Cautam cele mai bune carti de citit iarna

Lecturi captivante in aceasta iarna: 10 carti pentru 3 luni de gingasie literara

A venit iarna si statul in casa este o activitate populara. Atunci cand frigul si ninsorile isi incep valsul, nu prea simtim nevoia de a iesi afara, poate doar pentru o sesiune scurta de bulgareala. Iarna are farmecul ei si uneori acesta ne „cheama” afara pentru o plimbare magica sub imbratisarile microscopice de nea. Totusi, majoritatea timpului il petrecem in casa si daca ne plictisim de televizor si laptop, cartea reprezinta refugiul ideal. In aceasta ordine de idei, nu strica sa avem la dispozitie cateva recomandari cu carti interesante de citit iarna.

Apetitul romanilor pentru citit pare a fi in crestere. In ultimii ani, am inceput sa descoperim lucruri interesante despre lume prin intermediul unor autori desavarsiti. Au aparut nenumarate carti fascinate, care ne pot oferi experiente literare minunate. Pentru a gasi cartea perfecta de citit iarna, este indicat sa ne documentam. Daca petrecem cateva ore cautand informatii despre cele mai in voga carti, atunci sigur vom gasi relativ usor un titlu care sa ne capteze atentia.

carti bune de citit iarna

Daca sunteti in cautarea unei noi carti de citit in urmatoarea perioada, atunci va invitam cu drag sa cititi randurile urmatoare. De ce? Am incercat sa gasim carti interesante, pe care sa le citeasca oricine doreste sa descopere o poveste fascinanta, lucruri utile despre lume, Dumnezeu, business, antreprenoriat, dezvoltare personala si multe domenii. A fost o aventura minunata sa trecem de la o carte la alta si inca nu ne-am oprit. Speram ca acest drum sa continue multi ani la rand, avand in vedere dragostea noastra pentru carti si tot ceea ce ne ofera acestea.


Top 10 carti de citit iarna

In aceasta iarna putem sa ne delectam cu numeroase carti interesante, mai ales daca ne lasam condusi de curiozitate si entuziasm literar. Alegerea unei carti noi implica uneori un pic de noroc si poate o recomandare buna. Daca un prieten a citit o carte si povesteste despre ea intr-un mod fascinant atunci sigur o sa fim interesati de ea.

De asemenea, daca un profesor ne recomanda o carte care sa ne ajute in cariera, cu siguranta vom dori sa o avem in biblioteca personala sau cel putin sa o citim. Cateodata primim carti cu ocazia zilelor de nastere sau cu ocazii speciale. Acestea au darul de a ne surprinde, deoarece reflecta cat de bine ne cunosc prietenii sau familia.

Anul 2018 a fost extrem de darnic cu noi in ceea ce priveste cartile citite. Am reusit sa citim multe carti interesante si avem altele in biblioteca care ne „tachineaza” sa le incepem. Totusi, putem enumera 10 carti care ne-au impresionat in acest an. Au fost situatii, extrem de placute, cand carti neobisnuite ne-au facut zilele si noptile mai placute. Speram ca o sa gasiti in cele zece carti prezentate de noi mai jos cateva titluri interesante.

Carte 21 de lectii pentru secolul XXI

idei de carti cadouri de craciun

Yuval Noah Harari a fost autorul anului pentru noi. Am fost impresionati de capacitatea autorului de a oferi o intruziune logica intrecutul, viitorul si acum prezentul omenirii. Cartea 21 de lectii trateaza problemele si provocarile cu care se confrunta omul astazi. Va puteti imagina cat de dificila a fost munca depusa de autor, pentru a creiona cateva solutii teoretice la probleme precum:

  • 1. Ritmul alert al tehnologiei si „darurile” ei pentru om
  • 2. Efervescenta politica si testul maturitatii pentru democratia liberala
  • 3. Frica terorismului si drumul spre liniste in Europa si nu numai
  • 4. In cautarea adevarului si a flexibilitatii care poate fundamenta un viitor mai bun

Am incercat sa oferim cateva repere pentru capitolele si subcapitolele dominante ale cartii. Cartea este o lectura obligatorie pentru cei care vor sa fie pregatiti pentru viitorul imediat apropiat. Nu este usor sa analizezi obiectiv nenumaratele probleme politice si tehnologice actuale, precum si impactul omului asupra Pamantului si a climei.

Aveti sansa de adescoperi cateva lucruri despre Inteligenta Artificiala, notiunea de post-adevar, fake news si locul omului intr-o comunitate globala. Spunem iar si cu drag, Yuval Harari reuseste sa ne surprinda placut cu o carte desarvarsita, pe care o puteti citi rapid si cu entuziasm.

Factfulness – Zece motive pentru care interpretam gresit lumea si de ce lucrurile stau mai bine decat crezi, de Anna Rosling Ronnlund, Hans Rosling

o carte buna despre lume factfulness

Uneori descoperim carti foarte bune din intamplare, ca urmare a citirii unui articol bun. Asa am patit noi cu ceva timp in urma dupa ce am citit un articol scris de Bill Gates despre cateva din cele mai bune carti pe care acesta le-a citit in anul 2018. Printre recomandarile fondatorului Microsoft se numara si cartea Factfulness, scrisa de Anna Rosling Ronnlund, Hans Rosling si Ola Rosling. Am luat aceasta carte cu incredere si nu am fost dezamagiti de alegerea facuta. Din contra! De ce ati putea alege si voi cartea? Sunt multe argumente care pot fi aduse in acest sens dar credem ca este important sa stiti cateva lucruri despre carte.

De ce privim lucrurile asa cum facem zilnic? De ce exista diferentierea de noi si ei in parametrii sociali generali? Cum trebuie sa filtram informatiile primite de la diverse canale media in fiecare zi? Aceste intrebari ghideaza autorii atunci cand incearca sa formuleze raspunsuri. Cartea incearca sa puna accent pe lucrurile pozitive ale lumii in care traim, chiar daca suntem zilnic expusi la stiri negative.

In acest sens, autorii scot la suprafata FAPTE si povesti cu adevarat speciale. Am citit cartea cu deosebit interes si putem spune ca ne-a influentat modul cum autorii prezinta lucruri interesante despre lumea in care traim. Putem descoperi lumea moderna si trendurile care o fac cu totul speciala.

Mica enciclopedie Hygge – Reteta daneza a fericirii, de Meik Wiking

Toata lumea doreste sa atinga taramul fericirii si sa se bucure de compania celor dragi. Casa reprezinta in primul rand un refugiu la zgomotul societatii si o sursa de liniste si voie buna. Din acest motiv, nu suntem surprinsi sa vedem un interes aparte al romanilor pentru retete clare de a atinge fericirea (daca nu zilnic, atunci cel putin periodic).

Se pare ca multi romani citesc mica enciclopedie Hygge – Reteta daneza a fericirii, scrisa de Meik Wiking. De ce Hygge a reusit sa atraga atentia romanilor? Cine nu doreste in propria casa „confort sufletesc”, „lipsa supararilor” sau „bucuria data de lucrurile ce induc o stare de bine”? Acestea sunt cateva din definitiile hygge. Totusi, pe langa descrieri sentimentale sau metaforice, hygge este o emotie, impartasita de regula cu cei dragi.

Enciclopedia contine imagini minunate, care propun o experienta vizuala descrierilor hygge. Continutul cartii este variat si include recomandari de la cele mai mici aspecte ale vietii de familie pana la modul scandinav de a privi lumea. Ultimul capitol al cartii se numeste „Hygge si fericirea” pe care merita sa-l cititi de doua ori. Studiem fericirea si cu putin curaj, o punem in aplicare zilnic.

Carte Incepe cu de ce – Cum ne inspira marii lideri astfel incat sa trecem la actiune, de Simon Sinek

O carte buna dezvoltare personala antreprenoriat

Mereu incepem cu de ce o actiune, mica sau mare, simpla sau complexa. Constient sau nu, vrem sa stim de ce facem o actiune si ce putem obtine de la ea. Din acest motiv nu strica sa stim cum sa facem lucrurile mai constient. Controlul actiunilor ne ajuta sa avem parte de experiente pozitive. Cartea Incepe cu de ce – scrisa de Simon Sinek analizeaza capacitatea liderilor de a inspira comunitatile prin actiunile lor.

De ce lideri sunt alesi automat de ceilalti pentru a conduce? Autorul a conceput cartea sub forma de ghid, care sa ajute cititorii sa se concentreze mai bine si sa performeze in domeniile in care activeaza. Sunt multe lucruri interesante pe care le-am descoperit pe masura ce am trecut de la o pagina la alta.

Am invatat totusi cum sa punem intrebari inainte de a face o actiune, pornind de la „de ce” si extrapoland raspunsuri utile. De ce – Cum – Ce – acestea sunt elementele care formeaza „Cercul de Aur”, o idee lansata de autor, pe care merita sa o descoperiti in profunzime. Nu este neaparat un concept nou, ci unul analizat in profunzime de Simon Sinek. Aceasta carte ne poate ajuta sa trecem intr-o noua etapa de dezvoltare, una mai productiva si darnica cu noi

Carte Arta Simplitatii de Dominique Loreau

Casa trebuie sa fie antistresul orasului”. Dominique Loreau este o eseista franceza, care traieste in Japonia si a scris o carte minunata. Arta simplitatii a devenit un bestseller international, care a atras atentia oamenilor prin simbioza eleganta dintr etica si estetica.

Cartea include numeroase referinte filosofice orientale, care reusesc sa ajute omul sa creioneze o viata mai confortabila si sincera. „Perfectiunea nu consta in a face lucruri neobisnuite, ci in a face lucruri obisnuite intr-un mod neobisnuit.” Totusi, nu este usor sa atingem gratia simplitatii, desi ne-ar putea face viata mai frumoasa, mai darnica si mai confortabila. In aceasta carte o sa gasiti cateva lucruri interesante despre materialism si darurile minimalismului, despre corpul omului si cum sa avem grija de el si nu in ultimul rand despre minte.

Goana dupa o viata simpla si profunda implica un efort darnic, pe care merita sa-l facem. Trebuie sa recunoastem ca nu este usor sa minimizam zgomotul modernitatii. Incercam. Uneori o carte ne face munca mai usoara si alteori o transforma intr-o experienta personala fascinanta. Din acest motiv, este important sa citim si sa „fim gata de o schimbare”.

Carte Oamenii fericiti citesc si beau cafea de Martin-Lugand

Sunt carti surpriza care apar in viata noastra. Ele reusesc sa ne surprinda placut si sa devina o sursa de emotie literara, greu de descris corespunzator. Cand ati citit ultima oara un roman de dragoste subtil de simplu insa divin de delicios? Agnes Martin-Lugand a reusit sa scrie o carte minunata, pe care o putem citi cu entuziasm si drag atunci cand dorim sa ne relaxam. Ce trebuie sa stiti despre acest roman?

Daca alegeti cartea sa faca parte din biblioteca voastra, atunci o sa aveti mereu acces la o poveste de dragoste, cu accente de umor si un stil simplu dar seducator. Totusi, sa nu va asteptati la clisee romantice, lipsite de talc. Nu strica sa avem in casa un roman romantic, atent cizelat de un autor desavarsit. Luati contact cu orasul Paris si apoi cu o mica asezare irlandeza, unde personajul principal decide sa locuiasca.

Carte Miturile Greciei Antice de Robert Graves

carte istorie despre grecia antica mituri

Grecia Antica fascineaza filosofii, istoricii dar si pasionatii civilizatiei elene. Miturile Greciei ne influenteaza si astazi, chiar daca intr-un mod inconstient sau imbracat in noi ritualuri si obiceiuri. Din acest motiv nu suntem surprinsi sa vedem un interes aparte al romanilor pentru miturile Greciei Antice, care au determinat populatiile din zona Mediteranei sa actioneze intr-un mod sau altul. Noi va recomandam cu deosebita placere sa descoperiti cartea Miturile Greciei, de Robert Graves. Fiecare mit grecesc este contextualizat politic si istoric (pe baza izvoarelor istorice existente). O sa descoperiti cum elemente importante ale mitologiei grecesti au fost preluate din Creta, Palestina, Egipt, Babilonia si alte locuri.

Autorul incearca sa gaseasca surrsele istorice pentru miturile prezentate, precum si implicatiile sociale si policite pe care acestea le-au avut. Asa cum bine intuiti, un astfel de demers este greu de dus la bun sfarsit. In calitate de cititor, avem posibilitatea de a descoperi lucruri interesante despre mitul pelasgic al creatiei, mitul homeric al creatiei, mitul orfic al creatiei, mitul olimpian al creatiei. In capitolele cartii o sa gasiti informatii despre natura si faptele zeilor olimpieni: Zeus, Metis, Hera, Poseidon, Hermes, Afrodita, Ares, Apolo si altii. Autorul nu a uitat de giganti, eroi, nimfe si alti „monstrii” celebri din mitologia greaca!

Carte Alchimistul de Paulo Coelho

Paulo Coelho a reusit mereu sa scrie carti fascinante, menite sa ridice spiritul cititorului. Din acest motiv, nu puteam concepe un top 10 de carti de citit iarna, fara sa includem Alchimistul. Cartea merita un loc de cinste in orice biblioteca. Stim ca Alchimistul nu este o carte noua, dar una esentiala pentru pentru cineva care iubeste sa citeasca. Cartea a fost tradusa in 81 de limbi ceea ce este mai mult decat impresionant! Alchimistul este o lucrare inteleapta, pe care merita sa o citim cu rabdare si atentie. Care este povestea cartii? Personajul principal este Santiago, un pastor andaluz care porneste in desertul din Egipt pentru a descoperi o comoara uitata de timp in piramide.

Asa cum bine intuiti, Santiago o sa intampine diverse obstacole, pe care trebuie sa le depaseasca. Asadar, usor dar sigur, calatoria se transforma de la o cautare de bunuri materiale intr-o introspectie personala. Trebuie doar sa mai mentionam faptul ca aceasta carte a fost vanduta in peste 215 milioane de exemplare peste tot in lume. Se pare ca si in Romania a fost un real succes deoarece cartea a fost vanduta in peste 1 milion de exemplare.

Carte Tom Hanks, Caractere Atipice – Niste povestiri

Tom Hanks este un actor desavarsit, care a primit premiul Oscar pentru rolul din Naufragiatul. Acesta a fost producator al unor seriale incredibile Band of Brothers si The Pacific. Am aflat cu placere ca actorul este un scriitor talentat, cu povesti minunate de impartasit cu lumea.

Asadar, va invitam sa descoperiti o carte speciala, scrisa de Tom Hanks: Caractere atipice – Niste povestiri. De ce am putea alege acest volum pentru o lectura de iarna? Chiar daca este la prima carte, Tom Hanks este un talentat povestitor, care deschide usa in vietile unor oameni simpli dar macinati de pulsul apasator al existentei. In acesta carte o sa gasiti mai multe teme abordate.
Autorul scrie despre teme dure si in acelasi timp comune: razboi, imigratie, relatii de cuplu dar cu un sfarsit bun de tip Hollywood. Totusi, cele 17 povestiri sunt minunate, mai ales daca le citim cu atentie. Daca am alege un cuvant sa descriem cartea, „revigoranta” ar fi mai mult decat potrivit.

Carte 12 reguli de viata – Un antidot la haosul din jutul nostru de Jordan B. Peterson

Stim ca am scris intr-o postare dedicata despre lucrurile interesante, utile, grele si fascinante prezente in cartea 12 reguli de viata. Autorul a scris o capodopera, lucru evidentiat si de popularitatea incredibila a cartii in intreaga lume. Fiecare capitol are un talc, care ne poate face viata mai usoara sau cel putin mai clara.

Nu trebuie sa o citim in graba ci cu chibzuinta. Este genul de carte care te captiveaza. Autorul a reusit sa gaseasca cuvintele potrivite pentru a exprima sentimente dificile si comportamente umane greu de explicat. Totusi, acesta reuseste sa faca acest lucru si intr-un mod placut si captivant.

Scurta concluzie:

Daca ati ajuns la acest articol, cu siguranta iubiti cartile si doriti sa luati contact cu noi perspective literare. Mai mult decat atat, in perioada sarbatorilor, multi romani doresc sa ofere cadouri carti. Ei cauta cu atentie si drag prin librarii carti care pot deveni surse de bucurii si conversatii inteligente. O carte buna devine cu usurinta un cadou reusit. Chiar si cei care nu citesc des, pot fi sedusi de povesti fascinante. Cei care citesc in fiecare zi, abia asteapta sa fie surprinsi de o noua provocare literara. Mai mult decat atat, orice biblioteca necesita carti noi, din genuri diferite. Daca inca prietenii vostri nu au o biblioteca, poate o carte buna ii vor determina sa inceaca una. Misterioasele sunt caile literaturii!

recomandari carti de citit

Trebuie sa mentionam ca toate cartile prezente in topul de mai sus, au fost citite de noi. Am vrut sa va oferim acces la carti impresionante, care intr-un mod s-au altul, ne-au oferit experiente placute. O sa descoperiti carti din diverse domenii, de la sociologie, istorie, beletristica, SF, fantasy, business si dezvoltare personala. Stim ca sunt si alte carti interesante care merita sa le aveti in vedere in aceasta iarna.

Totusi, avand in vedere timpul limitat pe care-l avem la dispozitie pentru citit, am fost nevoiti sa ne limitam la 10 carti. Vom reveni cu articole secundare pe acest subiect. Iubim cartile si dorim sa va oferim acces la cateva titluri fascinante, care sa ocupe loc de cinste in biblioteca voastra. Noi consideram ca orice carte ofera o alinare literara si merita pretuita. Daca cititorul o citeste cu drag, atunci aceasta si-a indeplinit menirea. Asa cum oricine poate observa astazi, piata romaneasca este plina de carti interesante, in mai toate domeniile. Trebuie doar sa cautam cu atentie cartea sau cartile optime pentru gusturile noastre.

De ce sa nu aveti alaturi o carte minunata?

Tudor

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.