Recenzie carte Factfulness de Hans Rosling

O carte care ne-a schimbat perceptia asupra lumii inconjuratoare: Factfulness

Fapte, intrebari de confirmare, comparatii inteligente si rabdare in judecata. Acestea sunt cuvintele pe care le-am putea folosi pentru a descrie sumar cartea Factfulness – Zece motive pentru care interpretam gresit lumea si de ce lucrurile stau mai bine decat crezi, scrisa de Hans Rosling, cu Ola Rosling si Anna Rosling Ronnlund.

Uneori avem norocul de a gasi carti care isi lasa amprenta asupra modului cum privim lumea. De cele mai multe ori avem deosebita placere de a descoperi carti incredibile in cel mai neasteptat mod si cand ne asteptam mai putin. Asa s-a intamplat si cu noi atunci cand am dat peste Factfulness.

de ce ati putea citi cartea factfulness

Eram pe Linkedin, incercand sa tinem pasul cu cele mai recente stiri din mediul business, am dat peste un articol de la Bill Gates. Il urmaream de ceva timp si prin site-ul sau am descoperit mereu lucruri interesante despre lume si mediul de afaceri international. Totusi, recent am citit un articol de la fondatorul Microsoft despre cateva carti interesante, menite sa ne ajute sa vedem lumea cu alti ochi.

Printre acestea se numara si Factfulness, o carte despre care nu stiam prea multe lucruri. Am dat curs recomendarii si am cumparat cu entuziasm cartea. O luna mai tarziu, cele 389 de pagini s-au terminat si am simtit nevoia sa scriem o mica recenzie. Nici nu stim cum a trecut timpul. Am realizat acest lucru atunci cand am ajuns la ultimul capitol si ne gandeam „wow”.

Am citit cu drag cartea factfulness

O carte pe care merita sa o citim

De ce? Vom lua contact cu lumea in care traim dar prezentata intr-o lumina pe care nu asteptam: una putin mai pozitiva decat am fi banuit. De cele mai multe ori nu stim care este starea lumii si proiectam scenarii negative, chiar daca nu avem toate datele. In 2019 accesul la informatii utile si clare ne ajuta sa intelegem mai bine lumea in care traim.

Autorul cartii a incercat sa ofere cititorilor acces la o sursa solida de informatii. Noi am simtit cartea ca o trezire dintr-o inertie social-culturala lipsita de orizont. Am rasuflat cu usurinta la sfarsitul ultimei pagini citite. De ce? Stiam ca am facut un pas important in descoperirea lumii. De multe ori ne-am oprit putin pentru a reflecta asupra informatiilor primite.

Factfulness este o carte de impact, poate mai profunda decat ne-am asteptat cand am inceput sa o citim. De asemenea, autorul are un stil familiar, ceea ce a adus de la sine o lectura placuta si fascinanta. Am trecut de la o pagina la alta cu o curiozitate oarecum iesita din comun (desi citim in fiecare zi). Curiozitatea literara este mereu prezenta, ceea ce inseamna experiente diverse si „intalniri” cu autori pasionati si creativi. La inceputul cartii o sa gasiti o provocare: sa raspundeti la 13 intrebari despre lume. Sa nu va simtiti prost daca o sa raspundeti gresit. Asa cum am descoperit si noi, oameni si mai inteligenti, care lucreaza la organizatii internationale de renume sau chiar universitati de prestigiu, au gresit si ei.

Deoarece suntem mereu conectati la efortul zilnic al mass mediei de a ne oferi stiri negative sau situate in zona gri, tindem sa credem ca nimic nu merge. Aceasta goana dupa senzational si negativism afecteaza starea generala a societatii, care-si pierde din speranta pentru o zi de maine mai buna. Depresia a gasit un teren fertil pentru a creste. Din nefericire aceasta boala reuseste sa afecteze din ce in ce mai multe persoane din Romania si nu numai.

Totusi, asa cum o sa observati din lectura Factfulness, lumea reuseste sa rezolve din ce in ce mai multe probleme. Pe langa o analiza corecta a lumii in care traim si acces la date utile, autorul pune accent pe importanta factfulness si ca filosofie de viata. Am inceput sa practicam factfulness in relatia cu stirile si informatiile pe care le primim de la TV, radio, website-urile unor ziare sau reviste. Se observa o schimbare de optica, una pe care o consideram benefica.

O carte impotriva ignorantei si a efectelor ei negative asupra noastra

Voalul ignorantei cu greu poate fi indepartat. El se aseaza confortabil peste ochii nostri si ne impiedica sa vedem valorile lumii, concentrandu-se doar pe o mica naratiune construita artificial. Disonanta dintre modul critic bazat pe date de a privi lumea si modul ignorant bazat pe elemente create artificial in laboratoare de propaganda, se simte cel mai mult in tarile care nu pun accent pe educatie. Populatia acestor tari este vulnerabila la anumite mesaje de propaganda si cu greu poate scapa de stigmatul ignorantei.

Cartea Factfulness ne-a invatat multe lucruri interesante despre lumea si cum aceasta se dezvolta. De asemenea, am descoperit cum omul reuseste, in ciuda dificultatilor pe care le intalneste in fiecare zi, sa creeze o lume mai buna. Autorul este un specialist in domeniul sanatatii globale dar si un doctor cu experiente personale incredibile, expuse in diferite instante in carte. Acestea merita sa le cititi cu atentie deoarece sunt cu adevarat incredibile. Hans Rosling reuseste intr-un mod subtil sa ne ofere sprijin intelectual in dorinta noastra de a intelege cum se schimba lumea si care sunt implicatiile metamorfozei.

Lectura cartii se dovedeste a fi o provocare menita sa ne lumineze mintea. Chiar daca nu eram fan al datelor statistice, recunosc importanta lor in prioritizarea actiunilor de dezvoltare a unei tari. Statisticile ne ajuta sa coordonam efortul general de a ajuta in situatii de criza si nu numai. Dupa ce am terminat cartea, am renuntat la catalogarea tarilor in doua categorii generale: tari dezvoltate si tari in curs de dezvoltare.

Autorul ne-a prezentat argumentele sistemului celor 4 nivele de dezvoltare: nivelul 1 – oameni care traiesc cu 2$ pe zi; nivelul 2 – oameni care traiesc cu 8$ pe zi; nivelul 3 – oameni care traiesc cu 32$ pe zi si nivelul 4. Fiecare nivel vine cu particularitati specifice care reflecta realitatea in care traiesc oamenii. Consider ca este mult mai corect sa plasam o tara in functie stadiul ei de dezvoltare, in loc sa o punem pe un trend ascendent fara orizont.

Autorul aduce multe argumente in favoarea educatiei active, ca promotor de bunastare. Educatia corecta si activa a contribuit la scaderea numarul de morti infantile in statele africane si nu numai. Fiecare capitol are un soi aparte de concluzii, prezentate in factfulness ca mod activ de reactie la informatiile pe care le primim.

Trebuie sa recunosc ca mi-a placut mult aceasta abordare deoarece ofera un set de recomandari, demne de pus in aplicare in fata unor situatii concrete, descrise corect. Dupa ce am terminat cartea, am simtit ca ne-am delimitat putin (momentan) de judecatile bazate pe instinct. Factfulness pune accent pe informatii corecte, analizate si respinge risipa ignorantei.

In concluzie

In ultima vreme am avut placerea de a citi numeroase carti interesante. Unele au fost senzationale, pe care cu greu o sa le uitam. Printre acestea se numara si Factfulness, o carte pe care merita sa o cititi daca vreti sa descoperiti lucruri utile, corecte si fascinante despre lumea in care traiti. Autorul ne ofera sansa de a lua contact cu un nou mod de a vedea lumea, unul bazat pe date si informatii.

Invatam sa depasim limitarile stereotipurilor si sa indepartam voalul ignorantei de pe ochi. Acestea sunt doar cateva din motivele care ne determina sa spunem ca Factfulness de Hans Rosling este una din cele mai bune carti pe care le-am citit in 2018. Ne-a placut mult aceasta carte si o recomandam cu drag tuturor celor care doresc sa descopere ritmul real de dezvoltare al lumii.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.