Cum se trateaza o carie dentara?

Ai probleme dentare? Da, nu-i deloc distractiv.

Majoritatea oamenilor se confrunta cu probleme dentare, mici sau mari. Cum le tratam? Of, cu ajutor specializat. Fiecare oras este gazda unor clinici stomatologice si a unor doctori experimentati. Bine! Stim ca sunt si cateva „mere” stricate. Le-am vazut pe la televizor. Impostori si gazde ale nerusinarii. Na, trebuie sa-i evitam si sa ne tratam problemele dentare cu oameni buni.

Caria dentara, bate-o vina!

Da, am spus-o! Ce nebunie sa te lupti cu un asemenea vrasmas. Depinde cand il prinzi, nu-i asa? Da. Tu stii ce este caria dentara? M-am gandit sa scriu cateva cuvinte despre ea, in speranta ca o sa ajute alte persoane sa o identifice rapid si sa o trateze corespunzator.

Ce este caria?

Pentru unele persoane, caria este o enigma. In stomatologie, o sa gasiti o definitie simpla si clara: caria este o boala dentara, care apare atunci cand bacteriile prezente in gura formeaza placi dentare pe suprafata dintilor. Aceste placi dentare sunt stratificate si contin bacterii care produc acizi cu o actiune daunatoare: erodeaza smaltul dentar, stratul dur si neted care acopera suprafata exterioara a oricarui dinte.

Daca stii ca ai carii, atunci trebuie sa mergi la doctor. De ce? Apoi, o carie care nu este tratata poate urma un curs periculos pentru sanatatea ta dar si pentru estetica gurii: acidul poate patrunde in interiorul dintelui si poate afecta dentina (stratul mai moale care se afla sub smalt). In cazul in care caria progreseaza si atinge nervul dintelui (wow!), acesta se poate inflama si infecta. Uite asa, aflu si eu cum apare durerea dentara. Au, au si iar au! Nu-i deloc ok!

Din nefericire, igiena orala precara poate determina aparitia cariei. Consumul de alimente bogate in zaharuri si carbohidrati contribuie simtitor in dezvoltarea bolii. Alti factori pe care trebuie sa-i mentionez: lipsa de fluor, fumatul alcoolul dar si unele afectiuni medicale. Totusi, poti preveni aparitia cariei. Cum? Simplu: igiena orala mai buna, zero sucuri si bauturi cu zahar, folosirea unei ape potabile fluorizate dar mai ales vizite regulate la medicul dentist. Acesta controleaza dantura si daca identifica zone cariate, le rezolva corespunzator si la timp.

Cum se trateaza o carie?

Tratamentul unei carii dentare depinde in mare masura de stadiul acesteia. Asadar, daca ea este doar intr-un stadiu de inceput, atunci se igienizeaza si monitorizeaza zona. Doctorul stomatolog determina daca este necesara o interventie. In mod cert, el stie ce trebuie facut ca problema dentara sa nu avanseze.

In cazul in care caria a ajuns la stratul de sub smalt, atunci stomatologul stie ce trebuie facut. Tratamentul necesita indepartarea tesutului afectat si umplerea dintelui cu un material de obturatie. Procedura este cunoscuta sub numele de plombare. Se poate realiza cu o anestezie locala.

In acest mod, patientul nu simte durere in timpul tratamentului. In mod cert, ar fi bine sa ai grija de dantura si daca simti ca ceva este in neregula, mergi la doctor. Evita alimentele si bauturile cu mult zahar.

Cum ai putea mentine sanatatea orala pe o perioada indelungata?

Internetul este darnic cu sfaturi de la doctori stomatologi. Ar fi recomandat sa le cititi in liniste, ori de cate ori puteti. Cautati informatii de la specialisti in domeniu, nu de la „aia” cu pareri puternice. In documentarea pentru acest articol, am descoperit cateva informatii care se repetau in locuri digitale cu credibilitate ridicata. Asadar, esti pregatit?

  1. Periaza-ti dintii cel putin de doua ori pe zi, timp de cel putin doua minute de fiecare data. Ai periuta electrica? Bun. De pasta dentara nu zic nimic, caci optiunile sunt extraordinare. Singura mentiune in acest sens ar fi ca pasta sa contina fluor.
  2. Foloseste ata dentara sau alte produse de curatare interdentara, cum ar fi periajul interdentar sau duza de apa, pentru a curata zonele dintre dinti si sub linia gingiilor. Pe piata o sa gasesti si irigator dentar.
  3. Evita atat cat poti consumul de alimente si bauturi bogate in zahar, care pot duce la aparitia cariilor dentare. Ma repet? Sigur.
  4. Consuma o dieta echilibrata, care include alimente bogate in calciu si vitamine, pentru a ajuta la mentinerea dintilor si a gingiilor sanatoase. Poti verifica online o lista de alimente si vitamine care sa-ti fie de folos.
  5. Evita fumatul si limita consumul de alcool. Recomandare nepopulara, nu-i asa?
  6. Bine de stiut: Viziteaza dentistul cel putin o data la sase luni pentru igienizarea profesionala si controale regulate.
  7. Discuta cu medicul stomatolog despre alte metode de prevenire a cariilor, cum ar fi tratamentele cu fluor si sigilarea dintilor, care pot ajuta la reducerea riscului de carii.

Cum gasesti o clinica dentara in capitala Romaniei?

Bucurestiul este unul dintre cele mai mari orase din Europa. Ce inseamna acest lucru? Diversitate. Orasul gazduieste foarte multe clinici stomatologice, atat in sectorul privat, cat si in cel public. Aceasta diversitate este binevenita deoarece inseamna o diferentiere a preturilor.

Pentru a gasi o clinica stomatologica buna in Bucuresti, poti cauta pe internet. Citeste recomandari si recenzii de la patienti sau cere referinte de la prieteni Asigura-te ca alegi o clinica stomatologica cu recomandari bune, capabila sa asigure servicii de calitate. Una din cele mai apreciate clinici din Bucuresti este DentAngelo, unde vei gasi personal medical experimentat si tehnologie avansata.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.