Ce carti SF citim in ianuarie 2022?

5 lecturi interesante pentru inceputul noului an

Incepem anul 2022 cu o serie de lecturi captivante, care sa ne ofere intruziuni in lumi noi, cu personaje fermecatoare si actiuni electrizante. Daca v-ati gandit sa cititi mai mult, accesul la recomandari si topuri poate fi util. Crearea unei liste de lecturi poate fi o provocare delicioasa. Din acest motiv, majoritatea iubitorilor de carti petrec zilnic cateva minute bune in lumea lecturilor fara pereche.

Pentru a fi alaturi de cei care vor sa inceapa noul an cu o biblioteca vie, „asediata” de povesti incredibile, ne-am gandit sa va oferim cinci recomandari. De ce? Daca tot am avut la dispozitie cateva zile libere, am ales sa scriem cateva randuri despre cartile pe care planuim sa le citim in luna ianuarie a anului 2022. Nu stim daca o sa reusim sa le citim pe toate cinci insa vom depune efort sustinut in atingerea obiectivului.

Totusi, asa cum bine stiti, avem un bebe mic si timpul liber este oarecum limitat. Chiar si asa, avem un program strict de citit, pe care-l respectam. Ati inceput sa cititi acest articol in speranta ca o sa gasiti o recomandare interesanta. Fie vorba intre noi, de multe ori citim despre carti care trebuie sa fie citite. Un asemenea titlu poate fi extrem de apetisant, mai ales pentru cei care vor sa descopere opere noi.

Va recomandam 5 lecturi in ianuarie!

Luna decembrie este caracterizata de cadouri de tot soiul. Daca nu esti atent pe unde calci, dai peste un cadou. Ha! Iarna a venit si ea. Omat alb, crivat curios si timp potrivit lecturii. Dulcele cantec al sirenei se aude noaptea printre copacii imbrati in zapada neprihanita. Pe alocuri, biblioteca isi cheama acolitii si pe buna dreptate: „Cand aducem lecturi noi?”. Ce intrebare!

Am profitat de ofertele magazinelor online. Apoi, cum sa ignoram chemarea preturilor mici si oportunitati noi de lectura? Niciodata! Asa am reusit sa revigoram biblioteca de acasa, adaugand cateva titluri mai mult decat interesante. Dintre cele douazeci de carti pe care le-am achizitionat pentru prima parte a anului 2022, ne-am gandit sa impartasim cu voi cinci titluri de inceput. In fiecare luna, cu drag si nitica curiozitate infantila, vom recrea momentul prin intermediul unor articole noi.

Ce carti citim in ianuarie? Avem cinci titluri pe care speram ca o sa le descoperiti cu drag. Speram ca sunteti pregatiti deoarece noi am incercat sa surprindem caracteristicile principale ale cartilor. Si da, sa nu va faceti griji in privinta spoilerelor. Am avut grija sa cream ambianta optima de curiozitate fara a intra in detalii.

Dune – Romanul grafic, cartea I

Anul 2021 a fost caracterizat de lansarea unor filme mult-asteptate de fain din intreaga lume. Printre acestea s-a numarat si Dune: Partea I, avandu-l director pe Denis Villeneuve. Din distributia filmului fac parte actori celebrii si extrem de talentati. Printre acestia se numara Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson, Oscar Isaac, Jason Momoa, Zendaya, Javier Bardem, Josh Brolin si multi altii. Popularitatea filmului a determinat multi romani sa citeasca cartile lui Frank Herbert. Foarte bine! Ne numaram printre ei! Din nefericire, am ajuns destul de tarziu la Dune.

Totusi, primul pas l-am facut intr-un mod neconventional. Am cumparat romanul grafic Dune, publicat in anul 2021. De ce? Am vrut sa descoperim aceasta lume intr-un mod artistic, cel putin pana apare filmul la HBO GO (viitor Max in Romania).

Limbajul vizual poate fi o capodopera in sine, si ar fi pacat sa nu profitati de ocazie. Pentru noi, romanul grafic a reprezentat o premiera. Nu am avut contact pana acum cu benzi desenate sau romane grafice. Dune este un roman SF, adus la viata intr-o maniera grafica de exceptie. De colectie? Sigur ca da!

Roman SF: Problema celor trei corpuri, de Liu CIXIN

Stiti ce se intampla cand sunt oferte la o sumedenie de carti? Dai peste titluri despre care nu stiai nimic, dar iti atrag atentia instant. Asa am patit cu romanul SF, Problema celor trei corpuri, scrisa de Liu Cixin, dar despre care nu stiam nimic. Totusi, simteam ca trebuie sa o avem in casa, mai ales ca era recomandata chiar si de fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Nu am citit niciodata romane scrise de autori din China. Credem ca o sa fim placut surprinsi de creativitatea autorului, mai ales ca aceasta varianta, in editia engleza, a castigat in anul 2015, prestigiul Premiu Hugo, la categoria Cel mai bun roman.

SF? Sigur. Ramanem in aceasta lume electrizanta a imaginatiei din viitor. Cartea o are in rolul principal pe Wenjie si pe Miao, care incearca sa faca fata la presiunea acceptarii unei realitati infioratoare si inforitoare: o civilizatie extraterestra planuieste sa asalteze Pamantul.

Invazia este iminenta iar populatia Terrei nu are un plan comun de actiune. Unii vor sa acorde civilizatiei extraterestre acces si control asupra societatii umane. Cealalta vrea sa lupte pentru independenta Pamantului. Cine are dreptate? Cine o sa invinga? Ramane de vazut!

Roman Artemis, scris de Andy Weir

Andy Weir a demonstrat in repetate randuri ca este un scriitor desavarsit. Martianul a fost cartea de succes, care l-a transformat intr-un reper in literatura SF. Dupa ce am citit Martianul, ne-am conectat la operele lui Weir, incercand sa tinem pasul cu mintea sa creativa. Asa am ajuns la romanul Artemis, care abia asteptam sa-l citim. Il avem de ceva timp in casa, insa mai mereu am inceput alte carti (proaspete). Totusi, in ianuarie abia asteptam sa trecem prin cele 344 de pagini ale cartii. Vom avea in vedere si ultima carte a lui Andy Weir, Proiectul Hail Mary, care se afla in wishlist.

De ce ati putea citi Artemis? Cred ca daca iubiti genul SF, o sa pasiti cu incredere intr-o lume captivanta, in Artemis, primul oras de pe Luna. Jazz Bashara vrea sa devina mai bogata insa lupta pentru o viata mai buna pare a fi mai complicata decat si-a imaginat.

Are ambitie si un plan periculos care poate afecta tot orasul si cetatenii sai. Cartea a primit multe recenzii pozitive, clasandu-o drept o experienta literara de neratat. Umor? In stilul caracteristic al lui Weir, acesta este prezent.

Jocul lui Ender – scrisa cu maiestrie de Orson Scott Card

Orson Scott Card este unul din scriitorii pe care ii iubim. Saga lui Ender ocupa un loc de cinste in biblioteca de acasa. Avem multi prieteni care au citit cu deosebita placere Jocul lui Ender, o carte SF care incanta prin complexitatea personajelor si povestea captivanta. Noi am citit cartea cu mult timp in urma si avem toata seria in casa. Primul volum din serie va ofera sansa de a descoperi mintea sclipitoare a lui Andrew „Ender” Wiggin. El reuseste sa-si lase amprenta in istoria Universului printr-un gest incredibil: genocid.

Nici nu stie ceea ce face. Nu simte razboiul asa cum ar trebui. Totul este o serie de teste menite sa-l instruiasca. Academia militara pe care o urmeaza are secrete greu de imaginat. Scoala de Lupta ii testeaza abilitatile de strateg si el dovedeste rand dupa rand ca este un geniu. Razboiul interstelar, impotriva unei specii de extraterestrii de neinteles, devine parte din instructaj. Ce este real si ce nu? Ender devine protagonistul unei povesti incredibile.

PS: Am iubit cartea. Filmul a fost mai mult decat decent.

Trezirea Leviatanului si Razboiul lui Caliban, carti SF scrise de James S. A.

Seria The Expanse a cucerit intreaga lume. James Holden, Naomi, Alex, Amos, Piersicuta, Fred Johnson si Avasarala au devenit personaje recunoscute de fanii SF. Serialul The Expanse este un hit, apreciat in mod special de fanii SF. Ei abia asteapta un episod nou si apoi, il analizeaza cu atentie. Si noi suntem printre ei!

Cartile sunt superbe si spunem acest lucru fara nicio retinere. Am citit Trezirea Leviatanului intr-o saptamana. Ultima oara cand am avut acest ritm, a fost undeva prin liceu, cand am citit Harry Potter si Printul Semipur (Ce vremuri!). Acum suntem la Razboiul lui Caliban si o descoperim cel mai placut mod posibil pe Avasarala, unul din personajele noastre favorite din seria The Expanse. James Holden o sa va duca intr-o aventura incredibila prin Sistemul Solar si nu numai. Universul se deschide pentru echipajul navei Rosinanta.

In concluzie:

Ianuarie se anunta a fi o luna dedicata studiului SF. Super! Noi am facut un plan de lectura, pe care vrem sa-l respectam. Nu stim daca o sa reusim in totalitate insa sansele sunt destul de bune sa trecem prin trei carti.

O sa fie destul de greu, mai ales ca avem in grija un bebe mic, cu puseuri de crestere si o curiozitate de studiat in analele istoriei. Va uram spor la citit!