Cartea care iti poate schimba modul cum privesti viata si intelegi trecutul omenirii
„Eroul cu o mie de chipuri” este cartea pe care am vrut sa o citesc de cativa ani, cel putin varianta in engleza. A trebuit sa astept anul 2021 pana la publicarea ei in limba romana. O puteam citi in engleza dar am tot avut pe rol carti de citit in romana.
Rabdarea mi-a tinut companie. Nu a fost usor deoarece tot intalneam numele lui Joseph Campbell in operele celor pe care-i citeam. In vara anului 2022, supus la tortura inimaginabila a soarelui de pe plaja, am citit cu interes cartea „Eroul cu o mie de chipuri”.
Desi aveam picioarele in nisip si urmaream cu drag cum micutul nostru de un an si 3 luni fugea de la un copil la altul, ma gandeam la efectul miturilor asupra vietii. Ce intrebare! Aparent fara raspuns. Apoi, citeam din carte si dadeam peste monomit.
Glasul dintre mit si vis este mai dulce decat banuiti…
Stiati ca George Lucas si infamul Stanley Kubrick considera cartea un fel de ghid in realizarea operelor lor? Cum ar fi fost Luke Skywalker fara calatoria eroului? Yoda sau Obi Wan fara caracteristicile indrumatorului care asigura eroului ce are nevoie pentru a invinge raul? Stim ca noua serie din Star Wars a divagat enorm in noua cultura „corect politic” dar operele cinematografice vechi inca incanta spiritul.
Omul este fascinat de povesti. Naratiunea face parte din societatea noastra, extinsa si intima. Indiferent cum privesti lucrurile si oricat de strain de oameni te vezi, realizezi ca mitul este la fundatia lucrurilor uzuale si complicate pe care le savarsim zi de zi. Nici nu ne dam seama. Bine, daca cititi cartea lui Joseph Campbell, lucrurile devin putin mai clare.
Cartea este o insiruire de povesti si explicatii. La baza lor, o sa gasiti monomitul. Va las sa-l descoperiti in profunzime direct de la autor. Nu as vrea sa intru in prea multe detalii. Altii mai elevati sa se imbarce la astfel de activitati academice.
Vreau sa va transmit o emotie literara si istorica, pe care nu am simtit-o de ceva timp. Cred ca prima carte a lui Yuval Noah Harari, Sapiens. Scurta istorie a omenirii, mi-a trezit un sentiment aparte. Cartile bune vin in doze puternice, care iti scurtcircuiteaza creierul, pregatindu-l pentru o trezire vibranta.
Calatorii fascinante in miturile fondatoare ale lumii
Stiati ca acele imagini arhetipale a lui C.G Jung au fost asimilate si reinventate de cultura umana in imagini fundamentale ale ritualurilor, mitologiei si viziunilor despre trecut, prezent si viitor? Simbolismul si visul (mitul personalizat) si mitul (visul depersonalizat) sunt intr-un dans lasciv la care participa fiecare om, indiferent de locatia sa.
Fie ca te afli pe o insula pustie din mijlocul Atlanticului sau esti un CEO al uneia dintre cele mai mari companii din lume (big deal!), mitul te-a adus si condus inconstient catre anumite actiuni. Crezi in ceva! Pana si ateii cred ca nu cred in nimic, asa ca si-au format propriul zeu – Necredinta.
Desi, din cand in cand, mai scapa cate un Doamne fereste sau Doamne ajuta! Inertia mitului „loveste” din nou. Richard Dawkins cred ca s-ar infuria teribil daca ar citi asemenea „blasfemii”. Stai ca iar am folosit un cuvant din mitologia crestina! Cat de multe sunt si le poti culege in orice moment al anului. Atat de coapte sunt…
Sa trecem mai departe. Cartea va duce intr-o calatorie a miturilor. Din India in Japonia, China, Rusia, insula Maui, Marea Britanie, Egipt, Israel, Scotia, Irland, autorul gaseste legende, povesti si mituri care transforma cartea intr-o aventura cu talc.
Am luat contact cu multi eroi. Pe unii ii stiam, pe altii nu. Cine ar fi stiut ca exista atat de multe reprezentari ale omului in povesti? Mircea Eliade, poate! Stiti ce mi se pare interesant? Indiferent de numarul miturilor intalnite in povesti si legende, umanitatea pare sa imparta o poveste comuna: cea a familiei. Evident, descoperim in mitul umanitatii, mitul familiei, cu membrii ei disfunctionali, iubiti sau urati.
Ce am invatat din aceasta carte? Atat de multe. A fost o placere sa descopar puterea monomitului si cum acesta este prezent peste tot in lume. Am trecut printr-o analiza aprofundata a mitologiei si simbolisticii umane, care m-a convins ca monomitul se afla la baza tuturor naratiunilor considerate mituri, povesti fondatoare, simboluri ridicate la rang de religie.
O scurta concluzie la aceasta carte
Cred ca aceasta carte sau cateva capitole din ea, ar trebui sa fie lectura obligatorie in liceu. Greu de zis cum vor reactiona mintile tinere la informatii atat de pretioase. Eu cred ca destul de bine. A venit timpul sa fie expusi la povesti si mituri din toate colturile lumii, nu doar la cele cu Pacala, Ceausescu si Miorita.
Genetica monomitului este complexa si utila dezvoltarii intelectuale si nu numai. Prin intelegerea miturilor, omul intelege mai bine societatea in care traieste. Dupa citirea cartii, simt o usurare in ceea ce priveste investitia spirituala a celor din jur. De cand a fost lansata cartea in 1949, „Eroul cu o mie de chipuri” a influentat arta, cinematografia si intelegerea umana despre mitologie si religie.
Concluzia finala: merita sa cititi cartea, cel putin o singura data. Apoi, o puteti reciti in liniste.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.