Ecce Homo, in captivitate, crescut pentru maretia statului
Istoria ne-a invitat in curse contra timpului stins, unde oamenii respira un aer mocirlos, lipsit de patima decentei. Au fost perioade in evolutia societatii umane, care au dus in spate o cruce de fier, grea si ruginita. Fiecare moment de slabiciune a omului, a culminat cu tragedii greu de inteles, dar mereu intense si cu cicatrici adanci. Daca vrem sa nu repetam greselile trecutului si unele au fost destul de mari, ar fi bine sa le constientizam originile si tipul de oameni care ar fi in stare sa creeze noi ideologii nocive. Printre cele mai periculoase ideologii politice care au creionat destinul unui stat se numara comunismul. Acest regim si-a lasat amprenta in istoria omenii, in cel mai oribil mod posibil, cu milioane de victime si ramasite existentiale greu de inlaturat.
Pentru a evita ca noi tragedii sa se produca in Europa si nu numai, trebuie sa fim bine informati si sa invatam din lectiile trecutului. Asa ca trebuie sa citim carti despre comunism si efectele sale nocice in societatile unde a fost implementat. Regimul politic a fost criminal in toate tarile in care si-a facut aparitia. Din nefericire, mirajul egalitatii sociale si a darurilor gratuite primite de la stat, a determinat multi oameni sa caute salvarea politica in comunism. Acest regim a fost prezent si in Romania, aducand tragedia individuala si colectiva la nivel de religie acceptata tacit. Asa cum bine banuiti, o sa gasiti multe carti despre comunism si tot ceea ce a facut acest regim in diverse tari.
De multi ani incercam sa strangem informatii despre regim si modul cum s-a desfasurat in Europa de Est. In acest sens, citim cu deosebita placere si uneori oroare, carti despre sistemul coercitiv si autoritar din URSS si Romania. Uneori avem norocul de a gasi carti cu adevarat impresionante, care merita recomandate tuturor. Printre cartile intalnite recent, ce merita sa le cititi (mai ales daca doriti sa studiati comunismul si modurile sale barbare de mentine ordinea sociala), se numara Gulagul. O Istorie scrisa de Anne Applebaum.
Recenzie detaliata a cartii Gulagul. O Istorie scrisa de Anne Applebaum
In fiecare luna incercam sa tinem pasul cu cartile demne de adaugat in biblioteca. Asa reusim sa gasim multe titluri interesante, care ne-au tinut cu sufletul la gura atunci cand le-an citit. Gulagul. O Istorie scrisa de Anne Applebaum este o carte aparte, pe care merita sa o cititi. Fie ca sunteti istorici de profesie sau invatatei autodidacti cu un apetit dedicat istoriei, sigur o sa cititi cu interes aceasta carte. A fost destul de dificil sa citim aceasta carte. De multe ori a trebuit sa facem pauza deoarece nu am putut procesa durerea prin care au trecut atat de multe persoane in Gulagul sovietic. Nu este o carte usoara, din prisma suferintelor descrise dar si documentarii atente a autoarei. Aceasta a reusit sa stranga suficiente date pentru a scrie o carte deosebita, care ar trebui sa fie studiata in liceu (macar cateva capitole).
Tinerii ar putea invata din aceasta carte un lucru foarte important: sa pretuiasca mai mult libertatea si viata. Administratia generala a lagarelor de munca fortata sau pe scurt Gulag, a fost o unealta forte a politiei interne din URSS si ulterior a serviciilor de securitate pentru a intretine colosul economic al statului. Asezarea de la Solovetki, unde manastirile retrase au fost transformate in lagare, a reprezentat prima expresie a acestui sistem oranduit pentru a explota forta umana in beneficiul suprem al statului.
Capitolul 2 al cartii – Primul lagar al gulagului – este de-a dreptul terifiant, mai ales daca punem totul in contextul drepturilor omului. Marele proiect al lui Stalin, canalul de la Marea Alba, a fost realizat de sistemul Gulagului si cu sudoarea si vietile multor oameni (rusi, ucraineni, tatari si alte nationalitati). Aflam din cartea Annei, cum lucratorii isi indeplineau sarcinile in cele mai grele conditii posibile. Unii sapau cu mainile goale si mancau doar daca isi indeplineau cota. Daca nu, atunci dormeau (daca erau lasati) fara sa manance si cand le venea tura, trebuiau sa o ia de la inceput.
O sa aflati multe lucruri despre viata sociala a detinutilor, despre cum isi indeplineau functiile gardienii. Infractorii din Gulag aveau un statut aparte, cu straturi sociale aparte, roluri bine definite si cerinte specifice. Indiferent de profesie sau statut social, Gulagul avea un set de reguli bine definite, care puteau fi indoite sau incalcate doar in urma unor mituiri serioase. Gardienii erau oameni simpli, fara carte care acceptau bani, mai ales in situatiile cand nu puteau fi prinsi. In unele lagare de munca, detinutii erau transformati in gardieni. Evolutia Gulagului de-a lungul anilor a fost determinata de schimbarile politice si nevoile tarii.
BAMlag a fost un lagar de munca despre care o sa aflati cateva lucruri interesante. Calea ferata de la lacul Baikal la Amur a fost creata de detinutii din Gulag in conditii greu de imaginat si descris. Chiar si asa, oamenii erau obligati sa-si indeplineasca cota. Unii aveau mainile inghetate, pierdeau degete si apoi chiar suflul existentei. Am descoperit cum erau transportati oamenii de la un lagar la altul: in trenuri de marfa, fara sisteme de incalzire, inghesuiti si hraniti cu paine inghetata si peste sarat.
Rareori primeau apa si trebuiau sa manance zapada pentru a se hidrata. Multi mureau in trenurile mortii iar cei care ajungeau la destinatie isi doreau sa fi murit. Viata in Gulag, fie ca vorbim de Arhanghelsk, Uhta, Vorkuta, Kotlas, Komi sau Kolima sau altele, era complexa si extrem de grea. Fiecare lagar de concentrare avea propiul set de reguli, atent supravegheate de serviciile de securitate sovietice.
Gulagul se identifica cu istoria URSS, in toate straturile societatii. Multi ani la rand, Gulagul a fost motorul economiei rusesti, indiferent de numarul de vieti omenesti pierdute. De altfel, nimeni nu a stat sa le contempleze existenta. Majoritatea si-au pierdut viata si identitatea, uitati in arhivele URSS-ului. Din pacate nu sunt multi scriitori cu acces la date utile. Adevarul in aceasta parte a lumii a fost mereu conditionat de propaganda sovietica. Anne Applebaum a reusit sa scrie o carte incredibila, cu detalii profunde, pe care nici nu le puteam intui. Ce au patit zekii (mana de lucru ieftina din lagare), detinutii politici, actorii, scriitorii, profesorii si multi altii in Gulag, a fost descris cu maiestrie de un autor dedicat, dornic sa le spuna povestea celor disparuti in statistici.
Am descoperit atat de multe lucruri despre Gulag si cum acest complex de lagare de munca au creat, distrus si recreat oameni de nationalitati si medii sociale diferite. Din datele accesate de autor si disponibile publicului, se pare ca peste 30 de milioane de oameni au fost detinuti politici. Ei au trecut printr-un mod sau altul prin experienta Gulagului. Absurdul existentei umane era pus sub semnul intrebarii in lagarele sovietice de munca. Zekii nu se simteau niciodata in siguranta. Nu aveau momente de respiro sau de liniste. Erau nevoiti sa doarma in conditii precare, lipsiti de suficienta mancare, caldura si in compania unor purici agresivi.
Anne Applebaum este o scriitoare desavarsita, desi ne-am dori ca ceea ce ea prezinta in carte, sa nu fie adevarat. Tragedia umana este redata cu lux de amanunte in aceasta carte. Sunt unele pasaje de-a dreptul cutremuratoare, care ne-au furat cateva lacrimi. Este aproape imposibil sa ramai impasibil la suferintele detinutilor din Gulag.
Ei au fost pionii unui joc macabru, pus in practica de un regim cu prioritati indoielnice, chiar criminale. Majoritatea celor care iubesc istoria si au o slabiciune pentru comunism si adevar, pot opta pentru cartea Gulagul. O istorie scrisa de Anne Applebaum. Cartea poate fi un cadou bun pentru persoanele care doresc sa dezvolte apetitul pentru istorie in pasiune dedicata. Nu este usor sa treceti prin paginile cartii insa ele sunt necesare. Trebuie sa fim puternici si sa o citim.
Tragedia vietii se simte in aceasta carte si uneori cu dificultate o putem percepe. Zekii au fost supusi unei torturi continue. Unii au fost mai norocosi si au ajuns in lagare mai permisive. Cei care au ajuns in Siberia, s-au lovit de provocari incredibile. Daca am sta sa ne imaginam conditii grele de munca, odihna si convietuire, sigur nu am fi suficient de creativi pentru a descrie viata in lagarele de munca sovietice. Greu de crezut ca astazi unele persoane sunt nostalgice dupa regimul comunist sau ca intelectualii francezi sustineau ideologia si practica sa. In apararea lor, majoritatea europenilor de stanga erau expusi la o propaganda de precizie chirurgicala. Rareori adevarul cruzimii din Gulag ajungea la ei.
In concluzie
La sfarsitul cartii Gulagul de Anne Applebaum, am rasuflat usurati. Terminasem o carte dificila, informativa si dureroasa, cand am realizat ca cele 684 de pagini trecusera mai repede decat ne asteptasem. Chiar daca am facut pauze intre unele capitole, incercand sa procesam anumite informatii, am reusit sa parcurgem intreaga carte destul de rapid. Cartea a fost surpriza placuta a anului, chiar daca subiectul extrem de sensibil.
Am putea recomanda oricand aceasta carte persoanelor care iubesc istoria bazata pe dovezi, argumente, si informatii clare. Greu de ignorat si demna de inclus cartile de citit in 2020, Gulagul reprezinta in opinia noastra un must have in biblioteca. Abia asteptam sa mai descoperim carti istorice noi, pe care sa le citim cu drag!