Primele monede din istorie: ai auzit de regatul Lidiei?

Cine a creat primele monede din istoria umanitatii?

Ieri seara vorbeam cu sotia si micutul nostru si deodata ne-am pus intrebarea: de unde au aparut banii, in forma de monede, asa cum ii stim azi? Raspunsurile evidente s-au lovit de un solid nu dupa documentare: nu Grecia, nu Roma, nu Egipt. Asadar, cine a creat primele monede din istoria umanitatii?

Raspuns: Lidia, un regat aparent pierdut din vestul Anatoliei, pe teritorilul actual a Turciei. Uite ca am aflat un raspuns la o intrebare aparuta din neant. Asadar, in acest regat, in urma cu peste 2600 de ani, oficialii au batutu primele monete din istorie.

Ce reprezentau monedele pentru ei?

Mondele devenisera obiecte standardizate din electrum, cu valoare recunoscuta universal si garantata de stat. Conceptul era nou insa usor de inteles. Acesta a fost imbratisat rapid de populatie si a migrat catre regatele inconjuratoare.

Ce stim despre regatul Lidiei?

Tara aurului. Tara inovatiei. Tara bogatiei. Lidia era unul din cele mai prospere regate din lume, extrem de bogat in resurse naturale. Tara era strabatuta de raul Pactolus, bogat intr-un aliaj natural de aur si argint, cunoscut astazi sub numele de electrum.

Important: Electromul a stat la baza succesului primelor monede lidiene. Secolul VII i. Hr a fost de aur pentru regat, condus cu dibacie de regele Alyattes si apoi, de mult mai faimosul Croesus. Lidia era un centru economic important, cu moneda drept instrument de schimb oficial in regiune si nu numai.

Care sunt particularitatile primelor monede lidiene?

Acestea nu semanau deloc cu ceea ce cunoastem noi astazi, ceea ce este mai mult decat de inteles. Arheologii ne spun urmatoarele lucruri, pe care merita sa le ai in vedere:

  • 1. Monedele erau realizate din electrum;
  • 2. Monedele aveau forma neregulata, ovale sau similar cu boabe de fasole
  • 3. Monedele erau marcate cu simboluri regale. Cele mai comune erau cele cu capul de leu;
  • 4. Monedele erau disponibile in diferite greutati.

Conform interpretarilor istoricilor, monedele reprezentau mai mult decat simple bucati de metal. Ele erau garantii ale valorii, consolidate de puterea statului.

Cum se descurcau oamenii inainte de monede?

Inainte de aparitia si raspandirea monedelor, oamenii apeleau la schimburi de bunuri (troc), metale pretioase cantarite (aur sau argint in forma de lingouri sau alte forme), bijuterii sau bani de marfa de tip grane, sare, vite, scoici, bunuri textile. Totusi, nevoia de monede a aparut pentru a raspunde la neajunsurile celorlalte variante.

Metodele traditionale erau greoaie si destul de dificil de standardizat. In schimb, moneda era usor de transportat, cu valoare garantata de stat si acceptata peste tot. Monedele au schimbat totul. Comertul a capatat o alta forma. Monedele au devenit un simbol al puterii. Totul s-a schimbat.

Croesus si primele monede din aur si argint pur

istorie rege croesus lydia

Regele Croesus a perfectionat sistemul monetar. El a fost primul conducator din lume si din cate stim (maine-poimaine descopera arheologii un regat pierdut, similar cu magnitudinea descoperirii sitului Gobleki-Tepe)) care a emis monede din aur si argint pur. Mesterii sai au separat cele doua metale si au fondat sistemul BIMETALIC.

Modelul Bimetalic a influentat economia continentala timp de patru secole. In Orientul Apropiat monedele lui Croesus, care erau foarte frumos gravate si stantate cu simboluri regale, au fost acceptate rapid.

Dupa ce Cirus cel Mare a cucerit Lidia, ideea monedei a fost raspandita imediat in vastul imperiu persan si in orasele grecesti din Asia Mica, Efes si Milet. Grecii au adoptat aproape imediat sistemul cu monede emblematice: bufnita (Atena), testoasa (Aegina) si Pegasul (Corint).

Important: Moneda devenise o institutie, cu rol universal, iar sistemul lidian s-a simtit din Roma pana in India.

Ce trebuie retinut?

O moneda mica a pornit o revolutie incredibila, pe care o resimtim si noi. Totul a inceput in regatul Lidiei, pe malurile raului Pactolus, cu un bulgure de aur amestecat cu argint.

Interesant, nu-i asa?

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.