Drumul spre nemurire incepe cu o carte buna
Cartile ne ofera mereu posibilitatea de a ignora grijile lumesti, invocand motivele sublime ale intelepciunii. Ne incarcam cu energii pozitive si reusim sa descoperim lucruri noi. Suntem mai mult decat fericiti sa observam trendul actual de popularizare a cartilor (format fizic sau digital). Nici nu conteaza daca vreti sa cititi cartea pe tableta sau sa-i simtiti pulsul hartiei. Important este ca cititi o carte buna, capabila sa va deconecteze total de la zgomotele puternice ale societatii. Magia cartilor reuseste de multe ori sa ne cuprinda complet, aducand liniste in scriptul mintii.
Capatam puteri noi, asemenea unor supereroi moderni, pe care le folosim pentru a face fata provocarilor din societate. Chiar daca nu ne putem compara cu geniul creator al lui Stan Lee sau cu imaginatia vie a lui James Cameron, prin cartile pe care le citim intelegem mai bine lumea in care traim. Indiferent de genul care ne atrage mereu spre o lectura noua, activitatea in sine naste experiente pozitive.
O carte delicata te sustrage din tiparul gandurilor zilnice si te duce intr-o voiosie a literelor greu de descris. Sunt multe motive care ne determina sa citim. Acestea deschid poarta catre o incapere primitoare, unde mereu primesti sfaturi, alinare sau de unde poti prinde curaj pentru a depasi stari emotionale precare.
Care este definitia unei carti bune?
Nu putem spune cu exactitate care sunt particularitatile unei carti bune. Totul depinde de gusturile fiecarui cititor. Din acest motiv, putem spune ca orice carte este buna daca iti aduce chiar si un mic gram de placere. Pe langa aceasta mica strafulgere de liniste spirituala sau intelectuala, cartea, in vulnerabilitatea sa desavarsita, iti incanta simturile. Pret de cateva ore simti pasiunea personajului principal sau agonia inamicului sau. Intelegeti mai bine firidele dragostei, daca ea este descrisa de un poet sau filosof desavarsit. Orice carte are propriul suflet, pe care trebuie sa-l respectam.
Sunt foarte multi romani care abia asteapta sa dezvolte colectia de carti cu noi volume, care mai de care mai interesante. Cine nu iubeste atmosfera sublima a companiei livresti? Cateodata abia asteptam sa apara o carte si cand o avem in mana, simtim emotia copilului din filmele traditionale de Craciun, mergand spre cadoul de sub brad cu cel mai mare zambet pe fata. De foarte multe ori am intrat intr-o librarie si am constatat cu deosebita placere ca alti oameni ne impartasesc entuziasmul. Asa cum am mentionat anterior, nu este o definitie pentru o carte buna dar noi mereu o cautam. Si, cateodata, soarta ne surade cu surprize placute. Fie ca un prieten ne spune de o carte noua, fie o descoperim printre recomandarile online (care nu sunt putine).
Atunci cand incepi sa cauti o carte noua, dai peste numeroase titluri. Unele sunt desavarsite si ne surprind in cel mai placut mod posibil. In ultima luna, am avut deosebita placere de a citi diverse carti, cu subiecte atat de delicate, romantice, SF, sociale si politice, incat nici nu stim cum sa formulam urmatoarele recomandari. Nici nu vom starui prea mult timp peste nenumaratele recomandari care pot fi formulate. Totusi, ne-am gandit sa va oferim trei carti minunate ce pot fi citite cu deosebita placere oricand:
- Sapiens: Scurta istorie a omenirii, de Yuval Noah Harari (Bestseller New York Times) – Editura Polirom
- Cercul Mincinosilor: Cele mai frumoase povesti filozofice din lumea intreaga, de Jean-Claude Carriere – Editura Humanitas
- God, A Human History, de Reza Aslan – Editura Random House
Aceste carti pot fi citite oricand pentru a intelege mai multe lucruri despre natura umanitatii, trecutul si viitorul ei. Yuval Noah Harari ne duce in negura timpului, cand omul isi croia locul pe Pamant cu sudoarea rocii si istetimea creativa. Tot el ne ajuta sa intelegem mai multe lucruri despre Homo Sapiens si rolul nostru in ecosistemul global. Drumul lung pana la modernitate si dincolo de ea, este explicat clar si cu exemple fascinante.
„Interesanta si provocatoare…Ne ajuta sa intelegem de cat de putin timp suntem pe acest pamant, de cat de putin timp exista lucruri ca agricultura sau stiinta si de ce este bine sa nu le luam ca pe ceva de la sine inteles.” Barack Obama despre carte
„O istorie a civilizatiei captivanta, provocatoare…combinata cu o gandire nonconformista si fapte uimitoare. Aceasta carte fascinanta si distrugatoare de mituri nu poate fi rezumata…pur si simplu trebuie s-o citesti.” Financial Times
Jean-Claude Carriere a strans cele mai frumoase povesti ale umanitatii intr-o carte cu adevarat speciala. Cercul Mincinosilor este poate cea mai fascinanta carte pe care o puteti citi intr-o seara de sambata (poate mai adaugam cateva zile, are totusi 425 de pagini). Aici o sa gasiti o gama variata de povesti cu talc, dar mereu fermecatoare. O sa gasiti relatari din spatiul islamic, buddhist, african, chinez, indian, ameridian sau evreiesc. Intrebarile care au framantat omenirea in diverse momente ale evolutiei sale pe Pamant au primit raspunsuri fasinante, uneori hazlii si alteori revelatoare.
Reza Aslan a lansat o carte interesanta – God, a Human History, pe care trebuie sa cititi cu grija si entuziasm. Autorul face o analiza atenta a genezei lui Dumnezeu. Cartea este cu siguranta o surpriza placuta, ce merita sa fie in biblioteca voastra. Noi am citit varianta in limba engleza, care ne-a deschis apetitul pentru literatura in aceasta limba minunata.
Reza Aslan este un scriitor renumit, comentator, profesor si producator. Cartile printre care Zealot: The Life and Times of Jesus of Nazareth si No god but God: The Origins, Evolution, and the Future of Islam, merita si ele atentia celor dornici sa descopere mai multe lucruri despre natura lui Dumnezeu.
Aceste trei carti merita atentia tuturor iubitorilor de lecturi captivante. Le recomandam cu drag deoarece noua ne-a facut placere sa le parcurgem. Orice carte citita, cu drag si rabdare, ne poate oferi acces la informatii noi si interesante.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.