Recenzia unei carti exceptionale: Creierul. Povestea Noastra
Cateodata curiozitatea ne indeamna sa cautam carti interesante, situate putin in afara zonei noastre de confort intelectual. Daca vrem sa ne largim spectrul de lectura, atunci sigur vom gasi titluri fascinante, pe care merita sa le descoperim. Din cand in cand dam peste carti speciale, care ne surprind in cel mai placut mod posibil. Provocarea adevarata consta in directionarea atentiei noastre catre un domeniu care sa ne ajute sa descoperim mai usor lumea inconjuratoare. Totusi, asa cum o sa aflati, lumea prinde viata dintr-un loc misterios: creierul.
Incercam sa deslusim misterele creierului uman si cu ajutorul unui autor genial, David Eagleman, chiar reusim sa facem acest lucru, cel putin pana la un punct. Sincer sa fim, nu auzisem de acest autor. La vizita saptamanala in libraria preferata, am vazut ca era recomandata de ei. Acela a fost primul moment de curiozitate. Cine era acest autor si de ce lumina reflectoarelor era asupra lui? Acasa am aflat, cu ajutorul internetului, cateva lucruri mai mult decat interesante despre David Eagleman.
Autorul bestsellerului Incognito (o carte pe care o citim cu deosebita placere acum), a reusit sa ne ajute sa intelegem particularitile creierului si modul cum acesta da „viata” realitatii in care traim. Creierul Povestea Noastra este o carte surprinzatoare. Te astepti la date smulse din analele biologiei si dai peste o poveste fascinanta si extrem de bine scrisa. Am fost placut surprinsi de stilul clar si informativ al autorului, presarat pe alocuri cu analogii bine alese.
Poveste cu talc: despre creier si noi
Viata ne-a adus in prag numeroase provocari literare, care mai de care mai creative si atragatoare. Fiecare cartea ne-a ajutat sa vedem clar lumea, dar si cu note jucause si prietenoase. Omul citit stie cum sa devina parte a mediului inconjurator, fara sa-i perturbe linistea in vreun fel. Creierul este o enigma pentru milioane de oameni din intreaga lume. Multi nu stiu cum functioneaza dar beneficiaza din plin de activitatea creierului. De ce am investi timp in descoperirea particularitatilor creierului? Aceasta a fost si intrebarea noastra. Totusi, dupa ce am citit cateva randuri din carte in librarie, am simtit nevoia de a afla mai multe lucruri. Si uite asa, ne-am hotarat sa o cumparam pentru acasa.
Cartea are 6 capitole, atent „cizelate” de autor pentru a ajuta cititorul sa descopere misterul din spatele functionarii creierului. Puteti citi cu drag 240 de pagini, care nu o sa simtiti cum trec. Deoarece am avut un program mai putin incarcat in aceasta perioada, am citit rapid si cu drag cartea. Fiecare capitol ne-a oferit informatii inedite despre creier si modul cum acesta ne ajuta sa intelegem fiecare lucru pe care-l facem zilnic. Ati fi surprinsi sa aflati cat de multe calcule le face creierul, in „stupul” retelelor neurale, pentru o simpla actiune: sa bem o cana de cafea.
Ne-a placut foarte mult o analogie folosita de autor pentru a explica cum creierul ne „ghideaza” sa luam sau nu o decizie. El explica cum atunci cand suntem in fata unei decizii, – sa mancam sau nu inghetata la ora 22:00 – neuronii devin activi la nivel colectiv intr-o retea care sustin decizia de a manca – aducand argumente in acest sens; incepem sa ne aducem aminte de textura si gustul inghetatei si pofta prinde viata. Pe de alta parte, exista alti neuroni activi, ce formeaza o retea „adversa” care aduc argumente impotriva deciziei de a manca inghetata. Si uite asa cele doua retele se „razboiesc” in argumente intr-un Parlament al creierului mereu activ, chiar de la intensitati diferite.
In aceasta carte o sa gasiti si exemple interesante despre modul de functionare al creierului, in circumstante diferite. Oameni care au suferit diverse afectiuni si au folosit creierul intr-un mod inedit pentru a intelege mai bine lumea in care traiesc. Cu ajutorul doctorilor si a unor solutii cu adevarat inedite, poate chiar de domeniul SF-ului medical, ei au reusit sa inlocuiasca relatiile traditionale ochi-creier – ruta de preluare si intelegere a datelor obtinute.
O sa descoperiti cateva lucruri captivante despre cum creierul creioneaza cu mult talc si dibacie povestea vie a realitatii. Incepem, usor si cu o oarecare timiditate, sa descifram caracteristicile propiei identitati si lucrurile care ne definesc.
Cine este David Eagleman? Acesta este un specialist in neurostiinte care intelege modul de functionare al creierului si cum ii putem spori, pe alocuri, performantele. Daca stim mai multe lucruri despre creier, atunci putem dezvolta mediul propice de dezvoltare. Oricum facem acest lucru citind cartea, „hrana” favorita a creierului. Este indicat sa investim timp in studii literare si documentare pentru a ne largi spectrul intelectual. Am fost placut impresionat de aceasta calatorie interesanta in lumea complexa si vie a creierului. Misterul care inconjoara creierul dispare usor si parca avem o viziune mai clara asupra realitatii. Intelegem, cel putin pana la un punct, cum un creier de aproximativ 1400 de grame (la un adult) ne ajuta sa facem actiuni simple si complicate.
De asemenea, autorul ne-a prezentat si cateva lucruri interesante si despre evolutia tehnologiei si legatura noilor dispozitive cu creierul. Sunt anumite dispozitive care deja ajuta oamenii care nu vad sa perceapa lumea inconjuratoare, dar intr-un mod special. Am fost uimiti de cat de multe solutii inovatoare exista in lumea medicala. Credem cu tarie ca robotica, inteligenta artificiala si neurochirurgia, o sa schimbe lumea si poate, mai curand decat ne-am astepta. Viitorul suna bine si credem ca o ne surprinda pe toti. David Eagleman prin exemplele prezentate in carte, reuseste sa ne ofere perspective noi, aproape imposibile de imaginat cu privire la evolutia corpului uman „ajustat” sau „completat” de tehnologie.
In concluzie
Atunci cand am terminat de citit cartea, ceva s-a schimbat in noi. Am inceput sa ne punem un nou tip de intrebari legate de creier si cum acesta ne conduce viata. De fiecare data cand constientizam cat de important este creierul in interactiunile cu propria persoana si ceilalti din jur, vrem sa aflam mai multe.
In acest mod am ajuns si la cealalta carte a lui David Eagleman Incognito. Vietile secrete ale creierului – pe care o citim in prezent. Cand o sa o terminam, cu mare drag si placere, vom scrie o recenzie scurta. Totusi, pana atunci ramane valabila invitatia de a citi cartea Creierul, care va poate ajuta sa intelegeti cateva lucruri importante despre creier, chiar daca nu aveti studii in domeniu.