericirii merita o lectura secundara, poate mai aplicata si nu pe sarite. Cartea este mai importanta decat pare la prima vedere. Asa ca o sa-i acordam o atentie suplimentara cartii.
Merita sa o aveti in biblioteca? Da! Crearea contextului potrivit pentru atingerea gratioasa a fericirii implica si lecturi de acest gen. Cartea este captivanta deoarece autorul foloseste intelepciunea veche cu studiile moderne din psihologie. Aceasta nota intelectuala sublima captiveaza cititorul si ii da motive sa continue lectura.
Va recomandam cu drag sa cititi cartea Ipoteza Fericirii, scrisa cu talc si dibacie de Jonathan Haidt. Surpriza literara a anului pentru noi, cartea poate oferi o intruziune placuta in lumea fascinanta a fericirii in 2020 – 2021!
Vom incerca sa tinem pasul cu cele mai recente lansari literare. Acesta este poate cel mai bun mod de a scrie cat mai multe recenzii interesante.
Echipa 10 Recenzii