Ce carti puteti citi in decembrie? Wishlist implinit!

Ne apropiem de luna lui Mos Craciun si cartile ne bat in geam!

Lectura este cafeaua mintii, fara de care nu am putea atinge magia existentei umane. Umbra lunii decembrie incepe sa prinda contur. Mirosul de lemn ars din frigul diminetii ne duce cu gandul la jovialul Mos, care imparte cadouri micutilor (cuminti si nastrusnici). Va este dor de vin fiert cu piper si scortisoara? Stiti ce lipseste? O carte buna.

Abia astept sa ma uit pe geam si sa vad cum fulgii de nea isi croiesc castele albe. Acum ca avem in casa un baietel poznas, timpul alocat lecturii este mai limitat decat ne-am dori. Totusi, reusim sa gasim cateva ore pentru citit. Abia asteptam sa-i citim micutului.

O sa fie interesant sa facem selectia de carti pentru el. Nu vreau sa-l expun la stereotip literar de clasici ci sa-l surprind cu opere capabile sa starneasca ceva in el. La timpul potrivit, o sa revin cu o lista de carti de inceput pentru copilasi. Cred ca o sa fie o intreprindere mai mult decat interesanta.

Pana atunci, oare ce carti puteti citi in luna decembrie? Cu cat cititi mai mult, cu atat va detasati de monotonia zilnica. Noi avem obiceiul de a citi cel putin o ora pe zi. Atat cat putem, citim cu drag ce avem in biblioteca. De altfel, avem un wishlist interesant pentru Black Friday, care o sa se transforme in lecturi fascinante in 2022. Hai sa vedem cum puteti transforma luna decembrie intr-un vals temeinic de carti bune!

Dincolo de ordine. Alte 12 reguli de viata, scrisa de Jordan B. Peterson

Prima oara cand am dat peste mintea lui Jordan, am stat cateva minute bune sa procesez intelectul sau. L-am urmarit cu placere in mediul virtual. Ii urmaresc canalul de YouTube (care fie vorba intre noi, merita urmarit de toti cei care iubesc conversatiile sincere despre adevar, om, societate, istorie, religie si cultura) si am vazut multe conferite tinute de Jordan. Conversatia cu Sam Harris este un eveniment intelectual pe care nu trebuie sa-l ratati. De asemenea, Joe Rogan a discutat de multe ori cu Jordan, podcasturi cu 8+ milioane de vizionari pe YouTube.

Dupa ce urmariti clipurile cu Jordan, va recomandam sa cititi prima carte 12 Reguli de Viata. Un Antidot la haosul din jurul nostru si apoi Dincolo de Ordine. Alte 12 reguli de viata. Cele doua carti sunt exceptionale.

Totusi, cred ca a doua carte, fiind ultima creata de Jordan si dupa o drama personala, merita o atentie aparte. Cartea vine sub forma unui indrumar social, cultural si, pe alocuri, existential. Noi am citit-o in martie si credem ca o sa revenim la ea in viitorul apropiat. Este genul de carte care trebuie citita de doua ori si cu carnetelul de notite aproape.

Noise. Un defect al judecatii umane – Daniel Kahneman, Olivier Sibony, Cass R. Sunstein

Intr-o societate dinamica, asaltata zilnic de informatii contradictorii, tensiuni si politici agresive, noise-ul si bias-ul conduc la o efervescenta de comanda, greu de analizat. De ce? Multi nu stiu ce si cum sa identifice noise-ul ambiental, care-i determina sa ia anumite decizii. Totusi, cum ne-am putea schimba viata daca identificam noise-ul? Hmm, uite ca de multe ori, am cazut in plasa imaginarului de ambianta sociala. Noise-ul nu-l vedeam insa parca simteam o mana invizibila care ma determina intr-o directie sau alta.

Intr-o carte cu 488 de pagini, publicata in 2021 de editura Vellant, intitulata Noise, am descoperit cateva raspunsuri interesante, practice si utile despre un fenomen trecut cu vederea de societate. Cum este posibil ca doi judecatori, confruntati cu acelasi caz, sa dea sentinte considerabil diferite? Noise si bias sunt factori de influenta. Cartea ne invata cum sa identificam noise-ul din jurul nostru si ce este. Daniel Kahneman este un scriitor desavarsit si cu ceilalti, au creat o carte utila si necesara zilelor noastre.

Carte SF – Trezirea Leviatanului, scrisa de James S.A Corey

In orice biblioteca ar trebui sa fie carti science fiction. Cred ca este util sa deschidem usa catre lumi noi, caracterizate de inovatie literara. Deschidem mintea catre lucruri inedite, nascocite de un autor creativ. Iubim cartile SF deoarece ele ne scot din imaginarul cotidian. Pe langa operele celebre ale marilor autori, Asimov sau Frank Herbert, au aparut multi scriitori geniali, cu minti sclipitoare.

James S.A Corey, nume de autor dar in realitate vorbim despre doi autori, pe numele lor Daniel Abraham si Ty Franck. Cei doi au creat o lume incredibila, cu intrigi, personaje cizelate cu dibacie si o actiune demna de ecranizat (ceea ce s-a intamplat deja!): The Expanse.

De ce sa nu colindati Universul alaturi de James Holden, Amos, detectivul Miller, Naomi si Alex Kamal? De ce sa nu tineti cu Centura? Poate preferati Pamantul sau Marte! Intrigi politice, tragedii umane si un misterios virus care pune omenirea la incercare. Cine o sa supravietuiasca?

Harry Potter si piatra filosofala, editia ilustrata – J.K Rowling

In ultima luna a anului, magia este la ea acasa. Craciunul starneste cele mai frumoase emotii, demne de impartit cu cei dragi. Nu stiu de ce, dar asociez prima carte din seria Harry Potter cu Craciunul. Piatra filosofala este mai mult decat o carte pentru copii ci un testament al curajului, vazut, trait si dezvoltat de Harry.

Aceasta editie ilustrata cu maiestrie de Jim Kay este una din cele mai frumoase surprize literare ale anului. Cartea are 256 de pagini. Am descoperit lumea magica a lui Harry intr-un mod inedit: cu ajutorul unor ilustratii senzationale.

Daca aveti un copil si sunteti fan Harry Potter, sigur o sa aprecieze cartea. Noi abia asteptam sa luam partea a doua, Harry Potter si Camera Secretelor. Tot cu ilustratii. Pana atunci, va uram un Craciun Experliarmus sau pur si simplu, magic!

Astrofizica pentru cei grabiti – Neil DeGrasse Tyson

Neil DeGrasse Tyson este unul din cei mai cunoscuti oameni de stiinta din Statele Unite ale Americii si chiar din lume. Are o voce importanta in comunitatea internationala si milioane de oameni il urmaresc pe diverse canale de social media (Facebook, Instagram si Twitter). Va recomandam sa intrati in comunitatea sa. In acest mod, o sa ramaneti conectat la modul de gandire al lui Neil si in acelasi timp, o sa descoperiti multe lucruri interesante despre stiinta, filme, cultura si arta. Neil este un povestitor desavarsit!

Are emisiunea StarTalk si participa la multe podcasturi populare, printre care si Joe Rogan. Cartea Astrofizica pentru cei grabiti are doar 200 de pagini si reprezinta un bun inceput pentru cei care iubesc stiinta. Am descoperit lucruri interesante despre natura spatiului si cum il putem studia; ce este timpul si de ce l-am inteles gresit atat de multi ani; care este locul omului in Univers si multe alte lucruri fascinante. Daca ati vreodata curiosi sa aflati despre Big Bang, mecanica cuantica, gauri negre, planete dar si despre ET, atunci aceasta carte este perfecta!

Legile naturii umane – Robert Greene

Am avut mereu o slabiciune pentru Robert Greene. Autorul a reusit sa ne cucereasca cu intelepciunea sa. Ori de cate ori am dat peste Robert, mintea ne-a fost electrizata de cuvintele sale. Desi ne-am ferit de cartea sa o perioada. Motivul? Costa mult si era disponibila doar varianta in engleza. Dupa o asteptare mai lunga decat credeam, am gasit varianta in romana si la un pret decent. Am inceput sa citim cu placere cartea Legile naturii umane, pe care o putem recomanda oricand oricui. 880 de pagini. Da! Ati citit bine. Totusi, sa nu va sperie acest numar.

Cartea are o sumedenie de povesti din trecut, cu protagonisti importanti ai istoriei. Printre ei se numara Martin Luther King, Coco Chanel, Pericle sau fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Richard Nixon. Fiecare poveste urmata de explicatia autorului. Acesta explica de ce personajul a facut ce a facut, punand accent pe cauza-efect. Fiecare poveste are talc. Robert incearca sa scoata in evidenta natura umana prin intermediul invatamintelor din trecut. Cartea poate fi lectura ideala in decembrie. In acest mod, o sa fiti mai pregatiti pentru anul 2022!

Concluzie sincera

Instinctul o sa va determine sa cumparati anumite carti dar uneori, nu strica sa dati curs unor recomandari. De foarte multe ori, am ascultat sfaturile prietenilor sau ale unor specialisti care vorbeau in cadrul unor podcasturi sau emisiuni despre cartea „x” sau „y”. Cateodata am fost dezamagiti dar de cele mai multe ori am avut parte de surprize placute. Am incercat sa va oferim idei de carti care sa va faca luna decembrie mai frumoasa! Speram ca am reusit.

Pana la urmatoarea recomandare de carti, va uram sarbatori fericite si aveti grija de sanatate!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.