Recenzie carte Apicultorul din Alep, de Christy Lefteri

Roman incredibil, pentru suflete gingase: Apicultorul din Alep

In anul 2020, istoria literaturii a consemnat intrarea in „hora” cuvintelor, a unei carti care ne-a cucerit inimile. A trecut ceva timp de la atingere a belestristicii, insa ce bine ne-a prins aceasta oaza literara, oferita pe tava existentei de catre Christy Lefteri. Cartea a trecut prin mainile dibace ale sotiei, care cu un bebe in brate, a reusit sa o parcurga destul de repede. A fost placut impresionata de lirismul dramatic al povestii si de expunerea vie a autorului. Drept urmare, am preluat-o cu o curiozitate furibunda (glumesc).

Daca vreti sa faceti o pauza de la carti nonfictiune, atunci cu siguranta o sa apreciati o carte cu un subiect de actualitate. O sa investiti emotional in aceasta poveste, deoarece are un fir narativ complex dar necesar umanitatii. Cateodata ne gandim cu sfiala la cartile cu subiecte sensibile. Ba nu vrem sa ne schimbam starea de spirit, ba dorim sa fim in hora pozitivismului monden. Totusi, avem nevoie de romane tesute cu talc si dibacie extrasa din adevar. Astfel de creatii literare ne ajuta sa descoperim toate infatisarile vietii, cu bune si rele.

Avand in vedere ca ati ajuns la aceasta recenzie, sigur doriti sa aflati daca merita sa cumparati cartea Apicultorul din Alep. Ea poate fi perfecta pentru uz literar personal sau chiar, daca cautati un cadou literar, o puteti oferi cu incredere. Va spunem de pe acum, inainte de a intra in detalii, ca ne-a placut nespus de mult cartea!

A fost o surpriza placuta fata de tot ceea ce eram obisnuiti in materie de romane (mentionam in acest sens cartile lui Murakami, pe care le adoram. Hai sa-l “strigam” si pe Neil Gaiman, altfel se supara). In randurile de mai jos o sa gasiti informatii utile despre acest roman. Spoilers ahead! Includem spoilers cat sa va faceti o ideea despre naratiune, intriga si deznodamant. Ha! Ne-am simtit ca in liceu. Doamne cat timp a trecut de la ultima teza!

Recenzie carte Apicultorul din Alep

Christy Lefteri a reusit sa dea nastere unui roman emotionant. Chiar discutam cu sotia mea despre rollercoaster-ul existential prezentat in carte, similar cu evenimentele care formeaza viata. Uneori esti in culmea fericirii si alteori vezi cum totul se darama in jurul tau. Ce poate fi mai distrugator decat un razboi necrutator? Acesta are un efect devastator asupra planurilor de viata. Construiesti o viata lucruri pe care le iubesti si deodata razboiul isi asterne ghearele distrugatoare peste ele. Intr-o singura clipa, fara rusine sau compasiune, pierzi totul.

Nuri este personajul principal al romanului, acompaniat de sotia sa, Afra. Ei isi duc existenta in orasul Alep, din Siria. Viata este darnica si plina de promisiuni dar razboiul, cu surle si trambite, vine sa mature tot sub armele sale. Nuri era apicultor, iar stupii sai se aflau in grija naturii libere. Soria lui Nuri, o artista care iubea sa-si astearna ganduile pe panza, mergea des in piata orasului Alep pentru a vinde picturi. Cei doi soti au o viata simpla, pe care o iubesc dar Alep-ul urmeaza sa devina teatru de razboi. Universul pare sa-i pedepseasca pe Nuri si Afra pentru indrazneala de a fi fericiti.

O poveste pe care nu o uiti prea curand!

In aceasta carte o sa descoperiti drumul facut de cei doi soti, Nuri si Afra din Siria cuprinsa de razboi pana in Anglia. Drumul o sa fie plin de probleme si situatii complicate, unele aparent fara sorti de izbanda. In Anglia se afla deja unchiul sau impreuna cu sotia si fiica lor, care au reusit sa scape de focurile razboiului mai devreme. Oare vor reusi sa treaca peste greutatile razboiului in linistea democratiei?

Ei aveau si o durere in suflet, greu de descris in cuvinte. Fiul lui Nuri murise in urma cu putin timp din cauza unei bombe care aterizase in curtea casei lor. Momentul a fost nefericit. Exact cand Sami se juca in curte sub privirile mamei sale aflate in casa, s-a produs aceasta nenorocire (nicio mama nu ar trebui sa treaca printr-o asemenea durere). Aici ne-am oprit si noi putin, spunand „ce mama naibii se intampla?”. Stiam ca opera literara este putin mai dramatica dar sa ne stranga de piept de la inceput? Of! Am trecut mai departe!

Greutatile nu s-au incheiat odata cu moartea lui Sami. Afra a orbit cand si-a vazut fiul murind. Norocul lor a fost ca aveau ceva bani pusi deoparte astfel incat au reusit sa fuga cu ajutorul traficantilor din Siria in Turcia unde au stat ceva vreme intr-o tabara de refugiati. In aceasta tabara am descoperit o alta latura a vietii, la mare distanta de stupii de pe dealurile candva linistite ale Alepului.

De acolo au reusit sa plece si sa ajunga in Atena unde au stat o perioada mai indelungata intr-un parc pana cand Nuri a dat peste un barbat care avea relatiile necesare sa ii duca in Anglia. In tot acest timp Nuri cominica cu unchiul sau prin intermediul e-mailurilor, acesta spunandu-i ca a fost ajutat cu stupi si albine sa isi poata relua activitatea atat de draga lor din Siria. Visul din trecut le dadea sperante pentru un viitor mai darnic.

In Anglia au stat cazati la o pensiune impreuna cu mai multi refugiati din diverse tari, fiecare cu problemele lor si cu aceeasi dorinta de a trai liberi intr-o tara straina, fara razboi. Afra chiar oarba fiind isi petrecea zilele desenand intr-un caiet adus de catre Nuri. Si-au depus actele pentru a obtine azil dar pana sa primeasca raspuns, unchiul sau a venit la ei la pensiune, avand adresa de la Nuri care i-o scrisese intr-unul dintre e-mailuri. Povestea celor soti este induiosatoare insa arata si o tarie de caracter extraordinara.

O scurta concluzie la cartea Apicultorul din Alep

Albinele trec prin multe greutati pentru a produce mierea pe care o iubesc atat de multi oameni. Meseria de apicultor nu este usoara, mai ales cand se desfasoara intr-o tara aflata in pragul razboiului. Totusi, iubirea lui Nuri pentru albine si viata, se transpune in povestea romanului.

Am trecut prin cele 336 de pagini ale cartii cu emotie, calm si entuziasm. Ne-a placut si merita sa subliniem acest aspect. Cartea a trezit in noi, doi tineri cu un copil, o emotie speciala, pe care am impartasit-o cu cativa prieteni. Ei abia asteapta sa cumpere cartea! Nu o sa regrete! De altfel, cartea ar fi faina si ca idee de cadou!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.