Recenzie carte Cosmosapiens de John Hands

O carte cu totul speciala: Cosmosapiens Evolutia omului de la originile universului de John Hands

Anul 2019 a fost foarte darnic cu lansarile de carti in Romania. Am avut posibilitatea de a citi o sumedenie de carti interesante, care ne-au ajutat sa intelegem mai bine lumea in care traim. Fiecare luna ne-a adus mai aproape de o noua carte captivanta. Atunci cand intram intr-o librarie cautam noi carti cu entuziasmul unui copil ce asteapta cadoul de Craciun. Cartile devin prieteni pe cinste, care nu mint si ne duc in lumi fascinante, fara de care viata ar fi cu adevarat plictisitoare. Din acest motiv incercam sa tinem pasul cu recomandarile oamenilor intelepti, care citesc des si incearca sa impartaseasca descoperirile lor cu cei interesati. Uneori reusim sa dam peste adevarate comori literare, ce raman in inimile noastre ani la rand (la unele carti chiar revenim cu deosebita placere).

Daca trebuie sa adaugam o noua carte in biblioteca, cautam cu deosebita atentie si mai ales drag printre titlurile existente ceva special. Din fericire, reusim sa gasim tot felul de carti interesante care ne capteaza atentia si imaginatia. Stim ca fiecare gen literar are autori consacrati si unii care recent au ajuns sa fie cunoscuti in Romania. De asemenea, interesele nu se discuta. Atata vreme cat oamenii citesc si acumuleaza noi informatii, societatea are de castigat. Pentru a descoperi cateva carti noi si interesante este indicat sa cautam informatii despre cele mai populare titluri dar si despre cele lansate recent. Asa vom reusi sa gasim titluri care sa ne ocupe timpul cu aventuri electrizante sau cu surse de date, ipoteze si teorii fascinante despre mersul Universului.

In ultima vreme ne-a sedus latura educationala a literaturii contemporane. Asa am tot cautat carti despre originile omului si ale Universului. Ne-am bucurat sa aflam ca exista multe carti despre stiinta pe care le putem citi atunci cand timpul ne permite. Exista un apetit aparte in Romania pentru carti de stiinta. Din ce in ce mai multi romani aleg sa citeasca carti de istorie si stiinta, incercand sa inteleaga mai multe lucruri despre om, societate, Pamant si Univers. Uneori dam peste carti care ne ajuta sa descifram cateva din misterele mediului inconjurator si ale cosmosului. Pentru noi, apetitul a fost deschis de Sapiens – Scurta istorie a omenirii, scrisa de inconfundabilul istoric israelian Yuval Noah Harari. Asa am inceput lunga noastra plimbare prin labirintul de mistere, enigme si intrebari despre natura omenirii si locul ei in lume (cunoscuta si necunoscuta).

Recenzie carte Cosmosapiens, scrisa de John Hands

Am avut norocul de a intalni multe persoane interesante, care ne-au recomandat tot felul de carti. Unele si-au facut loc in biblioteca relativ rapid iar altele raman in wishlist deoarece, sa fim sinceri, costa cam mult. Asa ca in cazul lor, asteptam promotii care sa ne permita sa le luam. Avand in vedere ca tocmai am trecut prin celebrele promotii de Craciun, am profitat pe masura de ele. Asa am reusit sa dezvoltam un adevarat „Turn Babel” literal, care are drept fundament carti din genuri diferite. Este o adevarata placere sa urmarim cum turnul creste si noi ii accesam „caramizile” literare atunci cand putem.

Ultima carte care ne-a cucerit complet a fost Cosmosapiens – Evolutia omului de la originile Universului, scrisa de John Hands. Recunoastem ca am ajuns din greseala la aceasta carte insa cand am luat contact cu ea, ne-a sedus cu capitolele ei interesante. Am pierdut legatura cu timpul citind cartea. Ne-a oferit acces la informatii noi si revelatoare despre originile omului, locul stiintei in intelegerea Universului, cum ne poate ajuta fizica sa descoperim tainele lumii in care traim. Asa cum bine intuiti, nu este tocmai usor sa intelegem tainele fizicii si modul cum aceasta reuneste particularitatile lumii inconjuratoare.

De ce ati putea alege si voi cartea Cosmosapiens de John Hands? In primul rand, daca vreti sa descoperiti lucruri interesante despre Univers si teoriile propuse de fizicieni pentru a il explica, atunci cartea poate fi mai mult decat potrivita. Totusi, nu totul se reduce la fizica. Primii pasi ii veti face impreuna in miturile care stau la baza originii Universului, asa cum civilizatiile antice le-au lasat mostenire umanitatii. Noi am fost fascinati de lucrurile aflate, mai ales ca au fost cateva teorii noi despre apa primordiala, oul cosmogonic sau parintii lumii. Fiecare civilizatie a avut o poveste creatoare, ce merita parcursa cu rabdare. Vom observa cateva paralele interesante cu stiinta, transpusa intr-un mod rudimentar in aceste povesti de creatie.

Daca alocam timp unei invatari continue, vom reusi sa intelegem mai multe lucruri despre Univers si cum acesta ne influenteaza existenta. De-a lungul istoriei, oamenii de stiinta si filosofii au incercat sa ofere explicatii despre cum functioneaza Universul si Pamantul. Unii au reusit sa ofere teorii care au ramas in atentia umanitatii.

Ce ne-a placut la Cosmosapiens?

Autorul propune o calatorie de cunoastere foarte interesanta, folosind dialogul cu cei mai renumiti experti din diverse domenii pentru a oferi informatii despre evolutia omului, a vietii dar si a Universului. Unele teorii sunt dificile de inteles insa cu rabdare le putem intelege (cel putin pana la un punct). Cartea este un sir de studii utile care pot raspunde la intrebari fundamentale ale existentei umane si nu numai. Vrem sa stim cat mai multe lucruri despre Univers insa nu este tocmai usor sa obtinem tot ceea ce ne dorim.

Sunt multe discutii stiintifice in contradictoriu cu privire la Big Bang si evolutia Universului de la inceputurile lui. Avem teorii  emise oameni de stiinta ca Albert Einstein, Linde, Friedman, Stephen Hawking, Roger Penrose,  Edward Tyron si altii despre Univers. Totusi, observam o atentie sporita acorda teoriei relativitatii generale (E=m2) care este piatra de fundament a fizicii. Avand in vedere complexitatea subiectului – nasterea Universului si locul nostru in el, este nevoie de atentie sporita pentru a intelege cat mai multe lucruri.

Pentru a tine pasul cu nenumaratele teorii si modele conceptuale, ne-am gandit sa tinem un caietel langa noi, unde am notat tot ce ni s-a parut interesant. Asa vom reveni mereu la lucrurile pe care nu le-am inteles in profunzime si le putem completa cu cautari extinse in alte surse. Sa nu ne intelegeti gresit, John Hands face o munca extraordinara in a detalia teoriile oamenilor de stiinta cu care a discutat (si din atat de multe domenii), insa este nevoie de o recitire pentru a intelege corespunzator anumite lucruri. Acest instinct tine mai mult de faptul ca in trecut nu am citit multe carti de fizica, care sa ne ofere contact cu unele teorii. Totusi, ne bucuram nespus ca putem face acest lucru acum si Cosmosapiens reprezinta cartea ideala pentru oameni curiosi.

O lectura antrenanta si captivanta

Lumea si timpul au avut acelasi inceput. Lumea nu a fost creata in timp, ci odata cu timpul.” Sf Augustin. Timpul este cu siguranta necesar pentru a citi cele 756 de pagini ale cartii. In ciuda acestui numar impresionant de pagini, autorul reuseste sa creeze o ambianta literara placuta, ce face tranzitia de la o pagina la alta o reala placere. Nu am simtit cum a trecut timpul citind aceasta carte. Au fost momente cand a trebuit sa revenim la anumite pagini doar pentru a „cimenta” mai bine informatiile. Autoturul prezinta concluzii la sfarsitul fiecarui capitol ceea ce ajuta enorm. Daca ne-a fost distrasa atentia timp de cateva secunde si nu am citit asa cum ne doream, putem oricand reveni la pagina in cauza sau ne concentram la concluzii.

Atunci cand o carte te tine antrenat zile-n sir, stii ca ai la dispozitie ceva special. Cosmosapiens este genul de carte care naste intrebari si dileme, dar le si trateaza intr-un mod responsabil. Ne-a intrigat fizica cuantica si modul cum aceasta fascineaza fizicienii din intreaga lume. Viitorul fizicii si implicit al umanitatii pare a fi legat de descoperirile din fizica cuantica. John Hands este un povestitor pe cinste, pe care-l urmaresti cu deosebita placere.

Fiecare pagina ofera o intruziune palpitanta in lumea complexa si captivanta a stiintei. Daca sunteti curiosi din fire, atunci sigur veti simti citi cu placere cartea. Noi am fost placut impresionati de informatiile primite si am simtit chemarea stiintei. O putem recomanda pasionatilor de stiinta si curiozitati fara retinere! De altfel, am observat ca aceasta carte se bucura de un interes aparte din partea romanilor, ceea ce ne surprinde placut.

In concluzie

Am putea spune ca aceasta carte ne-a luminat, din foarte multe puncte de vedere. Daca inainte priveam lumea bidimensional, astazi am adaugat mai multe dimensiuni in analiza zilnica. Nu a fost o lectura usoara insa una extrem de necesara pentru a intelege mai bine lumea in care traim si nu numai. Dupa ce am terminat cartea, am simtit ca am realizat ceva special. Nu este chiar usor sa termini 700 de pagini de date stiintifice ce invita la contemplare. In acest sens, ne-am bucurat cand am reusit sa dam ultima pagina a cartii. Atunci cand am terminat aceasta impresionanta aventura stiintifica, ne-am simtit tare bine dar si motivati sa continuam procesul de invatare.

John Hands a creat o carte utila pentru persoanele interesate de soarta umanitatii si de particularitatile Universului. De altfel, sfarsitul cartii ne-a aratat cate lacune aveam si cat de necesara a fost cartea Cosmosapiens. Speram ca ati gasit utila recenzia noastra. Vom incerca sa mai scriem recenzii despre cartile citite in ultima vreme. Avem cateva sugestii interesante pentru cei care iubesc sa citeasca! Totusi, sa aveti rabdare deoarece vom reveni cu forte proaspete in anul 2020 si cu numeroase articole interesante despre carti demne de citit!