Recenzie carte Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman

Dezvoltare personala: magia intelectuala a lui Daniel Goleman si bucuria de a creste emotional

Incepem cu pasi marunti dar si cu un obiectiv indraznet: sa descifram tainele emotiilor care de multe ori ne impiedica sa ne bucuram de darurile vietii si alteori ne imping de la spate sa muncim mai mult. Daca reusim sa ne controlam emotiile atunci putem trece peste diverse momente dificile. Emotiile sunt o enigma pentru majoritatea oamenilor. Ele vin in intensitati diferite si ne influenteaza viata, mai mult decat banuim. In acest sens, este util sa cunostem subtilitatile emotiilor, pentru a le controla corespunzator atunci cand se impune.

Cum putem deslusi misterul emotiilor umane? Ne informam. Incercam sa gasim carti utile despre emotii, care sa ne faca munca mai usoara. Societatea in care traim este dominata de emotii. Fara sa vrem, emotiile ne ghideaza pasii zi de zi. Intensitatile variaza si uneori ne afecteaza viata. Emotiile reprezinta o enigma greu de descifrat, care necesita un studiu aprofundat. Daca totusi reusim sa ne informam, atunci devine putin mai usor sa controlam emotiile. Si asa ajungem sa cautam carti pe acest subiect, pe care sa le citim cu deosebit interes si drag.

Astazi este destul de usor sa gasim carti despre diverse subiecte. Printre acestea se numara si cartile despre inteligenta emotionala. In acest sens, nu putem trece cu vedere munca extraordinara depusa de Daniel Goleman. Pentru foarte multi oameni din intreaga lume, cartea Inteligenta Emotionala reprezinta o prioritate. Ei doresc sa nu se lase prada emotiilor. Asadar, ei opteaza pentru darul cunoasterii.

O carte pentru cei care doresc sa inteleaga mai multe lucruri despre inteligenta emotionala si cum sa o cultive in propriul folos. Cei care recurg la psihologie pentru a se bucura de viata, au un avantaj in fata celor care opteaza pentru impulsul de a recurge la iesiri necontrolate in diferite situatii sociale. In acest sens, cartea de fata este o lectura obligatorie. Noi am fost sedusi de cele 536 de pagini ale cartii, pe care le-am parcurs mai repede decat ne asteptam.

Recenzie carte Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman: o bucurie intelectuala cu aplicatii practice

De foarte multe ori ne-am pus intrebarea „De ce oamenii reactioneaza atat de impulsiv uneori si alteori sunt imobili emotional?”. Am vrut sa aflam secretul controlului emotional, care sa ne ajute in societate. Asa cum bine intuiti, nu a fost usor sa punem in practica ceea ce am citit. Recunoastem ca suntem novici, insa determinati sa ne dezvoltam inteligenta emotionala. Din acest motiv, am ales sa citim Inteligenta Emotionala de Daniel Goleman. A fost decizie importanta pentru noi, deoarece am vrut sa depasim anumite momente grele. Acestea sunt prezente in viata oricarui om. Totusi, daca suntem bine pregatiti din punct de vedere emotional, atunci devine mult mai usor sa le depasim. De la inceput ne-am propus sa citim fiecare pagina cu atentie si sa luam notite. Nu a fost tocmai usor deoarece a trebuit sa preluam fiecare informatie si sa o intelegem.

Dupa ce am lecturat cartea, am inteles cateva lucruri despre rolul emotiilor in dezvoltarea personalitatii. Acum stim cum sa gestionam anumite emotii in momente importante dar alteori cadem in paradigma „suntem oameni”. Insa am observat ceva destul de interesant: am recunoscut imediat emotia care ne-a dominat starea generala de spirit. Pe masura ce am recunoscut emotiile, le-am analizat si tratat cu atentia cuvenita. Daca inainte cadeam prada acestor emotii si ne pierdeam cu firea, dupa ce am citit cartea, lucrurile s-au schimbat.

Am constientizat relativ rapid emotia care pusese stapanire pe noi si am raspuns cu calm (in majoritatea cazurilor). Nu vrem sa prezentam cartea drept o reteta-minune pentru stapanirea de sine si relatia cu cei din jur. Pe noi ne-a ajutat. Pentru multi cartea reprezinta o fundatie emotionala, peste care construiesc amintiri frumoase. Cei care studiaza psihologia sau cei care cocheteaza cu ea in scop educativ personal, pot opta cu incredere pentru aceasta carte.

Ce am invatat de la Daniel Goleman?

In primul rand, credem ca trebuie sa mentionam ca autorul are cateva clipuri extrem de interesante pe YouTube si TED. Acestea pot fi urmarite cu deosebit interes deoarece contin informatii utile despre inteligenta emotionala, IQ si multe alte lucruri faine. Am invatat cum sa ne dezvoltam o viata sociala activa si sanatoasa, fara sa cadem in paradigma impulsurilor umane. Totusi, nu a fost usor (absolut deloc). Cartea Inteligenta Emotionala ne ajuta in primul rand sa intelegem emotiile care le simtim zi de zi in diferite situatii sociale. Pe masura ce descoperim particularitatile emotiilor, reusim sa le controlam mai bine. Din acest motiv credem ca este important sa constientizam ca suntem o suma nedefinita de emotii, pe care le putem stapani prin autodisciplina si empatie.

Inteligenta emotionala joaca un rol important in dezvoltarea noastra. Daca o constientizam corespunzator, atunci putem face un plan zilnic, pe care sa-l urmam pentru a indeplini diverse obiective. Ultimul capitol din aceasta carte ne-a placut in mod special. De ce? Autorul prezinta avantajele predarii inteligentei emotionale in scoli. De altfel, si noi consideram ca ar fi util ca tinerii sa citeasca carti despre emotii si cum sa le constientizeze.

Stim ca EQ se preda in multe scoli si universitati insa acest lucru nu poate fi spus si despre Romania. Ar fi util sa avem grija de tinerii care se confrunta cu emotii puternice. Ei pot invata multe lucruri despre ele si cum sa le gestioneze. Tinerii care constientizeaza emotiile care le traiesc zi de zi sunt mult mai pregatiti pentru ele. Ei reusesc sa dezvolte relatii sanatoase cu ceilalti si sa se bucure de viata.

Cartea potrivita la momentul ideal

Stiti cum uneori viata ne aduce in situatii inedite, pe care trebuie sa le gestionam intr-un mod sau altul. Cateodata este usor iar alteori avem nevoie de ajutor. Atunci cand am inceput sa citim cartea, am simtit ca ea o sa ne ajute. Conceptul de inteligenta emotionala nu era o enigma pentru noi dar am vrut sa aprofundam notiunile elementare pe care le detineam. Cartea a venit ca o gura de aer curat, cu iz de bucurie intelectuala. Nu am cumparat-o deoarece ne-a placut coperta rosie ci pentru continutul sau. Daca in trecut David Eagleman ne-a ajutat sa descoperim cateva lucruri despre cum functioneaza creierul, acum venise timpul sa intram in detalii. Bine am facut!

Avem prieteni care au citit deja cartea si abia acum intelegem de ce uneori sunt atat de calmi si cumpatati. Acestia reuseau mereu sa-si pastreze calmul chiar daca contextul social era mai mult decat complex. Usor dar sigur reusim sa le calcam pe urme. Multumita lui Daniel Goleman, am realizat ca IQ nu mai este garantul succesului social, economic sau profesional. Acesta trebuie sa fie acompaniat de un EQ (inteligenta emotionala) stabil.

Asa ca ne-am decis sa investim mai mult timp in perfectionarea controlului asupra emotiilor dar si intr-o aprofundare a lor. Degeaba le contientizam dar nu stim de ce apar si cat de mult ne afecteaza starea de spirit si uneori chiar si cea fizica. In acest sens, cartea lui Goleman poate fi sfatuitorul nostru personal. Atunci cand uitam ceva, o rasfoim rapid si tragem invataturile corecte. Intr-o perioada scurta de timp, simtiti cum cartea devine un ghid al emotiilor, care va poate fi de folos.

Cartea contribuie la dezvoltarea noastra personala, mai ales daca o citim cu atentie. Putem lua cateva notite. Acestea pot fi de folos atunci cand am uitat ceva din lectura. De asemenea, daca notam anumite aspecte pe care le consideram importante, cimentam si mai bine informatia. Ar fi indicat sa facem acest lucru cu majoritatea cartilor care le citim, mai ales cele nonfiction. Putem puncta si faptul ca dupa citirea cartii, avem o imagine mai completa despre noi.

Pe scurt: ne cunoastem mai bine ca inainte. Aceasta noua realizare de sine, a venit la timpul potrivit. Am invatat si sa nu mai judecam persoanele din jurul nostru. Ne-am dat seama ca comportamentul lor este determinat de anumite momente placute sau neplacute din copilarie. Lupta lor cu emotiile se reflecta in comportamentul de zi cu zi. Ar fi util sa nu le mai judecam comportamentul, ci sa-l intelegem.

In concluzie

Ati spune ca 536 de pagini devine o corvoada intelectuala dupa cateva zile, dar nu este cazul. Din contra! Fiecare pagina te invita sa citesti mai departe si implicit sa termini cartea mai repede decat te asteptai. Am citit cartea cu placere si am reusit sa descoperim foarte multe lucruri interesante despre noi si cei cu care interactionam in fiecare zi. O recomandam cu drag celor care doresc sa se cunoasca mai bine. Majoritatea celor care au avut placerea de a citi cartea, s-au schimbat in bine.

Importanta emotiilor este subestimata, mai ales in Romania. Invatamantul romanesc nu prea pune accent pe emotii ci pe memorare. Daca ar include si inteligenta emotionala in programa sau in modul de predare, atunci cu siguranta copii vor avea de castigat la terminarea studiilor. Poate ca in viitor, cartii ca Inteligenta Emotionala sau Inteligenta sociala de Daniel Goleman vor fi utilizate in realizarea unor programe scolare mai flexibile, mai creative si intuitive.

Asadar, daca doriti sa cititi o carte buna despre inteligenta emotionala si nu numai, atunci puteti opta pentru cartea lui Daniel Goleman. Aceasta poate fi citita cu incredere de cei care doresc sa afle mai multe lucruri despre emotii si cum ne afecteaza viata. Noi am citit cu drag cartea si o putem recomanda oricui cu drag.