Carte de dezvoltare personala pentru o viata antreprenoriala activa si eficienta: Incepe cu De ce, scrisa de Simon Sinek
Cititorii iubesc sa descopere carti captivante, pe care sa le citeasca cu deosebita placere oricand au timp liber. Sunt carti care ne scot din zona noastra de confort. Benefic? Da. Din punct de vedere intelectual cream noi tipare de gandire, ceea ce inseamna solutii utile la probleme recurente sau noi. Nu stim niciodata cand ceea ce citim ne poate ajuta sa trecem peste un moment dificil sau o situatie complexa. Actele de curaj si dragoste neconditionata dintr-un roman citit cu pasiune, ne pot inspira in viata reala. De multe ori nici nu realizam momentul de conexiune pe care-l face creierul cu informatiile acumulate in urma unei lecturi cu ceea ce experimentam live. Poate este mai bine asa deoarece ar fi extrem de obositor sa tinem pasul cu toate gandurile nascute de minte.
Cartile ne ajuta sa intelegem particularitatile vietii si sa nu cadem in capcana generalizarii. Uneori avem placerea de a citi carti dintr-un domeniu captivant, dar pe care dintr-un motiv sau altul l-am evitat. Dupa ce strangem suficient curaj sau consideram ca am atins un anumit nivel de maturitate, facem pasul necesar catre un gen nou. Segmentul de dezvoltare personala are un fler aparte, atragand persoanele cu afaceri, antreprenorii cu idei multe si diverse dar si cei care vor sa treaca mai usor peste greutati cotidiene. Avand in vedere popularitatea segmentului, o sa gasiti foarte multe carti pe piata pe acest subiect. O recomandare, doua nu strica. Din contra!
Atunci cand ne-am decis sa citim o carte de dezvoltare personala, nu ne-a fost rusine sa cerem recomandari de la prietenii care au experienta cu acest tip de lectura. De asemenea am inceput sa cautam topuri nationale si internationale, cu accent pe dezvoltare personala, incercand sa gasim carti bune. Inceputul nu a fost tocmai incurajator, luand in considerare numarul mare de lucrari peste care am dat. Totusi, nu ne-am descurajat si asa am ajuns la cartea „Incepe cu De ce”, scrisa de Simon Sinek.

Recenzie detaliata a cartii „Incepe cu De ce” de Simon Sinek
Acum ca am terminat de citit cartea, ne-am gandit sa scriem o recenzie care sa-i ajute pe cei care o doresc si au retineri, sa ia o decizie informata. De la inceput vrem sa va spunem ca lectura ne-a incantat intelectual si uneori chiar spiritual. Am fost placut surprins de abilitatile de povestitor ale scriitorului si modul cum acesta reuseste sa-si expuna ideile. Conceptul Cercului de Aur ne-a captat atentia de la inceput. De ce? Cum? Ce?
Simon Sinek a dezvoltat cercul de aur in speranta ca acest concept urma sa ajute antreprenorii tineri si nu numai sa dezvolte mentalitati productive si eficiente. Cartea ne ofera o intruziune abila si clara in vietilor liderilor mondiali care pun in aplicare cercul de aur, constient sau nu. Autorul ne ajuta sa descoperim lucruri interesante despre cum isi desfasoara activitatile zilnice companii de top, care au reusit sa dezvolte relatii productive cu clientii si implicit sa le castige loialitatea.
Apple, Southwest Airlines sunt doua companii care au reusit sa se prezinte in fata clientilor pornind de la DE CE si urmand pasii CUM si CE. In acest mod, aceste companii reusesc sa tina aproape clientii. Cum reusesc sa dezvolte si sa mentina clientii loiali chiar si cu trecerea anilor? Sa stiti ca competitia nu a stat degeaba. In ciuda unor campanii de marketing scumpe si agresive, clientul Apple a cautat solutii la compania pe care o iubea.

Stim ca astazi mai sunt si migratori, care trec de la Apple la Samsung, Huawei sau invers. Totusi, majoritatea celor care au produse Apple, vor cele mai noi modele de la aceeasi firma. Probabil ati vazut de nenumarate ori cozile incredibil de lungi din fata magazinelor Apple din New York, Los Angeles sau Chicago, care abia asteapta sa cumpere cel mai nou smartphone lansat. Lansarile de telefoane au devenit evenimente de clasa mondiala, urmarite cu sufletul la gura de milioane de oameni din intreaga lume.
Autorul reuseste sa ne explice si o face chiar bine. Pe masura ce citim cele 336 de pagini, reusim sa descoperim cum liderii mari ne pot inspira sa luam decizii bune si mai ales sa trecem la actiune. Daca reusim sa iesim din umbra confortului latent, avem sanse sa ducem businessul la urmatorul nivel. Pentru a face acest lucru, trebuie sa fim bine informati si sa aflam cum au reusit companiile de succes sa ramana in top ani in sir. De ce sa nu „imprumutam” retetele de succes, adaugand si personalitatea noastra in mix.
Cartea a fost creata pentru persoanele care vor sa gaseasca inspiratie in randul marilor companii care reusesc sa ramana relevante in domeniile lor de activitate, adoptand politici corecte de dezvoltare. Am fost placut surprinsi de un aspect pe care-l banuiam: angajatii fericiti reusesc sa contribuie mult la dezvoltarea firmei. Daca sunt multumiti de conditiile de munca, atunci vor depune efort considerabil pentru a ajuta compania sa creasca.

Scriitorul are abilitati extraordinare in a oferi cititorului acces la povesti de business utile. De ce l-au urmat oamenii pe Martin Luther King Jr? De ce a rezonat mesajul sau „Am un vis” cu atat de multi americani si nu numai? O sa aflati in carte. Cum au reusit fratii Wright sa construiasca primul avion desi aveau competitie serioasa in persoana lui Samuel Pierpoint Langley? Acesta din urma avea fonduri, echipe cu specialisti in domeniu si acces la aparate de lucru de ultima generatie.
In ciuda acestor avantaje, fratii Wright au reusit! Ne-am bucurat sa aflam cateva lucruri despre Steve Jobs si modul sau de lucru. Majoritatea persoanelor care iubesc tehnologia moderna au auzit de fondatorul Apple. Impreuna cu Steve Wozniak el a reusit sa creeze o cultura Apple, care rezoneaza cu multi tineri antreprenori astazi. Din acest motiv, autorul a pus accent pe calitatile lui Steve Jobs.
O sa descoperiti care a fost marele lor avantaj si cum poate fi aplicat in viata de zi cu zi. Modul cum punem intrebarea corecta, la timpul potrivit si tonul optim ne poate ajuta sa ajungem unde vrem. Nu este usor sa gasim solutii la problemele pe care le intalnim zilnic. Cateodata acestea ne afecteaza bunastarea emotionala, financiara si spirituala. Nu trebuie sa renuntam, mai ales daca stim cum sa dezvoltam servicii si produse pentru clienti. Incepem de la De ce, trecem prin complexitatea Cum si apoi ajungem la produsul finit CE.

Incepem de la „trebuie sa stii de ce faci ceea ce faci”…
Trebuie sa recunoastem ca am fost placut surprinsi de carte si modul cum autorul ne-a oferit acces la informatii utile. Sfarsitul cartii a insemnat o evolutie. Avem un teanc de notite din carte, pe care le-am citit cu deosebita placere pentru a cimenta informatiile. Acesta este procesul nostru. Unii il aplica cu succes pentru a nu uita ceea ce au citit. Totusi, credem ca in viitorul apropiat o sa recitim cartea. De ce? Chiar asa!
Conceputul Cercului de Aur este greu de pus in aplicare, mai ales in Romania. Tara noastra s-a maturizat mult in ultimii ani in multe segmente de business. Stim ca mai sunt multe lucruri de facut pentru a crea un mediu activ si productiv. Faptul imbucurator este ca din ce ince mai multi manageri si administratori citesc carti de dezvoltare personala si iau contact cu informatii noi si utile. Angajatii au de castigat, mai ales daca au un mediu de lucru stabil si bazat pe meritocratie.
Nu uitati sa-l cautati pe autor pe YouTube. Aici o sa descoperiti o sumedenie de clipuri video interesante, care merita urmarite cu atentie. O sa dati si peste un discurs interesant tinut la TED, care a atras atentia a milioane de oameni. „De ce” reprezinta o intrebare captivanta, care suscita interes. Oamenii sunt curiosi din fire si doresc sa afle lucruri noi si utile. Simon Sinek ne ajuta sa descoperim cum gandesc managerii, antreprenorii si directorii de succes din lume. Avem multe de invatat de la ei, mai ales daca le descoperim metodele de lucru. De ce ati putea citi aceasta carte? Deja ati facut primul pas catre primirea raspunsului. Ati inceput cu „de ce”.
In concluzie
Desi am avut emotii la inceput, cartea ne-a sedus de la primele pagini. Am inteles repede ca avem la dispozitie o carte captivanta, demna de parcurs cu atentie. Asa am procedat cu fiecare pagina. A fost metoda perfecta de a trece printr-o carte de dezvoltare personala, cu accent pe solutii si povesti cu talc. Uneori nu realizam cat de multe lucruri putem invata de la cei care conduc companii mari.
Principiile lor pot fi aplicate cu succes si in companiile mici, care se zbat sa reziste pe piata si sa creasca in ciuda competitiei acerbe din domeniile in care activeaza. Nu este usor. Stim acest lucru, mai ales cand ne gandim ca toate firmele incearca sa fie cat mai active. Cartea „Incepe cu de ce?” poate fi un prim pas catre o noua paradigma a businessului pe care-l conducem.
Ne-a placut cartea lui Simon Sinek si deja am inceput sa-l urmarim si pe Linkedin. Asa vom tine pasul cu tot ce are el de spus despre Cercul de Aur si nu numai. Spor la citit!