Idee de calatorie la munte cu plecare din Iasi: Voronet

Atunci cand muntele te cheama, asigura-te ca ajungi la Voronet.

Viata in Iasi poate fi extrem de obositoare, mai ales daca ai copil mic si toate se misca intr-un ritm ametitor. Nici nu stii cand a inceput ziua ca s-a si terminat. Usor dar sigur burnout-ul apare si vrei sa te bucuri de cateva momente de liniste, chiar daca nu este tocmai usor.

Daca bunicii nu vor sa fie de ajutor si trebuie sa mergi cu copilul in mini-vacanta, atunci stii cum merge treaba: acasa in deplasare. Ai reluat programul standard dar pe teren strain. Divaghez de la subiect dar asa se intampla de multe ori cand ai pitic sugubet. Tot timpul ai ceva de facut si niciodata nu te plictisesti.

Copilul nostru iubeste apa, motiv pentru care incercam sa ne orientam dupa cazari cu piscine incalzite. Ati crede ca sunt multe variante si ca ai de unde alege, dar nu-i cazul. Da! Multe pensiuni au piscine, jacuzzi, etc, dar apa rece sloi si rareori pe placul nostru.

In august am fost prima oara la pensiunea Popasul Domnesc din Voronet. In decembrie, pe 12 decembrie pana pe 15, am fost din nou. Aceasta unitate de cazare are tot ceea ce cautam si ne-am propus ca ori de cate ori vrem sa ne relaxam la munte, aici mergem. Nici nu mai cautam alte locatii si sincer, chiar nu mai ne batem capul cu recomandari.

Drumul de la Iasi la Voronet

Pornit cu masina dis-de-dimineata, adica un generos 10:00, din nou, avem pitic cu multe pregatiri de pus in ordine. Dupa ce am stat 15 minute in trafic la Podu Iloaiei, ne-am continuat drumul in liniste catre destinatie. Traficul din acest mic oras este deprimant. De ce dupa atat de multi ani, autoritatile locale sau regionale nu au facut nimic sa asigure solutii alternative, ma depaseste.

Situatia de la Podu Iloaiei, acest stat in genunchi mi se pare o bataie de joc la adresa oricarui calator, roman si strain. Se pierd bani si se castiga nergi si dezgust. In fine, asta este tot ce am de zis. In rest, drumul este ok. Respecti regulile de circulatie, ignori idiotii (sunt atat de multi) si iti vezi de drumul tau.

Muntii Bucovinei sunt foarte placuti si reconfortanti. Ii stim bine si le salutam cu respect mostenirea naturala, chiar daca unii localnici defriseaza la greu pentru punga cu arginti a lui Iuda, noi vrem sa ne bucuram cat mai mult de munti plini cu copaci, nu dezgoliti. Hai sa trecem mai departe.

Cat faci din Iasi pana la Voronet?

In mod light de trafic, in maxim doua ore ajungi la destinatie. In mod hardcore, adica un ambuteiaj sau Doamne fereste! un accident, orele cresc… Apoi, drumul este frumos si lin, lipsit de elemente negative. Stiti ce am observat? Au dat jos semnul traditional de „Bine ati venit in Bucovina!”. Spuneti-mi nostalgic dar ii simt dorul.

Acum e pus in dreapta drumului, fara personalitate, fara nimic. Am ajuns destul de repejor la destinatie, pensiunea Popasul Domnesc. Din nou, camera la parter. Perfect! Super aproape de restaurant si privelistea faina de acolo.

Spa-ul este accesibil din interior. Mergi la lift, apesi 3, unde era spa. Drumul este in interior. Nu dai nas in nas cu vremea de afara, decat vara daca ei decid sa deschida din geamurile termopan. Ce gazduieste spa-ul?

Te asteapta un bazin cu apa calda (yes!), jacuzzi cu apa sarata, sauna (umeda si uscata), salina si ciubar afara. Cine mai vrea sa bata drumul pana la Balvanyos resort cand ai cam tot ce vrei de la Popasul Domnesc?

Apoi, noi o sa revenim cu drag la Popas dar nici nu o sa excludem Balvanyos mai ales ca aveau un bazin cu apa de izvor (calda si cu bule). Mi-a placut foarte mult si acolo, la fel si baiatului. Manastirea Voronet se afla la doua minute pe jos. Mergi tiptil si fara graba pana acolo. Aprinzi o lumanare, doua si admiri o opera de arta care nu are nevoie de prezentare.

Cum este mancarea la restaurant? Foarte buna! Oferta de la micul dejun este incantatoare. Primesti de toate si inca pe atat. Cafeaua merge unsa dimineata. Ai oua, omleta, mezeluri, iaurt local, suc de mere natural, suc de pere natural, suc de mere cu sfecla, dulciurele, prajiturele, fructe, legume, paine proaspata. Ce sa mai? Ai tot ce vrei de la un mic dejun copios.

Oferta restaurantului este incantatoare si acest lucru este binevenit cand calatoresti cu un pitic mofturos la mancare. Ciorbele sunt delicioase. Snitel, piept de pui, legume in sos asiatic, mici, cartofi prajiti, pastrav, profiterol si papanasi. Atat am servit noi si baietelul. A! Am uitat de paste. Le puteti comanda simple si cu sos si parmezan separat. Au fost pentru baiat.

Merita sa mergeti la Voronet?

Da! Iarna sau iarna, locatia este minunata. Ori de cate ori vom reusi sa scapam din monotonia orasului, vom alege Voronetul. Cred ca usor dar sigur devine o destinatie de familie, ceea ce este absolut minunat.

Ne-am setat ca macar o data pe an sa revenim la Voronet, in special la aceasta pensiune pentru a da nastere unei traditii de familie.

Drumuri linistite si experiente de neuitat!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.